Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, měla jsi si zažádat posledního zaměstnavatele o vyúčtování daně. Teď leda udělat přiznání a pak daně vrátí.
@Anonymní píše:
Vrátí daně, když jsem od března 2012 na UP? Leden únor jsem normálně pracovala? Děkuji za odpovědi
tak to záleží na tom, jestli jsi nějaké daně zaplatila. pokud ano, tak si udělej daňové přiznání a daň ti vrátí. pokud by jsi ovšem měla mzdu tak nízkou, že by jsi z ní žádné daně neplatila, tak ti nemají co vrátit.
Poslední zaměstnavatel zkrachoval, už nemám koho žádat… :/ všichni někam zmizeli. Brala jsem měsíčně cca 18 tis. čistého, tak to by mi mohli vracet ne? Vrací se to i za dobu, kdy jsem na UP?
Najdi si interaktivní formulář na netu, zadej tam svoje výdělky a zaplacené pojistné a ono ti to samo spočte
Potřebuješ si podat daňové přiznání, máš na to ještě 2 týdny (do konce března). Ovšem potřebuješ od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech a to nevím jestli získáš, když říkáš, že všichni zmizeli… pak taky záleží, jestli máš co odečíst (penzijko víc než 500 měsíčně, životko, úroky z hypotéky, dítě…).
@Aliki píše:
Potřebuješ si podat daňové přiznání, máš na to ještě 2 týdny (do konce března). Ovšem potřebuješ od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech a to nevím jestli získáš, když říkáš, že všichni zmizeli… pak taky záleží, jestli máš co odečíst (penzijko víc než 500 měsíčně, životko, úroky z hypotéky, dítě…).
souhlas, k přiznání potřebuje potvrzení o příjmech… i když pokud ho mít nebude, možná by stačilo udělat jej podle výplatních pásek, pokud se zaměstnavatel dohledat nedá??? nevím.
nicméně pokud třičtvrtě roku nepracovala, tak ani žádná penzijka či životka nepotřebuje, zaplacenou daň by jí vrátili čistě po uplatnění slevy na dani za ty měsíce, kdy nepracovala.
Pokud není zaměstnavate, zavolala bych si na FÚ, určitě na to budou mít nějakou pomůcku - třeba dle výplatních pásek či dle dokladu z výpisu, kolik přišlo, z toho by se dalo zpětně vypočít hrubá mzda a i daň.
@Osmanka píše:
Pokud není zaměstnavate, zavolala bych si na FÚ, určitě na to budou mít nějakou pomůcku - třeba dle výplatních pásek či dle dokladu z výpisu, kolik přišlo, z toho by se dalo zpětně vypočít hrubá mzda a i daň.
Tak podle výplatních pásek se to spočítat určitě dá, jestli to FU stačí nebo ne, to netuším. Ale podle toho kolik přišlo čistého se nedá spočítat vůbec nic, protože vůbec netušíš co všechno bylo či nebylo uplatňováno a pak tam mohou dělat bordel další platby, které strhává přímo zaměstnavatel, u nás třeba obědy a kdo chtěl, tak i příspěvek na penzijní.
@j.a.n.i1
Jasně, ale vím, že když podnikatel tvrdí, že mu ukradli účetnictví, že FÚ má nějaké pomůcky jak dopočítat daň. Takže je možné, že něco takového mají i když zkrachuje firma. Jasně, že dle pásek je to lepší, ale ověřila bych si, zda to vůbec uznají. Určitě bych si tam zavolala a příp. ještě lépe ze zkušenosti na 3 FÚ. Stává se mi, že každý úřad mi řekne něco jiného. Bohužel není již čas na zákonou lhůtu písemné odpovědi. příp. bych si napsala s kým jsem mluvila - pro jistotu, až dojde k řešení problému.
@Osmanka Ale to je trochu rozdíl, protože podnikatel má nějaké daně zaplatit, kdežto zaměstnanec chce něco vrátit, tudíž je jeho problém si potřebné údaje a doklady dohledat a FU nemá důvod na tom něco řešit.
Přesně jak píše @j.a.n.i1 . Daň stanovená pomůckou je naprosto jiná záležitost. Toto u zaměstnanců prostě použít nejde. A výplatní pásky jsou sice krásná věc, ale není na nich ta zásadní věc, zda již náhodou nebylo roční zúčtování provedeno. Stejně tak jsem se moc pobavila tím, že si má zavolat na 3 FÚ
Podle rozsudku nejvyššího správního soudu (nechce se mi hledat číslo), je jedno, co Ti řekne kdo po telefonu, ty se máš řídit jen platnými zákony.
Pro tazatelku: co znamená, že firma zkrachovala? Likvidace, insolvence - najdeš v obchodním rejstříku. Existuje nějaký likvidátor, ins. správce, jednatel, který má povinnost potvrzení vystavit.
Mám podobný dotaz k vrácení daní. Jsem od června 2012 na ÚP, byla jsem u poslední mzdovky, udělá mi zučtování daní za loňský rok, bude tam vrácená sleva na poplatníka. Ale chtěla jsem ještě uplatnit vrácení daní za dítě (8 let) v mé péči. Od ledna do května co jsem tam pracovala jsem měla cca 21 tis/měs/čistého. Prý to ale nejde, slevu na dítě jde uplatnit jrn v měsíci kdy jsem pracovala a tak dostanu jen zpátky daně za poplatníka. Nějak se mi to nezfá, četla jsem, že pokud jsem v tom roce měla vyděláno víc jak 48 000,– hrubého, nárok na vrácení daně za dítě mám. Jsem rozvedená a nikdo za dobu co jsem na ÚP na něj slevu nepobíral…
To je nesmysl. Ano, měsíčně jde bonus na dítě vyplatit pouze pokud jsou příjmy aspoň 4000. Z ročního hlediska se posuzuje příjem 48000/rok. Pokud ho máš a dítě sdílí společnou domácnost, pak musí mzdovka uplatnit za celý rok. Měla jsi ho napsat do prohlášení. Pokud Ti mzdovka dítě do zúčtování nedá, pak si vyžádej potvrzení o příjmu za loňský rok a podej si sama daňové přiznání.
Vrátí daně, když jsem od března 2012 na UP? Leden únor jsem normálně pracovala? Děkuji za odpovědi