Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky
jen mě zajímá, jaký máte názor na vstávání k miminku v noci, když je chlap doma na dovolené? Mají vstávat oba nebo jenom mamka?
Ahojinky, zalezi na domluve partneru, jako u vseho.
Pokud jde o to, ze by ses nekdy rada vyspala, pak to partnerovi rekni.
Zalezi jestli je dite kojene nebo na UM. Ke kojenemu asi nebudou vstavat oba (tedy na krmeni… pokud se vzbudi z jineho duvodu, nebo je stale vzhuru i po krmeni, tak klidne by zena mohla jit spat a mimco prevzit chlap). Nas je na UM a kdyz ma manzel volno, tak se ve vstavani stridame.
Ke kojenemu musí matka, co by s nim chlap dělal?
já mám teda postýlku vedle svoji postele takže nevstavam, jenom přehodim malého od něj k sobě a po nakojeni a usnuti ho zas odsoupnu ![]()
edit: a u nás se chlap treba ani nevzbudí, když malej začne plakat nebo se vrtet. To už musí být šílený jekot trvající pár minut, aby to chlapa probralo
zatímco já reaguju většinou i na to, že se malej začne víc hýbat a ani nemusí plakat nebo vydávat další zvuky ![]()
Tak na kojeni jsem vstavala samozrejme ja.. Ale kdyz dite v noci rvalo z jinych duvodu, tak vstaval a choval i manzel.. I kdyz sel rano do prace ![]()
Jen matka. Ke kojenemu i na UM. Je biologicky a hormonalne vybavena na prerusovany spánek v prvních nekolika měsících zivota dítěte. Pokud se dítě v noci často budí ještě po 1.narozeninach, bývá někde chyba.
Nevidím jediný důvod, proč by se chlap, který jinak vstává do práce, nemohl o dovolené vyspat, pokud se jinak přiměřeně zapojuje, víc o dovolené uklidí, uvaří nebo dovolenou využije treba k mužským pracím doma, opravám, na které v beznem režimu není čas.
Nepovazuju za správné, aby si jen válel sunky, ale nutit ho vstávat k miminu jen z principu dnešní doby, kdy se role nepřirozeně obracejí, není taky správné.
Vstávám jen já, protože kojím, ale já prostě dceru v polospánku vezmu, nakojím, položím a vlastně ani nevím, kolikrát se mimino v noci budí, k tomu chlapa nepotřebuju.
Když ale začnou v noci řvát starší, když jsou teda nemocní, tak ho posílám pro prášky/pití/co je potřeba a já utěšuju, zjišťuju, co se vlastně děje.
Navíc když se manžel nevyspí, tak je mnohem protivnější než já ![]()
Ale přes den se zapojuje ukázkově
do chodu celé domácnosti.
Na kojení já, pokud brečela z jiného důvodu, vstával i manžel. Já rozhodně nejsem na nevyspání vybavená, takže jsem se hodlala vyspat i kdyby to zastánce tradičních modelů mělo zabít
joo kdyby byl manžel řidič nebo podobně na pozornost náročná profese, to by bylo asi jiný, ale na pohodlnou práci v kanceláři, to moh bejt klidně nevyspalej.
Ono je vstávat a vstávat - podle toho jak je dítko staré, co potřebuje atd. V noci stávám já, ale mám ranní ptáče, pátá je jeho, zítra prostě v 5 vstává muž aji kdyby nevím co, chci vědět jak vypadá vstávání v 7 po 3 měsících
![]()
@Nikylump Miminko se většinou budí na kojení, s tím chlap asi moc nepomůže… U nás nevstával nikdo, protože miminko bylo s námi v posteli, zaknouralo, dostalo prso a spalo se dal.. Manžel ani nezaregistroval, že dítě v noci něco potřebovalo.
U nás v noci vstávám výhradně já, ale přes den třeba o víkendu nebo odpoledne, když je muž doma z práce, se dám klidně slofika a on nemá problém se o děti postarat.
Za mě by měl určitě občas také vstávat k miminku, je to přeci jen taky jeho dítě. Měla jsem výhodu a mám, že manžel stával k oběma dětem, vždy jsme se dohodly. Žena si tak alespoň může trochu odpočinout. U mě byl problém, že když jsem vstala, tak jsem pak dlouho nemohla usnout. Všichni už spali a já třeba další dvě hodiny jsem byla vzhůru.
Už skoro 10 let vstávám ja… Mám lehčí spaní takže stačí jen šustnuti a jsem na nohou starší už je v pohodě ta přijde jednou za čas kolem půlnoci, že má žízeň no a mladší (15 měs.) tak ta se budí od mimina co hodinu. Chlap se vzbudí jen pokud „řev, brek“ trvá delší dobu případně zvyšuje na intenzitě
blbý je že už si ani nepamatuju kdy jsem spala celou noc v kuse ![]()