Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@elen-ka píše:
Těch 1 cm je orientační. Někde jsem četla, že hodně záleží na teplotě hlavy. Že vsi potřebuji určitou teplotu a když někdo má u hlavy vyšší, než potřebuji, tak kladou dal. Ale u většiny to asi platit bude.@alexxa Jo ta ztráta času mi taky vadila nejvíc. Sice nedelam 12-tky, ale přijdu utahana z práce a procestovat dceři vlasy. Ale tak zase to nebudu nechávat jen tak, že?
To jsem nikde nečetla. I kdyby kladly 0,5 cm od hlavy, tak při rychlosti vývoje vší a rychlosti růstu vlasů je ten 1 cm bezpečný. Je spíš důležité opakovat odvšivení za cca 10 dní a pak ještě jednou, aby se zabily vylíhlé vši. A vyčesávat.
@alexxa píše:
Doufam, ze to pomuze. Obycejnym vsivackem jsme vcera vycesaly cca 6 hnid. Ale i 2 dospele a teď nevim kolik uplne malickych. Dnes bude opakovani a i rucni vybírání a žehlení.
Holky, me stve i ta ztráta volneho času. Delam 12h a vecer misto odpocinku a spolecnych chvil s dcerou resime tohle 🙄 🙄
Kup v lékárně přípravek Pedicul Hermal. Taky dítě kdysi opakovaně domů vši tahalo a nešlo nám je zlikvidovat. Toto nám doporučila kožní dr., je to takový hustý olej a fakt to fungovalo. Ale je třeba dodržet dávkování a postup. Na dlouhé vlasy se dávala skoro celá lahvička, takže docela drahá sranda. Ale když pořádně vyčešeš, tak se zbavíš i hnid. Po týdnu se to ještě opakovalo, ale u nás už vždy jen pro jistotu, hlavy byly bez vší napoprvé.
Nevim no, ale stahla jsem ji hnidu i z pulky delky vlasu ( ma pod lopatky) a byla ziva. Luplo to, az se mi zvedl zaludek.
Za chvily jdu na skoleni a jak na to porad myslim mam pocit, ze mi každou chvíli neco leze ve vlasech 😱 😱 😱 a myslenky co kdyz je mam a kolegyne si toho vsimnou… No psycho uz 😅 😅
Toho se prave obavam, ze to muze nosit stale dokola od kamarádky. Ta co ji holka podezřívá (zní to hnusne, ja vim) si pry nenecha vysvětlit, ze se nechce objimat pri prichodu a odchodu. Muzou si to stale predavat.
Holky, mam vyprat i polštář? Nebo staci to povleceni?
@alexxa píše:
Nevim no, ale stahla jsem ji hnidu i z pulky delky vlasu ( ma pod lopatky) a byla ziva. Luplo to, az se mi zvedl zaludek.
Za chvily jdu na skoleni a jak na to porad myslim mam pocit, ze mi každou chvíli neco leze ve vlasech 😱 😱 😱 a myslenky co kdyz je mam a kolegyne si toho vsimnou… No psycho uz 😅 😅Toho se prave obavam, ze to muze nosit stale dokola od kamarádky. Ta co ji holka podezřívá (zní to hnusne, ja vim) si pry nenecha vysvětlit, ze se nechce objimat pri prichodu a odchodu. Muzou si to stale predavat.
Holky, mam vyprat i polštář? Nebo staci to povleceni?
Znám ten pocit a psala jsem to, že jsem byla na psychiatra
Dokonce jsem si byla vždy jistá, že už je nemám a pak v jednom obchodě jsem se podívala do zrcadla a lezla mi po čele. Z toho jsem měla pak furt strach a furt se pozorovala, kde zas kdy vyleze. Takový každodenní boj.
Kouzelný všiváček teda nemáme, máme jen ten z toho combo packu od Paravitu.
Ale mám zkušenost, že to nevezme všechno. Na poprvé jo, když se děcku s hustými vlasy hemží hlava, ale pak to chce vybírat ručně.
Ono stačí, změnit úhel nebo světlo a hned se objeví nové a „nové“ hnidy i třeba po 3 vyčesáních…
@Svistice píše:
Kouzelný všiváček teda nemáme, máme jen ten z toho combo packu od Paravitu.
Ale mám zkušenost, že to nevezme všechno. Na poprvé jo, když se děcku s hustými vlasy hemží hlava, ale pak to chce vybírat ručně.
Ono stačí, změnit úhel nebo světlo a hned se objeví nové a „nové“ hnidy i třeba po 3 vyčesáních…
ano přesně, problém je s hnidami, živé vši se vyberou raz dva, ale jak má dítě husté vlásky, tak ty hnidy zůstávají někde schované
Hlavně i prostěradlo, dát pryc avysát postel, když nejde vyprat polštáře tak aspoň vysát (nebo je nejlepší spát jinde, stačí prý 2 noci)
Ženy, dcera přišla ze skoly s tim, ze ta kamaradka o které jsem psala ma hlavu plnou hnidu a vsi ji lezli po čele. Holka ji nesmele rekla, ze ji neco leze po vlasech a čele a ona hned útočné ze ne a pak k ni strkala hlavu…
Jak by jste postupovaly? Rikala jsem, ze pokud to stihnu, pujdu odpol na busak za devcaty (cekaji tam spolecne na bus nez ta holcina odjede) a omrknu situaci a pak bych te holcine rekla nekde stranou, ze ma vsi…uplne se mi to nechce brát pres tridniho, protoze holcina zije s babickou a dedou ( mama jim utekla kdyz byla malinka) a tata jezdi jen na vikend je kamionak.
@alexxa píše: Ženy, dcera přišla ze skoly s tim, ze ta kamaradka o které jsem psala ma hlavu plnou hnidu a vsi ji lezli po čele. Holka ji nesmele rekla, ze ji neco leze po vlasech a čele a ona hned útočné ze ne a pak k ni strkala hlavu…
Jak by jste postupovaly? Rikala jsem, ze pokud to stihnu, pujdu odpol na busak za devcaty (cekaji tam spolecne na bus nez ta holcina odjede) a omrknu situaci a pak bych te holcine rekla nekde stranou, ze ma vsi…uplne se mi to nechce brát pres tridniho, protoze holcina zije s babickou a dedou ( mama jim utekla kdyz byla malinka) a tata jezdi jen na vikend je kamionak.
Nejde kontaktovat babičku?
@alexxa píše: Ženy, dcera přišla ze skoly s tim, ze ta kamaradka o které jsem psala ma hlavu plnou hnidu a vsi ji lezli po čele. Holka ji nesmele rekla, ze ji neco leze po vlasech a čele a ona hned útočné ze ne a pak k ni strkala hlavu…
no twl, a je vymalováno - obávám se, že když to řekneš jen té holčině, tak se nic nestane, ale rozhodně jí to řekni,
kolik je děvčatům roků, že to té holce nevadí samotné?
jestli jde kontaktovat babičku, tak to říct i babičce - ale myslím, že bez třídního se to neobejde - kdoví kolik let má babička a jestli vůbec bude (chtít) zvládat každodenní opakované vyčesávání?
no to není dobrý výsledek, tohle kamarádství nebude fajn
Holkam je 12, jsou v 7 třídě. S babičkou jsem se setkala loni na tridnich schůzkách, vzhledove odhaduji 65+. Taková typická stará škola. Kontakt na ni nemam. Podle mé dcery je babicka na holcinu velmi přísná. Kdyz holcina dostala jako darek pletovou vodu, donesla ji me holce at si ji necha, ze ji babicka zakazuje takove veci pouzivat. Nikdy ji nedovoli zůstat po skole s kamarádkami, musi jet hned domu. Ani kdyz jsem slibila, ze ji dovezu az k domu. Nikdy žádné prespani u kamarádky…jednou jedinkrat ji pustila a to me holce na oslavu narozenin.
Snad to zitra stihnu na ten busak. Ted mi právě ta moje rikala ale mami, babicka ji akorat tak vynadá…povidam to mozna ano, ale toto se musi resit, vzdyt ma vlasy po zadek to bude trvat dlouho nez se jich zbavi…
@alexxa Doporučuji řešit přes třídního. Protože řešit to jen s holkou se může obrátit proti tobě (má vždy jednat rovný s rovným), navíc ona toho moc nezmůže a babička to nemusí chtít řešit..
@TinaAn píše:
@alexxa Doporučuji řešit přes třídního. Protože řešit to jen s holkou se může obrátit proti tobě (má vždy jednat rovný s rovným), navíc ona toho moc nezmůže a babička to nemusí chtít řešit..
Pravda…omrknu ji nenapadne (jinak to ani v planu nebylo) a pak zavolam tridnimu. Já bych ji to ani neřekla pred lidmi aby mela ostudu, ale nekde stranou a vlídně. Ale je fakt, ze pokud se babicky boji, je lepsi, aby to resila skola.
@alexxa píše:
Pravda…omrknu ji nenapadne (jinak to ani v planu nebylo) a pak zavolam tridnimu. Já bych ji to ani neřekla pred lidmi aby mela ostudu, ale nekde stranou a vlídně. Ale je fakt, ze pokud se babicky boji, je lepsi, aby to resila skola.
mně to napadlo až včera před spaním - to se musí řešit se školou - zavšivení tedy pedikulóza je dle definice nakažlivá nemoc, nemůže přece holka se zavšivenou celou hlavou chodit do školy ![]()
ona musí zůstat doma tak dlouho, až se vší zbaví - to ta babička ale snad musí být slepá, aby neviděla, že holce lezou vši po čele a je plná hnid
řešte to urychleně se školou, tak veškerá ohleduplnost musí jít stranou
Zrovna opet vycesavame. Po asi trech dnech uplne ciste hlavy dnes znova… Zitra do skoly nejde. Pres vikend opet dukladne vycistime. A pokud se to bude opakovat budu jiz psat rediteli.
Vzpominam si, ze v jine skole to tenkrat resily tak, ze se to nahlasilo na hygienu a kazdy zak musel k detskemu lekari a donest potvrzeni, ze vsi nema.
Kamarad uz to vzdal a ostrihal syna na kuzi. Holcinu jsem na busaku videla, ale nedostala jsem se k ni dostatečně blizko, abych dobre videla na vlasy a hlavne stala v houfu pro mne cizich deti.