Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
je tu spoustu cennych rad, ale vlastne kazdy ma nejake reseni.
Mame vsi, odkud nevim, to je asi fuk, dcera, syn a nejmladsi 3 roky nic. Ja vlastne nevim, nic jsem neasla, ale stale se drbu, po pripravku z lekarny me svedi cela hlava, i vzadu na krku, takze asi nejaka reakce? nebo me tak dokousaly? cim prosim reakci zmirnit? Jsem s detmi ted sama doma, nevim, komu bych rekla, aby se mi do vlasu podival..
Maji to 2 deti ze 3, uz v minulosti jsme tim prosli a tez to mela jen pulka rodiny, cim to je? jak na nekoho treba komari, klistata nelezou, nemuze to byt stejne i u vsi? nejaky vitamin? Poprve to snad po prvnim pouziti pripravku zafungovalo a neobjevilo se jedine vajicko, svedeni..
Po pripravku jsme se zbavili asi tech nejvetsich u deti. Syn vubec nevim kde to nabral, nasla jsem snad 10kousku velkych.
Kazdy pise ze nejvic pomohl vsivacek, ale.. to je jen to vycesavani vajicek, vajicka jsou treba tez nejak znicit a ze vsivacku to dost dobre nejde, uz z toho mam fopu. Vajicko je treba lupnout nebo nekde zdechne? smyt? mam uplne stresy z toho, ze ze vsivacku se to dostane jinam a bude to znovu.
Sednu si, na klin mi polozi hlavu dite, na bily rucnik a vsivackem vycesavam a chytam dalsi, pak se je snazim lupat a umyt, ale fakt je to jobovka s pocitem mit to na rukach, nehtech.. Takze postup?
No a vajicka jdou jeste nejak videt, vycesat, ale po pripravku asi odstaneny ty vetsi, ale dcera ma v hlave jeste ty mlade asi, to je skoro pruhledne, ty jsou nejhorsi.
Chutovka co, tak ja jdu zas prevlict postele a vycesavat.
Jo lituji te. Ja nasla jednu ves u starsi dcery, tu jsem chytla a pak mela strasne moc vajicek. Vycesavala jsem je rucne 3 dny, prvni den jsem koupila neco proti vsim, ale to pomaha jen na vsi a hnidy. Dcera mela jen vajicka. Bylo to hrozna prace, dcera ma vlasy po zadek. Nakonec to mela i druha dcera. Ja ani muz nic a to s dcerou pouzivame stejne hrebeny.
Obyčejný olej (lepší s panákem slivovice nebo jiným alkoholem, ale funguje i samotný) a zhusta popatlat celou hlavu a zabalit do igelitu a do ručníku. Ty vši a larvy se jednoduše tím olejem zadusí. Potom vyčesat nad vanou a spláchnout. Hnidy vyčesat (já je jen stahovala nehtem z vlasů, děti nemají moc husté vlasy) a lupnout.
Takto jsem je zbavila vší i bez všiváčku. Proti návratu a aby si tu hlavu vši nevybraly prý funguje kapka tea tree oil za ucho. Dávala jsem dětem, když řádily vši ve školce, a nikdy je nechytly (dostaly je až na příměšťáku, kde jsem je nečekala).
Osvědčil se nám postup, kdy dítě(dcery s dlouhými vlasy) předkloní hlavu(na které je speciální šampon) a odspodu vyčesávat pramínek po pramínku. Po každém tahu všiváčkem umýt pod tekoucí vodou. Je to otravné, ale rychle pryč. Když to dcera přinesla poprvé a my jsme všiváček jen otírali do kapesníku nebo omyly v misce s vodou, vracelo se to a dlouhou jsme s tím bojovali.
Dále kontrola každý den, stejný postup, jen zasucha.
Máme kouzelný všiváček, stahuje i většinu hnid.
Vše převléct, vyprat, vysušit nejlépe v sušičce na vyšší teploty a všechna čalounění přejet vysavačem s UV lampou(na roztoče, parazity).
A kontrolovat pravidelně. V kolektivu se tomu nejde vyhnout. Pokud má všude hnidy, je to pozdě. Díky pravidelné kontrole několikrát týdně se to dá podchytit v začátku.
@Olcatko jestli máš žehličku na vlasy, tak doporučuju - vajíčka se tím spálí. Jako prevenci pak pár kapek tea tree do šamponu nebo za uši.
Někdo mi kdysi poradil, že nejlepší je olej, jak tu už bylo zmíněno a pak vlasy po umytí, až se smyje ten olej normálně šamponem, tak je třeba je vyzehlit žehličkou na vlasy. Ta teplota zničí všechna vajíčka. Olej zahubi samotné vši. Už by se to pak nemělo vracet, pokud to děti zase neprinesou domu.
Letos v létě jsem tím u dítěte prošla 2×. ![]()
Paravit, vyčesat co jde vsivackem, u dítěte s dlouhými vlasy zkrátit ideálně na mikádo, vlasy opakovaně po mytí prezehlit, zbytky hnid případně vybrat ruco.
Pokud se po cca týdnu neobjeví nic v hlavě znovu, je to cajk.
Pak samozřejmě preprat ložní prádlo, ručníky, plyšáky z postele, kšiltovky.
Kouzelný všiváček je super. Vyčeše i vajíčka. Stačí umýt vlasy, nanést balzám na vlasy a vyčesat. Bohatě jsme si vystačili jen s tímhle.
Diky za rady, syn ma kratke vlasy, tomu to tou zehlickou ani nechytnu, zkusim zabal.
Teetree na to jsem zapomnela, mam.
Já s tímto bojovala několik let u dcery, která ti nosila domů opakovaně ze školy i školky. Hodně se osvědčil elektrický všiváček. Používala jsem ho preventivně vždy v okamžiku hlášení o výskytu.
Jo a zdrojem může být i čalounění v MHD. Takhle jsme si jednu půlcentimetrovou přinesli domů. Našla jsem ji pochodovat po rameni…
@Brouk č.1 píše:
Kouzelný všiváček je super. Vyčeše i vajíčka. Stačí umýt vlasy, nanést balzám na vlasy a vyčesat. Bohatě jsme si vystačili jen s tímhle.
No jak na které vlasy.
Všechno opravdu z hodně hustých dlouhých vlasů nevyčešeš.
@Olcatko píše:
Diky za rady, syn ma kratke vlasy, tomu to tou zehlickou ani nechytnu, zkusim zabal.
Teetree na to jsem zapomnela, mam.
Pokud má krátké vlasy, tak je to v pohodě. Dáš něco na zahubení těch živých breber (ten Paravit třeba částečně hubí i hnidy, i když 100% to nebude) a pak jen opakovaně vyčešeš, ty echt držící snadno vybereš.
A klidně ho můžeš vzít strojkem.
@scentini píše:
Jo lituji te. Ja nasla jednu ves u starsi dcery, tu jsem chytla a pak mela strasne moc vajicek. Vycesavala jsem je rucne 3 dny, prvni den jsem koupila neco proti vsim, ale to pomaha jen na vsi a hnidy. Dcera mela jen vajicka. Bylo to hrozna prace, dcera ma vlasy po zadek. Nakonec to mela i druha dcera. Ja ani muz nic a to s dcerou pouzivame stejne hrebeny.
Vajíčko =hnida.
Nejvíc se vyplatí použít něco na vši dle návodu. A pak sedět a vyčesávat a vybírat. Když měla dcera vši vybírala jsem denně několik hodin - taky vlasy do pasu.
Vši bez hostitele dlouho nepřežijí, co jde prostě strčit pryč. Plyšáky vyprat nebo dát na mrazák. Denně nové ložní prádlo. A denně vybírat nové vši a vajíčka. Ty malé vši vajíčka naštěstí nekladou.
@zrcadlo píše:
Obyčejný olej (lepší s panákem slivovice nebo jiným alkoholem, ale funguje i samotný) a zhusta popatlat celou hlavu a zabalit do igelitu a do ručníku. Ty vši a larvy se jednoduše tím olejem zadusí. Potom vyčesat nad vanou a spláchnout. Hnidy vyčesat (já je jen stahovala nehtem z vlasů, děti nemají moc husté vlasy) a lupnout.
Takto jsem je zbavila vší i bez všiváčku. Proti návratu a aby si tu hlavu vši nevybraly prý funguje kapka tea tree oil za ucho. Dávala jsem dětem, když řádily vši ve školce, a nikdy je nechytly (dostaly je až na příměšťáku, kde jsem je nečekala).
K tomuto postupu ještě doporučuji vzít vlasy žehličkou.