Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Petuno,
naše malá taky vstává tak 3× týdně kolem 5.hodiny ranní…je to hrůza. Ale máme v ložnici malou televizi, a tu vždycky pustím a Amálka na ní tak půl hodinky kouká, u toho si brouká a potom i usne… a spí až do sedmi, osmi..
Radka
Tak to asi taky zavedu, budeme blbnout s Teletubiess už i v ložnici. Ach jo!!
Ahoj Petuno,
my jsme měli jedno brzo-v-noci-probouzející-se období. Terka chtěla mlíko o půlnoci a pak tak kolem 5:30. Tak jsem jí ho dala - v obou případech. Připravila jsem si vše k posteli - do termosky vodu a do lahvičky 5 odměrek se Sunarem, a prostě jsem to v polospánku umýchala, dala jí to a spaly jsme dál.
Je pravda, že to netrvalo dlouho a já jsem nechtěla, aby svým řevem vzbudila starší dceru a tak jsem tako ustoupila…
Pavla
Musím uznat, že mě taky napadla ta TV v ložnici, jenže jí tam nemáme a já přemýšlím zda jí koupit a jestli to stojí za to koukat ráno na Hufa jak cvičí
![]()
Někdo tu psal, že se musíme naučit chodit spát dřív. Ale já tohle prostě neumím a ani nechci. Protože když jde spinkat (co si budem povídat) je to jediný čas, kdy můžeme naprosto vypnout. Takže já si to užívám. Prostě si chci přečíst noviny bez toho aby mi Martin obracel stránky, chci si popovídat s manželem, chci se milovat a pokud půjdu spát hodinu po Martinovi, tak si tak stihnu akorát vyčistit zuby.
Někdo dokáže ráno naprosto fungovat i když vstává brzo, já ne. Já jsem se probrala vždycky až v práci a cestu si vůbec nepamatuju.
Co budu povídat, mám se hlavně od půlnoci budí až do té 5hod a chce mlíčko, takže dnes jsem v ložnici našla 7!!!! prázdných lahví!!!! Takže jsem za pět hodin byla ještě 7× vzhůru ![]()
Nebýt těhotná, tak jsem na antidepresivech.
Proboha holky !!!!
Já teda ¨pěkně děkuju za tuhle diskusi, protože :
1. NEJSEM V TOM SAMA !!!!
2. LEPŠÍ TO NEBUDE, ACHJO.
Náš 4,5 měsíční terorista usíná tak kolem 7 večer nového času a od 3 hodin ráno je vzhůru. Občas se mi povede ho ukojit k 30 minutám spánku, ale ve 4 ráno stejně vstáváme. Elánu má pro dva, oči jak tenisáky, pusu od ucha k uchu a mrská sebou jak hádě…narozdíl od maminky.....
Už jsem tak zdrchlaná, že jsem kolikrát usnula v těch 7 s ním, ale nějak to nepomáhá.
Včera jsem usínala a pak jsem vstala, že umeju nádobí a akorát jsem se u toho probudila, byla jsem únavou nevrlá a pak jsem nemohla usnout
Tak nevím.
V noci jsem min. 2× vzhůru, protože kojím. Po nočním kojo krásně usne, ale k ránu už je to risk, že bude budíček…
Takže se těším, až bude v pubertě a budu ho budit na oběd........
Holky přeju sílu, lepší to asi nebude, jak tady čtu…
Zlatý vstávání do práce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NiKina
Petuno, chápu, že chceš odbourat noční krmení. Ale možná, že kdybys právě po tom mlíku o půlnoci přidala ještě trošku mlíka v tu dobu vstávání, podala to za tmy, třeba by to zabralo? Já holce v noci dávám „slabé“ mlíko (místo 4 odměrek jen 2 a postupně to chci zrušit a dávat vodu a až pak budu řešit nedávání ničeho) a stačí jí jen 125ml a usne, její jedno, kolik toho je, hlavně, že je…usíná v 9 a budí se mezi půlnocí a 3 ráno a pak kolem 5 a 5,30 a to jí dám mlíko a místo v 7 se mi budí v 8. Pokud se chceš vyspat a tahle hodina by pro mě byla naprosto neúnosná, já bych to mlíko dala, za zkoušku nic nedáš. A pomohlo, když začala malá spát jednou denně, ale to jsem jí netlačila, to začala sama.
Jinak bohužel nevím a moc tě za to lituji
GaB
Asi to zkusím!! Sice už to tak bylo asi před půl rokem a snažila jsem se to druhé pití odbourat tím,že jsem dávala čaj. Ale asi to zkusím s tím mlíkem. No teda kolik budu mít těch flašek u postele a termosek, asi si tam udělám kuchyňská kout!! To jsou lumpi. Mám totiž dceru 17 let, která byla velice hodná spala celou noc. No a ve 35 jsem si pořídila dalšího nočního budíčka ovšem doslova. Nějak je člověk v tomto věku asi více utahaný nebo už tak nezvládá, nevím.Snad to přejde, ale jinak je bezva.
Dneska jsem vstávala přesně 4.32. Postaví se, hodí na mě dudlíky a huláká mami ke mně!! Pak zdrhla do obýváku a chtěla si číst. Tak jsem si udělala velkého turka a plnila příkazy. Teď již spí od půl 8 ale já nejsem schopná usnout i když se mi chce. Ach jo!!
Ahoj Petuno, Vitek uz sel taky pekne spinkat. ted si da sve dve - 2,5 hodky:-)
Ja rikam, ze kdyz chce dite vstavat, ktak vstane. Fakt Vitka kojim, kdykoliv si rekne - to bych i odbourala. Ale rano kojim o 106, aby jeste zabral, ale to ne.
Takz nemuzu spat pres den.
Petuna: ahojky,teda vážně mi mluvíš z duše.Mám 17ti měsíčního kluka, prvního, kterýho jsem měla až skoro ve svých 31 letech.A to samé:kolem osmé chodí spát-pak se budí o půlnoci,pár budíčků ještě třeba i po hodinách a v pět má vyspáno.Dávám mu teda k posteli jen pití,protože před spaním vypije 300ml sunaru a ráno si dává při vstávání Actimel a pak snídani.K vzteku je,že chce vstát za každou cenu,i když vidím,že by ještě spal,jak zívá.Bohužel od jeho 9měsíců jsem musela zpět do práce,takže vstávám na pátou,protože dělám od šesti do dvou a je to dost záhul.Myslela jsem,že v tomhle věku už spát bude…měly sme totiž problémy od malinka s prdíky a dnes mi připadá,že i když to ty prdíky nejsou,budí se už automaticky.Taky nevím co s tím,trvá to,co se narodil :/
LucieD:naprosto s tebou soucítím…představa,že sem do toho všeho stresu ještě těhotná, je šílená.Ale ty aspoň nemusíš do práce…A přes den,když malej vytuhne,dokážeš se natáhnout s ním?Mně to teda nikdy nešlo usnout na povel,takže sem trpěla a trpím naprosto stejně jako ty,jestli ti to pomůže :/
Takže s tím asi nic neuděláme co? A to chci jít taky na jaře, když bude mít malá 2 roky do práce, samozřejmě z finančních důvodu, jak jinak. A nedokážu si představit vstávání v noci a ráno fungovat v práci naplno.
Jo, jo Milo. Jsem taky opravdu ráda, že nejsem jediná. Protože v mém okolí všichni děti spinkají do 9 hodin a v noci tak jednou vstávají. Bohužel nejsem schopná přes den usnout, asi by to šlo, ale já jsem potom naprosto neschopná. Bylo by to ještě horší. Martínek spinká přes den tak 1 1/2hodky, ale budí se tak jenou až dvakrát. Takže můj spánek by spánkem nebyl.
No, máme nespavé děti a nic s tím stejně nenaděláme.
Moje šéfová v práci razila teorii, že kdo spí v noci déle jak 3 hodiny-je lenoch. Tak alespoň nemám lenocha ![]()
Petuna:mám pořád pocit,že ani jednu roli nezvládám pořádně-jó,ale s tím nic nenaděláme.Aspoň,že je nás víc…LucieD:Taky si před kamarádkama připadám jak exotka.Maj novorozeňata,který jim spí líp než malej mně…pravda je,že jsou to samé holčičky a ty zlobidla jsou ve většině případů spíš kluci.
V jiné diskusi se tu psalo o terapii pevného objetí,že prý to funguje i na nespavce,tak se na to zkuste mrknout.Já si nedávno koupila v zoufalství knížku od Prekopové a stejně nemám čas ji číst ![]()
Ahoj Mílo, jak to zvládáš to chození do práce a malého? Kdo Ti hlídá? Někdo z rodiny, nebo cizí? Cizích lidí se bojím, tak nevím jak to budu řešit, když chci jít do práce jak bude mít 2 roky. Babička bydlí dál, tak fakt nevím!!
Díky za radu