Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
s malým cvičíme Vojtovku cca 14 dní, 2 cviky, 4× denně a moje otázka zní:
jak jste si zorganizovaly čas, aby jste mohly někam alespoň na chvíli vyrazit?
Když začnu v 6 ráno, tak bych teoreticky mohla sice v 15.00 skončit, ale v praxi to funguje tak, že mi kolikrát mezi těma 2 cvičeníma neusne a to následující už je přetaženej a nereaguje tak hezky
. Nebo usne třeba hodinku přes dalším cvičením a budit ho se mi taky zrovna nezdá, takže se ty intervaly pak natahují a co jsem se dočetla, tak to taky není úplně optimální cvičit za víc jak 3 hodiny. Jak jste si s tím poradily vy? ![]()
@klovulak píše:
Ahojky,
s malým cvičíme Vojtovku cca 14 dní, 2 cviky, 4× denně a moje otázka zní:
jak jste si zorganizovaly čas, aby jste mohly někam alespoň na chvíli vyrazit?
Když začnu v 6 ráno, tak bych teoreticky mohla sice v 15.00 skončit, ale v praxi to funguje tak, že mi kolikrát mezi těma 2 cvičeníma neusne a to následující už je přetaženej a nereaguje tak hezky. Nebo usne třeba hodinku přes dalším cvičením a budit ho se mi taky zrovna nezdá, takže se ty intervaly pak natahují a co jsem se dočetla, tak to taky není úplně optimální cvičit za víc jak 3 hodiny. Jak jste si s tím poradily vy?
Nerozumím, to musíte cvičit 9 hodin v kuse? Kolik času zaberou ty dva cviky, které máte 4× denně opakovat? My cvičili asi 4 cviky, celkem to bylo tak na 5-7 minut. Jednou ráno po probuzení, jednou před obědem, jednou během odpoledne (klidně někde venku na dece nebo lehce na návštěvě), jednou večer ![]()
No ty cviky zaberou pár minut, ale neumím si právě představit, že ho “morduju” někde venku
. A než ho po tom cvičení nakojím, přebalím atd, tak máme tak max. 2 hodiny do dalšího. Spíš mi jde i o ty rozestupy, když to bude jednou po třech hodinách a pak třeba po pěti, tak to nevadí?
@klovulak píše:
No ty cviky zaberou pár minut, ale neumím si právě představit, že ho “morduju” někde venku. A než ho po tom cvičení nakojí, přebalím atd, tak máme tak max. 2 hodiny do dalšího. Spíš mi jde i o ty rozestupy, když to bude jednou po třech hodinách a pak třeba po pěti, tak to nevadí?
Tak to ale nemá s cvičením moc společného, to je prostě náročná organizace s miminkem celkově. S kojenými prcky (pokud nechceš kojit venku) jednoduše nejde jít pryč na déle, než hodinku, dvě Cvičení jsem dělala během přebalování ráno před krmením (pokud tedy dítě už hlady nevříská jako na lesy), večer po koupání a pak jakýkoli čas kdy bylo dítě vzhůru. Když jsem zrovna chtěla být venku déle, tak jsem někde ve stínu jen nakojila a později cvičila zase v klidu domova.
No tak s kojením a přebalením někde venku mi to přijde v pohodě to můžu vyrazit ven klidně po obědě a vrátit se třeba večer. Spíš mám obavu, aby to natahování intervalu nezpůsobilo, že to cvičení nemá takový účinek. Ráda bych to cvičení měla co nejdřív z krku, tak se to snažím dělat fakt na 100% ![]()
Já cvičila s dcerou vždycky před jídlem, to jí pak uklidnilo. Byla to záležitost pár minut.
@klovulak píše:
No tak s kojením a přebalením někde venku mi to přijde v pohodě to můžu vyrazit ven klidně po obědě a vrátit se třeba večer. Spíš mám obavu, aby to natahování intervalu nezpůsobilo, že to cvičení nemá takový účinek. Ráda bych to cvičení měla co nejdřív z krku, tak se to snažím dělat fakt na 100%
A proč stejně tak, jak venku přebalíš a nakrmíš, nemůžeš i těch pět minut cvičit? ![]()
@unuděná možná hledám problém tam kde není, ale nějak si to nedokážu predstavit, jak třeba někde venku na zahrádce 10 min (máme 4×2min + přesuny) cvičíme a všichni na mě koukají, jak mi tam šíleně brečí mimčo
![]()
@klovulak píše:
@unuděná možná hledám problém tam kde není, ale nějak si to nedokážu predstavit, jak třeba někde venku na zahrádce 10 min (máme 4×2min + přesuny) cvičíme a všichni na mě koukají, jak mi tam šíleně brečí mimčo![]()
No hele, moc možností nemáš. Buď budeš celý dny zavřená doma a poctivě cvičit, nebo holt tohle podstoupíš. Stačí najít nějaké místo, kde na tebe nebude každej koukat, vzít deku a v klídku někde nakojit, přebalit, zacvičit si, hotovo. Teď je přes poledne už dost hic, tak si zacvičte ráno, pak jděte ven, pak asi na oběd taky chodíte domů, ne? Tak zacvič před obědem, pak ho dej spát, až se probudí zacvičte znovu a pak můžete na celé odpoledne ven. A poslední cvičení večer po/před koupáním.
@unuděná píše:
No hele, moc možností nemáš. Buď budeš celý dny zavřená doma a poctivě cvičit, nebo holt tohle podstoupíš. Stačí najít nějaké místo, kde na tebe nebude každej koukat, vzít deku a v klídku někde nakojit, přebalit, zacvičit si, hotovo. Teď je přes poledne už dost hic, tak si zacvičte ráno, pak jděte ven, pak asi na oběd taky chodíte domů, ne? Tak zacvič před obědem, pak ho dej spát, až se probudí zacvičte znovu a pak můžete na celé odpoledne ven. A poslední cvičení večer po/před koupáním.
Já Teda cvičit nikde venku nemůžu
Mám 2 cviky a musím cvičit na stole.. („zalehnout“ hlavičku apod..) ![]()
Správně by se to mělo po těch třech hodinách ale podle mě záleží, jak tom to malé je a jak dělá pokroky.
Jinak @klovulak taky jsem si myslela, jak to bude na chvíli a prý se většinou chodí do toho roku
(malá má 6 měsíců)
@Krista 1 Máš pravdu, chce to spíš pevnou podložku. Já cvičila (když to bylo nutné) v kočárku v hluboké korbě, ale většinou jsem si ty běžné všední dny plánovala tak, že dopoledne prostě hodinka, dvě venku, odpoledne třeba 3-5 hodin a cvičení se posunulo jinam no. A upřímně, o víkendu jsem to flákala dost, protože to jsme většinou odjížděli jako celá rodina na nějaký výlet. Tak bylo místo 4× denně prostě jen ráno a večer. Cvičili jsme asi 2 měsíce, možná ani ne. Byla šikovná.
Cože?
Já tomu nějak nerozumím. Cvičila jsem 4× denně, když bylo dítě vzhůru. Nějaké rozstupy jsem teda vůbec neřešila, vždyť den je dlouhý dost. Pokud jsem věděla, že budu celé odpoledne pryč, zacvičila jsem třeba v 7, v 8, před obědem v 11 a večer v 19
. Pokroky byly vidět v rámci dnů.
@unuděná.. No právě. Hlavně když je teď hezky. Samé výlety, procházky… Taky to teď taky flákám. A co si budem… je to náročný hlavně na psychiku
… Zrovna jdu ze cvičení ![]()
@klovulak píše:
@unuděná možná hledám problém tam kde není, ale nějak si to nedokážu predstavit, jak třeba někde venku na zahrádce 10 min (máme 4×2min + přesuny) cvičíme a všichni na mě koukají, jak mi tam šíleně brečí mimčo![]()
Asi jako my všichni, co jsme cvičili Vojtu, prostě uspořádej si to tak, abys byla 4× denně (ráno, dopoledne, odpoledne a navečer) buď doma, nebo u rodičů, tchýně, kamarádky, to máš fuk, ale prostě někde, kde vezmeš karimatku a těch 5-7 minut budete cvičit. Venku si to upřímně také neumím představit, zřejmě by na mě zavolali návštěvníci zahrádky, parku atd policajty…
Cvičit nebudete věčně, dítě je kojené, tedy na nějaké velké akce vás rodičů to stejně není, takže podřídit musíš ty program cvičení, aby to k něčemu bylo. Než vymýšlet, jak budeš cvičit kdesi v terénu. Ono je to omezující a moc toho nevymyslíš.
Každopádně, jestli někdy uděláš pauzu 3 hodiny, někdy 4, to asi není tak podstatné. Když si to nebudeš dělat úplně, jak se ti zachce. Ta pravidelnost je důležitá a vyplatí se. Na pár měsíců to prostě musíš upřednostnit před příjemnější činností s dcerou, pokud jí chceš pomoct a prospět v té hrubé motorice.
edit: Pardon, píšeš o chlapečkovi, ne o dceři ![]()
Příspěvek upraven 16.05.22 v 13:54
Já se to právě snažím cvičit po těch 3 hodinkách (pokud nespí, to zas nemám
na to, abych ho budila), co jsem si přečetla na http://www.rl-corpus.cz/…-a-odpovedi/ , ale občas mi to přijde prostě k ničemu. Malej je unavenej nebo hladovej (po jídle blinkací) a nereaguje jak má, nebo třeba úplně rezignuje a začne usínat…
…. pokroky byly vidět hezky první dny a teď už to není tak markantní
. Cvičíme kvůli nestabilitě na zádíčkách a špatnýmu pasení. Teď máme 3,5měs a když to sleduju, tak někdo cvičí třeba jen 2 měsíce a někdo až do roka ![]()