Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry vecer, prosim vas, muzete mi nekdo objasnit, jak je to s hnidama jestli je zabal take znici nebo pouze vši? Zrovna mame na hlave olej s alpou…
Dcera slysi jak to pod zabalem praská a kouse ji hlava. Ja teda nic neslysim, jsem hlucha no
, ani me hlava nesvedi. To praskaji ty hnidy nebo vsi?
Děkuji
Nevím jestli praskají, ale olej živé vši udusí a alpa vysuší vajíčka. Zase to ale nebude hned zlikvidovaný. Musíš to zopakovat a pečlivě vyčesávat. Stačí jedno vajíčko který přežije a můžeš začít nanovo.
@alexxa píše:
Dobry vecer, prosim vas, muzete mi nekdo objasnit, jak je to s hnidama jestli je zabal take znici nebo pouze vši? Zrovna mame na hlave olej s alpou…
Dcera slysi jak to pod zabalem praská a kouse ji hlava. Ja teda nic neslysim, jsem hlucha no, ani me hlava nesvedi. To praskaji ty hnidy nebo vsi?
Děkuji
hnidy nezničí nic, hnidy musíš vyčesávat, vyčesávat, vyčesávat - vlastní zkušenost s dcerou, nekonečný příběh, spousta přípravků, pomohlo až radikální zkrácení vlasů a denní vyčesávání
@alexxa Právě olej s Alpou bylo jediné, co nám s dcerou na vši zabralo (za přípravky z lékárny jsem dala určitě víc jak tisícovku a nic), ničí to vši i hnidy. Zábal je nutný opakovat a kromě vyčesávání jsem vlasy pramínek po pramínku vyžehlila žehličkou na vlasy. Držím palce, je to boj..
@TinaAn píše:
@alexxa Právě olej s Alpou bylo jediné, co nám s dcerou na vši zabralo (za přípravky z lékárny jsem dala určitě víc jak tisícovku a nic), ničí to vši i hnidy. Zábal je nutný opakovat a kromě vyčesávání jsem vlasy pramínek po pramínku vyžehlila žehličkou na vlasy. Držím palce, je to boj..
Mame prave stejnou zkušenost z minulosti. Pres 1000kc za ruzne pripravky a nakonec zabralo toto.
Jen jsem tedy nevim,jak je to s hnidama…
@mamule42 píše:
Nevím jestli praskají, ale olej živé vši udusí a alpa vysuší vajíčka. Zase to ale nebude hned zlikvidovaný. Musíš to zopakovat a pečlivě vyčesávat. Stačí jedno vajíčko který přežije a můžeš začít nanovo.
Prvni zabal mela ve čtvrtek. Vycesaly jsme, vyzehlily dukladne. Ty dva dny to vypadalo,ze ok a dnes vecer jsem ji nasla zivou takovou uplne bilou. Takze znova zabal a preventivne i ja. Říkala,ze se v patek ucesala hrebenem co nechala v pokoji 🤦 a vcera si vzala sluchátka na usi tak mohly byt treba i ve sluchatkach tom polstrování ![]()
@stinga píše:
hnidy nezničí nic, hnidy musíš vyčesávat, vyčesávat, vyčesávat - vlastní zkušenost s dcerou, nekonečný příběh, spousta přípravků, pomohlo až radikální zkrácení vlasů a denní vyčesávání
Holka ma vlasy na ramena takze nic moc delka
@alexxa píše:
Holka ma vlasy na ramena takze nic moc delka
dcera měla vlasy do půl zad, nyní má krátké mikádo a konečně jsme bez vší - ovšem ve školce je zase výskyt, takže kdoví jak na dlouho
@stinga píše:
dcera měla vlasy do půl zad, nyní má krátké mikádo a konečně jsme bez vší - ovšem ve školce je zase výskyt, takže kdoví jak na dlouho
Tak to i za vas doufam, ze uz se vam vyhnou.
Jdeme zehlit vlasy. Jsem urvana z práce ( mela jsem pa, so, ne po 12h) tesila jsem se do postele. Jeste budeme pak vlastne povlekat do cisteho. Ach jo…
Zeny prosim, už jsem nestastna. Co na ty mrchy vsi zabírá??? Koupila jsem Parasidose a delam zabal snad každé 3dny…jsou ve tride, ucitel o nich vedel a dle vlastnich slov to podcenil a neoznamil ostatním rodicum, protoze omluvenka ze ma dite vsi prisla od rodicu, jejichz syn do skoly spise nechodi, mel snad uz všechny nemoce sveta, tak si myslel, ze si opet vymysli…
Olej, alpa, teatree vyzkouseno. Vycesavam klasickym vsivackem, vyžehlim vlasy. Prevlekam postele a peru porad dokola jak blbec…
@alexxa - nevím, jestli pomůže, ale v drogerce teta byl teď doprodej paranitu proti vším(za 50% ceny).. My bojovali minulý týden, teď čekáme, jestli se vrátí nebo ne..
Paranit, ten zabral. No a pak u kluka vyčesat/vybrat (případně vzít strojkem ne krátko), u holky prezehlit a vybírat hnidy.
Vši
To bylakdysi moje noční můra. Mám husté, dlouhé vlasy. Kupovala jsem si z lékárny šampony, jelikož o nějakém barvení jsem slyšet nechtěla nebo pálení žehličkou či stříhání. Byl to boj na dlouho. Jakože třeba přes půl roku. Vždy klid, nikde nic a za týden znovu, vždy někde zůstalo vajičko. Už jsem z toho byla zralá na psychiatra. Splachovala jsem roztokem z tea tree i mazala za uši, octem a ty šampony dokola, Dost to vysušilo moje suché vlasy, byla jsem z toho fakt nešťastná. Syn, který je přinesl je už neměl u mě se jim líbilo více.
To vse delame. Zkusim teda ten Paranit. Uz nevim co vic udělat. Napadlo me postrikat postel Biokilem…
@nikitice ja je mela ted taky kdyz jsem je u holky zjistila poprve, ale stacil jeden zabal, vyčesat, vyzehlit vlasy a od te doby nic. Ale preventivne si je žehlím a take mi to me slabe, padající a suche vlasy odrovnalo 😔 😔
Holku od prvniho nalezu odvsivuji snad uz po páté…😭 😭 😭
@alexxa píše:
To vse delame. Zkusim teda ten Paranit. Uz nevim co vic udělat. Napadlo me postrikat postel Biokilem…
@nikitice ja je mela ted taky kdyz jsem je u holky zjistila poprve, ale stacil jeden zabal, vyčesat, vyzehlit vlasy a od te doby nic. Ale preventivne si je žehlím a take mi to me slabe, padající a suche vlasy odrovnalo 😔 😔
Holku od prvniho nalezu odvsivuji snad uz po páté…😭 😭 😭
Někde jsem četla o elektickém hřebenu na vši, všichni to na FB chválili. Je to asi něco jako plácačka na mouchy, moucha se ji dotkne a ono to prskne a je mrtvá. Ten hřeben bere i vajíčka, hnidy, vši. Koukněte na google.
@nikitice píše:
Někde jsem četla o elektickém hřebenu na vši, všichni to na FB chválili. Je to asi něco jako plácačka na mouchy, moucha se ji dotkne a ono to prskne a je mrtvá. Ten hřeben bere i vajíčka, hnidy, vši. Koukněte na google.
Zrovna na to koukam mají to na Mall.
Jo a napadlo mě - vyprat i bundy, čepice, župany - prostě cokoliv, co přichází do kontaktu s hlavou