Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vsechny zdravim a prosim o radu - nas pulrocni chlapecek vstava uz asi 2 mesice ve 4 rano, dokazete si predstavit, jak jsme asi cerstvi… Usina kolem 18, cca ve 2 se vzbudi na mlicko a ve 4 je vzhuru. Evidentne se nebudi hlady, dalsi davku si dava az kolem 7 rano. Basti fakt pekne, takze v jidle to nejspis nebude. Dokonce i kdyz nahodou vydrzi jit spat pozdeji, tak 4. ranni to opet jisti. Kolikrat se probudi a ziva, ale spat uz proste nechce. Mate nekdo zkusenost jak to posunout, aby se budil pozdeji? Diky predem za vase zkusenosti ![]()
Nevím, jak ti spí jinak, třeba přes den? Naše malá je totiž hodně nespavá a ve věku tvého chlapečka, spala třeba přes den jen 1× 40 minut a to venku v kočárku. Jestli je i tvůj malý takový, za mě myslím, že s tím nic moc nenaděláš
Pokud není možné ho uložit později(což u nás nebylo, ale chodí teda v sedm), tak tuplem ne!
Jsem nepotěšila, co?
hehe, no neco takovyho jsem cekala
ne, kazdopadne diky za reakci
pres den spi zhruba 3/4-1.5h dopoledne a to samy odpoledne. kolem 18 uz totalne odpadava, obcas vydrzi do 19, ale to na rannim vstavani nic nemeni. driv usinal v 17 (parkrat dokonce uz v 16), povedlo se nam preladit ho na tu 18, ale s tim ranem si nak nevime rady…
a co v ty 4 ráno dělá? klárka nám to jeden čas dělala taky. museli jsme s ní jít do obýváku, tam si 2 hodiny hrála (my s manželem na střídačku pospávali na gauči) a pak šla zase spát
vydrželi jsme to cca měsíc a pak si řekli dost a prostě jsme ji z postýlky nevyndali s tím, že se v noci spí - cca 3 noci se vtekala a pak pochopila a spala do sedmi. zkus ho udržet do těch sedmi (a nebo pomaloučku posouvat po 15 minutách spánky) a prostě ráno nepovolit.
taky jsme měli takové období.Doporučuji žádná vstávačka ![]()
Vemte si ho když bude plakat do postele,ale žádná světla,nemluvte na něj nějak extra a prostě ležte.Měl by časem pochopit že tudy cesta nepovede a bude spát dýl.Hlavně žádný hraní,pouštění telky atd.Na to si pak zvyknout a bude to jěště horší ho odnaučit ![]()
Držím palce
tak když bylo malý 6m tak nespala v noci skoro vůbec…nemám radu, jen mám nutnost říct, že ikdyž jde spát ve 20 nebo ve 22h, stejně v 5 ráno stáváme
Ahoj,
něco podobného jsem zažila u syna. Někdy v tomto věku vstával kolem 5té ráno a odmítl spát. A bylo to v létě, takže už bylo i světlo ![]()
No nějakou dobu jsem zkoušela dát mlíčko a uspávat, to nezabralo. Tak jsem ho víc jak měsíc nechala prostě hrát na zemi na hrací dece a u toho dřímala. Když byl protivný, šoupla jsem mu hračku a když se to už nedalo, šel spát. Jenže pak jsem už sotva lezla a ve chvíli kdy vstával aniž by se chtěl najíst, řval i v náručí, tak jsem se na něj vykašlala a ignorovala ho. Prostě chvíli řval, já ho nechala v postýlce a on si časem zvyknul, že se prostě spí…
nozu, to je presne jak u nas. 2h si hraje a pak dospava. no takze musime pritvrdit, jak se zda. nejdriv o tom ovsem budu muset presvedcit manzela
kazdopadne moc diky vsem!
Maty měl taky takový obdodbí, Mája to zrovna teď na mě zkouší.
Já jsem se zatesla a před šestou prostě nevstávám! Dítě nechám si povídat v postýlce nebo si ho vezmu do postele, a když nemá zábavu, většinou usne. Po nějaký době (týden, měsíc) pochopí, že v noci se prostě spí.
Jen jsem musela sprdnout chlapa, aby mi neničil systém, on samozřejmě se svou milovanou holčičkou vstával ![]()
malá až do roka vstávala každý měsíc jinak,jedn měsíc v 5 ráno, další dva měsíce v 6,chodila vždy spát ve stejnou dobu,až skoro v roce se to ustálilo,chodí spát v 19,30 a spí do 8,je na minutu přesná,když vstávala takto brzy tak jsem si jí dala do postele a dala jí prso ona nespala ale byla spokojená
Tak mala tohle zacala delat kolem 10mesice,2× jsem vstala a potreti jsem rekla NE,ze v tuhle dobu se nehraje ale spinka,sice to nechtela „pochopit“,ale nechala jsem ji v postylce,ani jsem k ni nesla a dalsi noc uz spala az do osmi.
OT:omlouvam se Tyja,omylem jsem na tebe klikla ![]()
Ahoj nečetla jsem předchozí..pokud v ty 4h je normálně čilý, jako že to nezalomí zas za hodinu, má asi už vyspáno. Vždyť taky chodí spát už v šest
Když ho párkrát uložíš později, nemůžeš čekat, že si vstávání automaticky natáhne, těm dětem to trvá. Naší Veru jsem posunula ukládání z 20h na 20.30h asi před dvěma týdny. A tak ten týden měla zpoždění, že stejně vstávala jako za stara. Takže posunout to normálně jde, jenom to trvá trochu déle, než dítě zareaguje a může být večer protivnější, ale jde to ![]()
holky diky moc vsem, beru si z toho 2 zavery - naucit na jeste pozdejsi usinani a v ty 4 rano nechat v postylce. no tak ted hura na to, to jsem tedy zvedav…
No, s tím že k němu nevstaneš a budeš čekoat, že znovu usne - nevím, nevím. U nás to nefungovalo ANI OMYLEM. řVALA, NEBO U NÁS V POSTELI SE NESKUTEČNĚ MLELA! Dneska vstává kolem pátý, půl šestý a jsem spokojená. Je prostě skřivan po mně!
no my s tím bojujeme už asi od 3 měsíců, někdy vstane i před 4h… zkoušela jsem ho dát si do postele, to se pořád otáčí a taky se překulí na bříško a pase…, tahá mě za vlasy, kope do hlavy (vždycky se otočí nohama přesně k mé hlavě). Když ho takhle otočím spátky třeba 6×, přestane mě to bavit a raději vstanu. Nechápu, jak to může někomu fungovat…
, jo a taky se mi stalo, že se probojoval úplně pod peřinu, já měla mikrospánek a našla ho celého přikrytého… nic mu nebylo, ale je to dost nebezpečný… Když ho nechám v postýlce, obrátí se na bříško a kynklá se a už párkrát spadl a bouchl se do hlavy o šprušle, takže to taky nehrozí… ![]()