Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hračka to tedy není ani omylem, ale jako motivátor na přetáčení, lezení a chození byl jednoznačně nejlepší telefon a dálkové ovládání od TV - to když jsem položila na zem dva metry od dítěte, tak udělalo rázem vývojový skok a už mačkalo čudlíky ![]()
Jinak pet lahev s něčím rachtacím taky vedla a pak klasický plecháček s vařečkou. Ještě děti zbožňovaly takový ten látkový pytlík s třešňovýma peckama, co jsme měli doma na nahřátí na bolavé břicho.
Můj momentálně miluje plácačku na mouchy… museli jsme mu koupit novou, ta použitá se mi eklovala
. Akorát s ní teď shazuje vše možné na co jinak nedosáhne… myslím že mu bude brzy zabavena ![]()
A ještě má rád košťata ![]()
Starý ovladač od PlayStationa, ten fakt vedl když si tam mačkala čudlíky a drndala s tou páčkou a jinak už ani nevím. Já jí od miminka hned cpala hračky, chrastítka… takže chudák ani záhady domácích potřeb nepoznala ![]()
Kolem roku frčely kolíčky, později místo kostek houbičky na nádobí. ![]()
Já klukům vyrábím hračky ze starých krabic, zatím teda jen vlak a náklaďák. Taky jsou super rolicky od toaletaku, ale třeba mladší to kouše. S páskem od zupanu chystáme ryby, tkaničky je had… pro ty mimina jsem mela klasiku nádobí, flašky, smetaky…
Já dávám dětem zkoumat v podstatě cokoliv, co je pro jejich věk bezpečné. Když vyndávám nádobí z myčky, šoupnu na zem talířek, lžičky, vařečku, hrnec, prkýnko, trychtýž, silikonovou formu na pečení… Tu syn v 7 měsících úplně zbožňoval, měl ji místo kousátka
Nechávám ho bubnovat do plechových krabiček na cukroví, zkoumá brčka, krabici s papírovými kapesníčky, vyřazenou počítačovou myš. Obě děti baví/bavilo dávat kulaté podtácky na sklenice zpátky do stojánku, vyndávat ústřižky látek z košíku nebo z krabičky. Dcera zase v devíti měsících zbožňovala dávat figurky do otevřených sklenic od výživy. Dost si vyhrála i se starým futrálem na brýle a s krabičkami s různými druhy zapínání (to až teda o dost později).
Na tohle je super mMntessori přístup, zkuste se připojit do nějaké montessori skupinky třeba na Facebooku.
Houbičky na nádobí bych nedoporučovala, ty se může rozhodnout hlodat, protože jsou hezky barevné. ![]()
U nás frčeli všechny krabice a plechovky, plácačky na mouchy, lopatky, v podstatě cokoliv. ![]()
U nás.. některý spíš později… takže pro inspiraci do budoucna
Kelimky od jogurtů, kolíčky na prádlo, kapesníčky, petlahve plněný hrachem apod..pak později víčka od petlahvi ( prehazoval do misek atd.) Vypínače ( tim dokazal cvakat do zblbnuti) obaly od krému nebo masky na vlasy,
Malej silikonovej váleček na těsto, silikonový formičky na muffiny+ formicky na medvidky, plastové vykrajovátka, formičky na nanuky, košíčky apod..
Pak skleničky a na to víčka, plechovky od čajů
Misky, síta, hrnce, vařečky, smetáček
A co teda frcelo
stary ovladač od PlayStationu, ovladač tv, stará myš, klavesnice, nabijecky ( to jsem měla schválně ve spodnim šuplíku pro něj a on to měl pak když lezl jak objev zakázaného ovoce
![]()