Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevíte někdo pokud mají oba rodiče krevní skupinu 0 Pozitivní musí mít stejnou i jejich dítě?
Nulu určitě, Rh faktor nevím, jak se dědí… Ale myslím, že může mít i mínus. Ale nula je jasná.
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Dědičnost_krevně_skupinových_systémů#Fenotyp_Bombay
Takže dítko může být i 0-
Taky mame oba 0Rh+ ,Gitce jsme krevni skupiny neodebirali jeste, nebyla potreba, ale je v pohode.
Ahoj
Nevím, jak je to s 0, ale moji rodiče mají A a já mám 0+
Doktor mi to vysvětlil nějak tak, že matka mohla mít třeba AA a otec A0 a já zdědila tu 0. ![]()
jirabobes píše:
Ahoj
Doktor mi to vysvětlil nějak tak, že matka mohla mít třeba AA a otec A0 a já zdědila tu 0.
my jsme taky oba A1 + a treti syn ma 0+ . nevim jak to je ale kdyz jsou rodice krev. skupiny A, tak dite muzou mit s nulkou
jirabobes píše:
Ahoj
Doktor mi to vysvětlil nějak tak, že matka mohla mít třeba AA a otec A0 a já zdědila tu 0.
Jojo, přesně tak, tady jde o ty dominantní a recesivní znaky, protože rodiče mohli mít AA a A0 a ty jsi zdědila po každým jen jeden- takže bys mohla mít AA nebo A0 a tak máš A0, ale kde 0 je dominantní, tudíž převládá a to A máš recesivní (potlačené), takže v celkovém pojetí máš nulu…
Když se v tom tak vyznáte já mám 0 plus manžel A minus jakou mají kluci?resp jaká je šance že budou mít Nulku po mě?
Sibetka píše:jirabobes píše:Jojo, přesně tak, tady jde o ty dominantní a recesivní znaky, protože rodiče mohli mít AA a A0 a ty jsi zdědila po každým jen jeden- takže bys mohla mít AA nebo A0 a tak máš A0, ale kde 0 je dominantní, tudíž převládá a to A máš recesivní (potlačené), takže v celkovém pojetí máš nulu…
Ahoj
Ne, oba rodiče musí být A0 a ona je 00. O je recesivní.
Crystal87 píše:
Když se v tom tak vyznáte já mám 0 plus manžel A minus jakou mají kluci?resp jaká je šance že budou mít Nulku po mě?
Těžko říct. Ty jsi určitě 00, ale manžel může být AA, pak by kluci oba museli mít A, není jiná možnost.
Nebo manžel je A0, pak je u kluků „šance“ na 0, resp. A stejná.
Ujasnilo by se to, kdyby jeden z manželových rodičů měl skup. 0 (pak by manžel musel být A0), případně by rodiče měli skup. AB a A (v tom případě by manžel byl AA).
Rh by měli mít v každém případě +, ale tam to není tak jednoznačné jako u krevních skupin.
Crystal87 píše:
Ahoj, jde taky o to, jestli zdědili rh+ po tobě nebo rh- po otci…, a jde o to jestli ty jsi AA nebo A0, kdybys byla AA, tak by děti měli krevní skupiny buď vždy áčko, ale kdybs měla A0, tak by mohli mít jak áčko tak nulu, takže v prvním případě je 100% šance na áčko a v druhém je to přesně 50 na 50, protože 0 je recesivní… ![]()
Snad jsem trochu pomohla… ![]()
Pipet píše:Sibetka píše:Ne, oba rodiče musí být A0 a ona je 00. O je recesivní.jirabobes píše:Jojo, přesně tak, tady jde o ty dominantní a recesivní znaky, protože rodiče mohli mít AA a A0 a ty jsi zdědila po každým jen jeden- takže bys mohla mít AA nebo A0 a tak máš A0, ale kde 0 je dominantní, tudíž převládá a to A máš recesivní (potlačené), takže v celkovém pojetí máš nulu…
Ahoj
Jo, máš pravdu, vím, vím… Nechápu, proč jsem tam napsala to áčko! ![]()
Pipet píše:Crystal87 píše:
Když se v tom tak vyznáte já mám 0 plus manžel A minus jakou mají kluci?resp jaká je šance že budou mít Nulku po mě?Těžko říct. Ty jsi určitě 00, ale manžel může být AA, pak by kluci oba museli mít A, není jiná možnost.
Rh by měli mít v každém případě +, ale tam to není tak jednoznačné jako u krevních skupin.
Ujasnilo by se to, kdyby jeden z manželových rodičů měl skup. 0 (pak by manžel musel být A0), případně by rodiče měli skup. AB a A (v tom případě by manžel byl AA).
RH může být jak + tak -…
Sibetka píše:Pipet píše:RH může být jak + tak -…Crystal87 píše:
Když se v tom tak vyznáte já mám 0 plus manžel A minus jakou mají kluci?resp jaká je šance že budou mít Nulku po mě?Těžko říct. Ty jsi určitě 00, ale manžel může být AA, pak by kluci oba museli mít A, není jiná možnost.
Ano, to jsem spletla zas já
![]()