Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj podle mě ti nikdo neřekne, tak necvič.
Ale jeslti si myslíš, že je jinak v pořádku tak zkus třeba do další kontroly necvičit a uvidíš jeslti ti na rehabce něco řeknou a poznají to, sama musíš vidět, zda sám dělá pokorky, nebo prostě je na bodě nula. Opravdu záleří to na tobě. Oni nechtějí, aby lezl, ale jakmile začne lézt tak ti zruší cviky. A mohla bys mi popsat ten hrozný cvik? Dřív se vojtovka neuznávala a já nejsem její zastánce, někdy mě taky přijde, že se cvičí zbytečně, ale on má v diagnóze hypotonii. Jde o to, on začne lézt, ale aby zapojoval správné svaly a vše bylo v pořádku.
Ahoj, vím, jak se cítíš. Já s malou cvičila taky půl roku (do jejích 10 měsíců) a bylo to hodně náročné. Se cvičením se měly skončit, až bude dcera na kolínkách (lezení nebylo podstatné). Na vojtovku teď nedám dopustit, i když je dcerka díky ní akční až moc
Zkus to probrat s fyzioterapeutkou, jestli je nutné ještě cvičit nebo zajdi na neurologii. Já bych sama od sebe cvičit nepřestávala, i když se přiznám, že poslední měsíc jsem cvičení trošku flákala. Drž se, bude líp ![]()
EvaG píše:
Ale jeslti si myslíš, že je jinak v pořádku tak zkus třeba do další kontroly necvičit a uvidíš jeslti ti na rehabce něco řeknou a poznají to, sama musíš vidět, zda sám dělá pokorky, nebo prostě je na bodě nula. Opravdu záleří to na tobě. Oni nechtějí, aby lezl, ale jakmile začne lézt tak ti zruší cviky. A mohla bys mi popsat ten hrozný cvik? Dřív se vojtovka neuznávala a já nejsem její zastánce, někdy mě taky přijde, že se cvičí zbytečně, ale on má v diagnóze hypotonii. Jde o to, on začne lézt, ale aby zapojoval správné svaly a vše bylo v pořádku.
Vojtovku beru, když se třeba dítko narodí předčasně a nebo je třeba přidušené, to se taky cvičí, ale v našem případě bych to nechala tak, na co ho zbytečně trápit, až začne, tak začne, tím se řídím já, i když je to třeba špatně, ale je to prostě můj názor. Ten cvik je takovej - malýho položím na bříško, nožky pokrčené, rukou mu zapřu ruku, aby ji neposouval dozadu, tou samou rukou ho zapřu nad zadečkem, aby měl nožky pokrčené a druhou rukou mu tlačím na bod na patě, to se mu vůbec nelíbí a strašně se u toho vzteká, skoro je až nepříčetnej a roní přímo krokodýlí slzy, to psychicky hne snad s každým, kdo má srdce, já už to prostě nezvládám ![]()
orlik píše:
Ahoj, vím, jak se cítíš. Já s malou cvičila taky půl roku (do jejích 10 měsíců) a bylo to hodně náročné. Se cvičením se měly skončit, až bude dcera na kolínkách (lezení nebylo podstatné). Na vojtovku teď nedám dopustit, i když je dcerka díky ní akční až mocZkus to probrat s fyzioterapeutkou, jestli je nutné ještě cvičit nebo zajdi na neurologii. Já bych sama od sebe cvičit nepřestávala, i když se přiznám, že poslední měsíc jsem cvičení trošku flákala. Drž se, bude líp
Malej už na kolínkách je, jen to lezení, pořád nic, ale pořád si prostě říkám, že já jsem taky nelozila, první jsem začala chodit. A jak už krásně nakračuje, když se drží za ruce, už i stojí u postýlky třeba, kdyžř se drží, sám si sedne, přetočí se na bříško, je to šikulka, jen na to lezení to pořád nevypadá a jestli je fakt po mě, což je a hodně, tak lozit nejspíš nebude a nebo bude, ale první začne chodit. Na neurologii jsme byli, nic podstatnýho nám tam neřekli, jen že je hypotonik a to já vím už z rehabilitace, neřekli nám tam nic, co bych nevěděla. Ještě máme jít na kontrolu, asi se tam poptám, jestli je fakt nutné cvičit. Teď to taky flákám, protože se do toho prostě nemůžu dokopat, když tak strašně řve u toho ![]()
Vojtova metoda se cvičí i u normálně narozených dětí. Pokud je nějaký problém a vy ten promlém měli a máte, má ochablí svalstvo, může to vést k různým vadám držení těla.
Ten cvik co mi popisuješ tak je reflexní plazení, stimulují mu ty body v mozku, aby je uměl zapojovat, chápu, že je to těžké, ale bud zkus vydržet, nebo prostě do další kontoly necvič. A uvidíš co ti řeknou. Nejraději bych s tím taky kolikrát skončila, když má teprve půl rok, vlastně 4 měsíce a další mimimálně půl rok mě čeká. Brečí u toho, protože se mu nelíbí, že musí zapojovat ty svaly, které má ochablé. Kdy jdete na neurologii??
Kdyby tě nehrizalo svědomí tak necvičíš a nezakládáš diskusi.
Druhá věc je ta, že děti musí být tabulkové, prvně se plazit, pak lozit a pak teprve chodit.
Pokud je tak šikovný, že stojí a nakračuje tak bych to asi nelámala přes koleno, on si pojede svým tempem, ale to si musíš vyrovnat v hlavě sama, aby jsi neměla pak výčitky. Pokud není v 10-ti měsících ležák a ty jsi taky prvně chodila, tak uvidíš. ![]()
Anonymní píše:EvaG píše:Vojtovku beru, když se třeba dítko narodí předčasně a nebo je třeba přidušené, to se taky cvičí, ale v našem případě bych to nechala tak, na co ho zbytečně trápit, až začne, tak začne, tím se řídím já, i když je to třeba špatně, ale je to prostě můj názor. Ten cvik je takovej - malýho položím na bříško, nožky pokrčené, rukou mu zapřu ruku, aby ji neposouval dozadu, tou samou rukou ho zapřu nad zadečkem, aby měl nožky pokrčené a druhou rukou mu tlačím na bod na patě, to se mu vůbec nelíbí a strašně se u toho vzteká, skoro je až nepříčetnej a roní přímo krokodýlí slzy, to psychicky hne snad s každým, kdo má srdce, já už to prostě nezvládám
Ahoj, bude to znit asi cynicky, ale never tomu, ze tohle je nejhorsi cvik… Meli jsme horsi. Maly sice byl lehce nedonoseny, ale mel taky danou hypotonii v karte a kvuli ni jsme museli cvicit. Nejdriv do roka a pak nez zacne chodit okolo nabytku, protoze spatne zatezoval nohy (nerovnomerne)… ale to se pozna az ve chvili, kdy zacne vstavat. Respektive, podivej se, jestli nahodou nedela vsechno „pravou stranou“. Jestli vyrazne neuprednostnuje jednu stranu… toho si vsimnes… A jestli ano (nebo tam jsou nejake jine priciny), tak bych rozhodne neprestavala… My prestali pred 3-mi mesici… A jsem moc rada, ze jsem to vydrzela…
Drzim palce
![]()
Zakladatelko, moje malá měla totéž -taky hypotonická,ale já s Vojtovkou nebyla spokojena, našla jsem si neurologa, ten malou proklepnul, řekl, že díky hypotonii je o 3 měsíce pozadu a že Vojtovka není pro ní bezpodmínečně nutná. Ukázal nám podpůrné cviky, měla jsem na zemi malé polštáře a matraci a přes to jsem jí motivovala se hrabat, řeknu ti, že v roce-nestála, neseděla, nelozila, pouze se špatně plazila -styl píďalka. Po roce během dvou měsíců, začla se plazit správně, sedět, lozit po 4 a zvedat se do stoje. Dneska má 17 měsíců a už tři dny je pouze chodec. První 3 samostatné kroky udělala v půlce září a teda měsíc a půl se zdokonalovala a chytala balanc. Ty děti jsou pomalejší,ale né nemocné. Taky nejsem zastánce vojtovky za každou cenu, jestli tě něco zajímá, klidně se zeptej, nevím, odkud jsi, náš neurolog je z Brna. Jinak je tu diskuze o hypotonii, tam jsem to někde taky popisovala, jak bojujem. Držím palce. Jinak Vojtovkou určitě nic nezkazíš,ale pro jistotu, bych si třeba k neurologovi pro další názor zašla. ![]()
Cvičila jsem od narození do dvou let. Kolem 18m u neurologa jsem se sesypala,že už nemůžu na tři mněsíce nám dal cvičení s míčem a pak jsem se vrátila zas k vojtovce. Dcera zača chodit kolem 2r. Slabší hypotomie teď nám budou tři a za rok vše dohnala.
sieta.m píše:
Zakladatelko, moje malá měla totéž -taky hypotonická,ale já s Vojtovkou nebyla spokojena, našla jsem si neurologa, ten malou proklepnul, řekl, že díky hypotonii je o 3 měsíce pozadu a že Vojtovka není pro ní bezpodmínečně nutná. Ukázal nám podpůrné cviky, měla jsem na zemi malé polštáře a matraci a přes to jsem jí motivovala se hrabat, řeknu ti, že v roce-nestála, neseděla, nelozila, pouze se špatně plazila -styl píďalka. Po roce během dvou měsíců, začla se plazit správně, sedět, lozit po 4 a zvedat se do stoje. Dneska má 17 měsíců a už tři dny je pouze chodec. První 3 samostatné kroky udělala v půlce září a teda měsíc a půl se zdokonalovala a chytala balanc. Ty děti jsou pomalejší,ale né nemocné. Taky nejsem zastánce vojtovky za každou cenu, jestli tě něco zajímá, klidně se zeptej, nevím, odkud jsi, náš neurolog je z Brna. Jinak je tu diskuze o hypotonii, tam jsem to někde taky popisovala, jak bojujem. Držím palce. Jinak Vojtovkou určitě nic nezkazíš,ale pro jistotu, bych si třeba k neurologovi pro další názor zašla.
Můžu Vás poprosit a jméno, případně i adresu neurologa? Do Brna to máme celkem kousek, že by jsme si tam zajeli. Malej už sedí, stojí, akorát teda nelozí, myslím si, že už u něj to cvičení není nutné, ale pro jistotu by jsme zajeli do Brna, pro názor jiného neurologa. Nerada bych něco zanedbala, nevím, jak dalece to může zajít, když se necvičí, ale v našem případě by bylo snad všechno ok, malej je sice pomalejší, ale myslím, že všechno dožene.
Anonymní píše:sieta.m píše:Můžu Vás poprosit a jméno, případně i adresu neurologa? Do Brna to máme celkem kousek, že by jsme si tam zajeli. Malej už sedí, stojí, akorát teda nelozí, myslím si, že už u něj to cvičení není nutné, ale pro jistotu by jsme zajeli do Brna, pro názor jiného neurologa. Nerada bych něco zanedbala, nevím, jak dalece to může zajít, když se necvičí, ale v našem případě by bylo snad všechno ok, malej je sice pomalejší, ale myslím, že všechno dožene.
Zakladatelko, moje malá měla totéž -taky hypotonická,ale já s Vojtovkou nebyla spokojena, našla jsem si neurologa, ten malou proklepnul, řekl, že díky hypotonii je o 3 měsíce pozadu a že Vojtovka není pro ní bezpodmínečně nutná. Ukázal nám podpůrné cviky, měla jsem na zemi malé polštáře a matraci a přes to jsem jí motivovala se hrabat, řeknu ti, že v roce-nestála, neseděla, nelozila, pouze se špatně plazila -styl píďalka. Po roce během dvou měsíců, začla se plazit správně, sedět, lozit po 4 a zvedat se do stoje. Dneska má 17 měsíců a už tři dny je pouze chodec. První 3 samostatné kroky udělala v půlce září a teda měsíc a půl se zdokonalovala a chytala balanc. Ty děti jsou pomalejší,ale né nemocné. Taky nejsem zastánce vojtovky za každou cenu, jestli tě něco zajímá, klidně se zeptej, nevím, odkud jsi, náš neurolog je z Brna. Jinak je tu diskuze o hypotonii, tam jsem to někde taky popisovala, jak bojujem. Držím palce. Jinak Vojtovkou určitě nic nezkazíš,ale pro jistotu, bych si třeba k neurologovi pro další názor zašla.
http://www.znamylekar.cz/…eurolog/brno
Je to Mudr. Lněnička
Syn měl taky predilekci a byl pomalejší. Cvičila jsem s ním asi týden, pak rehabka řekla, že dobrý a že ho trochu popostrčíme. To už mi přiošlo zbytečný, takže jsme tam přestali chodit. Syn je naprosto v pořádku, akorát je pomalejší. Plazit se začal v 11m a lézt až v roce (na kolínkách ale byl už dřív, jen máme klouzavé podlahy, tak se mu líp plazilo).
Zakladatelko a syn se plazí? Já jsem vymyslela takový trik - dám mu do bodýčka na bříško kostičku třeba Dupla nebo něco a ono ho to tam pak tlačí a leze. Během cca 10 dní se naučil lézt tak, že je rychlejší než při plazení (i když když mu jí tam nedám, tak se pořád plazí, protože je líný se na ty kolínka vzepřít
).
Já Vojtovku taky moc neuznávám pro skoro každé pomalejší dítě, jen pro ty nedonošené a v případě nějakého vážného problému.
holka vím,že je to těžké hlavně pro tebe,ale musíš si říct,že to děláš pro něho. já si to říkám také,protože vím,že by mi to pak včítal a když pláče,tak je to normální,nelíbí se mu to,ale neboj chce to trpělivost ono to bude dobré. Všechny maminky říkají,že to dříve nebylo,tak co stím otravují,ale vem si,že má ochablé svalstvo a chce to zpevnit,protože se to potom odráží do budoucna. Plochá noha,křivá záda atd. Dříve nevičili a jak byli z ohýbaný. Vydrž a koukej s ním cvičit. pokud jsi z Prahy,dám ti dobrou RHB sestrua pokud né,tak pouze velkou trpělivost ono to bude dobré a trápení to není. Nesmíš to dát na sobě znát ono to dítě to z tebe vycítí a oto pláče víc. Pa a pohlazení oběma
AnastazieB píše:
Syn měl taky predilekci a byl pomalejší. Cvičila jsem s ním asi týden, pak rehabka řekla, že dobrý a že ho trochu popostrčíme. To už mi přiošlo zbytečný, takže jsme tam přestali chodit. Syn je naprosto v pořádku, akorát je pomalejší. Plazit se začal v 11m a lézt až v roce (na kolínkách ale byl už dřív, jen máme klouzavé podlahy, tak se mu líp plazilo).Zakladatelko a syn se plazí? Já jsem vymyslela takový trik - dám mu do bodýčka na bříško kostičku třeba Dupla nebo něco a ono ho to tam pak tlačí a leze. Během cca 10 dní se naučil lézt tak, že je rychlejší než při plazení (i když když mu jí tam nedám, tak se pořád plazí, protože je líný se na ty kolínka vzepřít
Já Vojtovku taky moc neuznávám pro skoro každé pomalejší dítě, jen pro ty nedonošené a v případě nějakého vážného problému.).
Ani se neplazí, když ho položím na zem, tak je chvilku na kolínkách a pak se rozplácne jak žabka. Když jste tam přestali chodit, nedívala se na vás dětská doktorka skrz prsty?
Omlouvám se, že píšu jako anonym, ale musím :-/ Mám 10 měsíčního chlapečka, od jeho 3 měsíců cvičíme Vojtovu metodu, když byl malinký, měl hlavičku pořád jen na jednu stranu, to se doktorce nelíbilo, poslala nás na rehabilitaci, kde nám ukázali cviky, krásně se malýmu hlavička spravila, ale máme cvičit dál, syn má prý hypotonii svalstva. Jinak žádné problémy neměl, narodil se jako naprosto zdravé miminko, jen se pak začala projevovat ta hlavička, měl ji na té jedné straně i sleženou, ale to už je všechno v pořádku. Je sice trochu pozadu od vrstevníků, ale je hodně po mě, já jsem byla prý taky taková, vůbec jsem nelozila, chodit jsem začala až po roce, po synovi pořád chtějí, aby začal lozit, že pak budeme moct cvičení nechat, já už to ale psychicky nezvládám, cvičili jsme poctivě půl roku, rehabilitační nám cviky často mění a cvik, co máme cvičit teď, je fakt dost drsný, když to tak napíšu, že to fakt psychicky už nezvládám a uvažuju o tom, že přestanu, on je syn takovej pomalejší a pohodlnej, naprosto přesná kopie mě, když jsem byla v jeho věku, nikde se nic ale neřešilo, nikde se mnou naši nejezdili a jsem naprosto zdravá, nemám žádné problémy, tak si říkám, na co ho dál trápit??? On stejně začne lozit, případně až chodit, až bude chtít on sám, podle mě je to jen trápení!!! Já jsem vůbec nelozila, první jsem začala chodit a jsem naprosto zdravá, ale nám pořád říkají, že by měl lozit, podle mě je to ale blbost, když to dítě nechce, lozit stejně nebude. Prosím o radu, jestli to mám ukončit a nebo cvičit dál, ale už to fakt špatně snáším, půl roku jsem to vydržela, ale dál už nemůžu, jsem z toho fakt zralá na blázinec