Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevstával ani bývalý manžel ani současný přítel. Ale moje děcka stejně vyžadovaly prso, takže s tím by mě nemohli pomoct. Večer usínám taky klidně už v osm, jak jsem vyřízená. Ale to zase je přítel s dcerou klidně vzhůru, dokud se jí nechce spát.
Muž v noci nevstával k žádnému dítěti, ale nemá problem si o víkendu děti vzít, abych se prospala.A také nemá řeči, když si jdu lehnout brzy s dětmi. Na tvém místě bych mu nevyčítala noc, ale pořádně ho zapojila přes den.
Manžel vstává ke staršímu synovi, já spím s miminem. Když jsme měli první dítě tak v noci nevstával, syn chtěl stejně jen mě a prso. On se teda ale budil 10-20× za noc až do roka, takže jsem byla vyřízená.. nicméně muž obstarával hodně domácnost i vaření sám.
Ovšem teď se dvěma dětmi je to mnohem horší, zlatý jedno dítě ![]()
Můj muž nikdy nevstával ani neuspaval, ale zastal jiné věci takže já jsem s tím problém neměla. Když seš unavená tak si lehni s miminem přes den.
Mate prvni dite? Pak kdyz se nevyspis od 4 a mimco usne v 9, mas si jit lehnout a odpocinout si. Manzel nemuze. Taky mi to prislo nespravedlive, tohle vidis lip zpetne. Je to prerod v matku. V sobotu rano bych je vypravila, dala tatovi budik do ruky a pokyn, do kolika se nevracet. Soupla bych kure do trouby, lehla si k serialu a prolenosila dopoledne. Nabije to na tyden urcite.
Nevstával a nevstavá. U kojence bych to po něm ani nechtěla, ten potřebuje mě. Ale když byla dcera přes rok a přesto se budila xkrat za noc, tak o víkendu jednu noc a ráno byl s ní, protože jsem padala na hubu. Doufám, že a druhým to bude taky tak.
Už ne (nemáme mimina), ale k prostřední a k nejmladšímu vstával. Okolo půl roku spali oba mizerně a vstávali třeba 12× za noc. Po týdnu jsem byla totál vyřízená, tak se zapojil i on. Nosil mi je jen na kojení, jinak k nim chodil on. Po čase to přešlo. Nevzpomíná na to moc rád ![]()
Vstaval. Ne pravidelne a nevstal, ze musel. Proste pokud chtel, tak vstal. Vetsinou se stalo, kdyz mel volno. Kolikrat vstal a nez ja prebalila, tak mel nachystane UM nebo opacne. Dokud jedli v noci. A ja ho nikdy nevykazala z loznice nebo on nas, aby ho nikdo nerusil. Fungovali jsme spolu a normalne. Ale to uz je davno retro. Posledni ctyri roky mame loznici pro sebe.
Kdyz melo mimino blby den a vypadalo to, ze prorve celou noc, tak jsme se v noseni a hajcani stridali. Pripadne on nosil treba do 12, zatimco ja si sla lehnout treba v 9 a zbytek noci byl na me. Obvykle ale ani nevedel, kolikrat za noc jsem kojila, a to jsem nikdy mimo loznici nechodila.
Vstaval k dvouletakovi, kdyz druhe bylo mimino.
A o vikendu si deti taky vzal mimo loznici, abych se pripadne mohla trochu dospat.
Ke kojenci nevstával a ani jsem to po něm nechtěla, byť bylo dítě na UM. Stejně bych je slyšela a usnout, když by malý plakal, bych nedokázala. Takže bych jim akorát stála za zadkem a nevyspal by se nikdo. Manžel začal sem tam vstávat (cca 1-2× za měsíc o víkendu), když bylo malému něco přes rok a 3/4 - trpěl nočními děsy a budil se i 17× za noc!
To jsem je sice taky slyšela, ale už jsem věděla, že to spolu zvládnou a navíc jsem už byla za ty skoro 2 roky nespaní na odpis.
A manžel to mohl samozřejmě druhý den v klidu dospat.
@aaaki píše:
Zajímaly by mne Vaše zkušenosti.
Máme s manželem 7 měsíční miminko. Kojím, takže logicky primarne vždy vstávám ja. Nicméně vetsinoubse syn budí ve 4h ráno na kojení a pak už nechce zabrat, tak ho musím zabalit do zavinovacky a třeba i 20min nosit a zpívat než zase zabere. Nekdy se mu chce kakat, takže ho posedim do sedátka, cekam třeba 30 min než se vykaka a pak az nosím, zpívám… Někdy usne a mužů jít ještě spat (max na hodinu ) jindy na a usne třeba az v 9.
Tohle se děje už od jeho narození, ted už je to lepší, jen jednou za noc k ránu, ale když byl menší, byvalo to téměř po každém nočním kojení, tak jsem mivala pocit, že jsem kolikrát celou noc prochodila. No a manžel mi pomohl snad 3× v šestinedělí (když malý mel prdiky a řval tak, že by vzbudil i mrtvého). Od te doby nic, vse ohledně spaní, uspavani obstaravam ja. Když jsem mu to řekla, on ze teda on bude vstávat, když ja za něj půjdu v pondělí do práce.
Chápu, že jsem na mateřské a on musí chodit do práce, ale prostě někdy mi to od něj přijde sobecký, že by aspoň jednou za dva týdny o víkendu me mohl nechat trošku vyspat a vzít si tu „šichtu“ on. Navíc vždy chodím kojit do jiného pokoje, at manžela v ložnici nebudim, uspavam taky mimo ložnici.
Večer syn usíná kolem pul devate a když si jdu lehnout už s nim, tak si ještě manžel stěžuje, že se s nim za celý den ani nepomazlim, ať jdu na chvíli k němu na gauč… Já na to, že to je jedina část dne, kdy se mohu trochu vyspat… problém je, že stejne skoro nikdy tak brzy neusnu, takže jsem porad unavena
Vím, že to je na mateřské asi normální… Jak to máte vy?
Dokud jsem kojila, bylo to jasné. I UM chtěl jen ode mě. Spali jsme vždycky všichni tři dohromady. Kojila jsem v posteli, později v obýváku. V noci a k ránu to bylo na mě, přes den si kluka vzal a já se mohla dospat. Nebo jsem spala, když spal syn. Ale on nema klasické osmičky od pondělí do pátku. Má i noční. Takže jsem bývala i v noci sama a přes den taky.
Dokud byl syn kojený tak nevstával, samozřejmě když byl třeba nemocný a bylo něco potřeba tak vstal, ale spíš s námi aby pomohl, podal, podržel něco atp a od 14m spí celou noc takže není potřeba vstávat k němu, uvidíme co přinese lednové miminko ![]()
Dneska treba v noci ja dve kojeni a uspavani vzdycky hodinu. Tatinek vstal po 6 sel dat dokrm a ted jel malou zkusit uspat v kocarku. Pres den si ji taky bere po kojeni kdyz je doma, bere starsiho ven, pomuze v domacnosti, nekdy uvari. Takze v noci spi a pres den vse spolecne pokud je doma.
V noci nevstával. A asi bych to ani nechtěla. Protože on šel ráno do práce a mně když dcera přes den usla tak jsem si šla také lehnout. Většinou po obědě.
Ale někdy o víkendu si jí vzal třeba dopoledne na procházku do kočárku. To jsem většinou uklízela.