Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky! Máte někdo radu? Mám 20 měs.holčičku.S usínáním problémy nejsou . Usíná sama přes den i večer v osm hodin. Ale to ráno?!! V 8 večer usíná, ve 12 hodin se probudí s tím že chce mlíko.To by nebylo to nejhorší, vypije ho přes den málo , tak aspoń něco. Ale vstává strašně brzy. Předtím v 5.30 a te´d jak se posunul čas tak ve 4.15- 4.30 je vzhůru. V posteli ji neudržím ani u sebe, okamžitě zdrhá. Přitom si stále mne oči, jako by byla stále ospalá. Je 7 hodin ráno a usíná jako špalek asi do 9 hodin. Po obědě spí asi hodinu a půl. A večer znova dokola. Zkoušela jsem nedávat ji spát odpoledne, zbytečné!! Dávat spát později? Také na nic, vstává stejně a ještě je večer protivná. Co myslíte, mám ji nechat ráno křičet v postýlce jestli neusne, nebo to vzdát? Může se to ještě změnit? Už z toho blbnu!!!
Ahoj, já měla s malou to samé. Nechala jsem ji, Teď je jí 11 a je pořád ranní ptáče.věrka ![]()
To je děs, to už se asi nikdy nevyspím, mám kruhy jak kola od vozu!!
Ahoj Petuno,
mému synovu budou v lednu dva roky a to co popisuješ prožíváme přesně rok. Je to úplně stejný jako u Vás, usínání pohoda, kolem půlnoci mléko a pak se jen budí a budí a v 5 je na nohou. ![]()
Nevím jak na to, jsem z toho zoufalá, protože jsem naprosto šíleně nevyspalá. Neumím chodit spát s ním, usímám kolem té půlnoci. Teď jsem ještě ve 3. měsíci a musím napsat, že se toho šíleně bojím. Mám totiž obavu, že moje nervy jsou tak narušený, že už to dál nejde.
A hlavně je před námi ta strašná zima, kdy vstáváme do tmy a rozednívá se tak za 3 hodiny, to mám vždy pocit, že už je poledne.
Musím tě ale uklidnit, u nás se to v létě výrazně zlepšilo a vstával v 6.30!!!! Ale to bude zase až za rok.
Snad to přejde, já už se začínám i modlit!!!
Ahoj holky,
teda fakt s vámi soucítím. Vstávat v půl páté bych nepřežila. My teda vstáváme většinou „až“ v půl šesté, po změně času (dost mě to vzalo, zvykla jsem si na šestou, půl sedmou vlétě). Když se Vašek probudí, tak nerozsvědcím, vezmu ho k sobě na matraci (v postýlce by řval), řeknu mu, že je tma a noc, všichni ještě spí a mlíčko dostane, až bude den a světlo a dělám, že spim. On mě píchá do nosu, do uší, do očí, občas mi i skáče po hlavě. Tak 3-4× do týdne, když vydržím ignorovat ho a předstírat bezvědomí, tak třeba za půl - třičtvrtě hoďky znovu usne (na 3/4 nebo na 1.5 hodiny). ale pravidlem to není. I když neusne, tak se snažím ho udržet potmě a mě v horizontální pozici alespoň do půl sedmé (to se teď rozednívá). ale obávám se, že to moc rada není a že se s těmi ranními ptáčaty moc dělat nedá. Všichni mi říkaj, že až začnou chodi¨t do školy, tak se jim přestane chtít vstávat
Jednak to moc povzbuzující není a taky tomu moc nevěřím. Tak vám držím palce
Makýš, Vašek 17m a břicho 37tt
ahoj,
je to trochu drsné, ale neboj zvykneš si…
ne fakt je to děs…naše bambule co jsou na světě (teď je jim 2 a čtvrt..)vstávají mezi 5-6 ráno a teď asi měsíc už to vypadalo nadějně, že zlomíme hranici 6téhodiny…hmmm tak změnou času se nic takového nekonalo, jsme tam kde jsme byli…ovšem s tím rozdílem, že holky neusnou v těch 7
a nikdy neusnuly…přes den tak od roku spaly hodinu někdy míň…teď je to odpolední spaní lepší ale zase usínají později, v noci se taky budí, buď čůrat nebo napít nebo zakrýt nebo bolí zuby nebo je rýma nebo je úplněk a je úžasné pozorovat měsíc za asistence obou rodičů a dvojčete
.....no jo pořád něco .. ale určitě se to zlomí…doufáme a čekáme
![]()
Zdenik a Martinka a Jaňula
Milá Lucie to je přesně ono v létě taky spala dýl, zvláštní!!
Jinak do postele ji také beru, ještě před měsícem chvilku ležela alespoň 20 minut, ale teď ani náhodou. Opravdu si lehne, pak sedne, začne mě plácat po hlavě atd. a řekne že jde na Shrecka nebo Teletubiess a odchází. Otevře si dveře a čeká až vstanu. Takže si ve 4.30 udělám kafe a snažímse neusnout. A nejhorší je když chce okamžitě číst knížky, nosí je jednu po druhé a já mám ještě ráno číst!!!Normální teror!!
Ahoj Holky, tak vas vsechny pekne zdravim. Vitkovi je skoro 12m a od malicka minimalne 3× za noc kojim. Ted i vickrat. Spat chodim kolem 23:00 a vys, v noci 3-6× kojim a kolem pate vstavame. Zblaznim se.
Vitek pak jde pekne v 9:00 na dve hodky spinkat a odpoledne taky. To asi abz byl na noc vyspaly:-)
Uz jsem si rikala, ze ho nenecham spat pres den. Ale on je vzdycky tak unaveny, ze pada a uzmoulal by si oci.
Jo, jo!! Vstávají a přitom už zase zívají lotři jedni!!!
U nas to funguje takhle. Vecer mezi 21 a 22:00 jde dcerka spat. Kazde rano presne v 7:30 ji opatrne vezmu z postylky a dam ji napit tepleho mlicka. Pije se zavrenyma ocima a ani se nevzbudi. Pak spi dal tak do 10:00. Ja rano ty dve hodky pracuji, obcas se jdu jeste zavrtat k manzelovi ![]()
Vtip je v tom, ze se nesmi uplne probudit a o mleko zacit volat. To uz pak neusne, je mrzuta a nevyspala. Vypozorovala jsem, ze sama by si o mleko rekla tak kolem 7:40, takze ji ho davam proste chvili pred tim, nez by se sama kvuli tomu vzbudila. Ted ji bude 15 mesicu a spi jeste 2-3 hodiny odpoledne.
Petuno,
zkus malé dát v těch 4,15-4,30 mlíčko.. u známé to zabralo.
Lila
No jo, to bych udělala, jenomže ona chce to mlíko ve 24.00 hod!! a pak se stejně vzbudí ve 4.30. Tak nevím jak odbourat teda to noční pití, zkouším a nedaří se mi. Dám čaj a vřeští dokud nemá mlíko. Takže to abych dávala flašky 2 ,jednu o půlnoci a jednu k ránu. No děs
Nejradeji bych v noci nekojila. Ale tak nejak jde vecer Vitek do postylky a rano me budi na kojeni a je u me. Ani nevim, kdy ho prendam a kolikrat vlastne kojim. Kazdopadne: rano, kdyz uz citim, ze vstava.......... tak bych ho ukojila. Porad mu nabizim a je mi to prd platny. Proste vstava, at pije nebo ne.
My vstáváme tak v 9-9:30 - super!! S dcerkou jsem měla to stejné, vzbudí se kolem 8 hod, dám mu dudlíka, přikryju, řeknu pšššt a jdu pryč. Chíli si povídá a pak zase usne.
Delly, Nellynka 4 r, Adámek 10 m.
Musíš se naučit chodit dřív spát, za chvilku si zvykneš.
Chodím kolem 22h, někdy později, vstávám ve 4h (učím se, večer jsem moc unavená), malá vstává mezi 5-6h. Když naspím 6h, jsem docela v pohodě, když jen 5, je to hned znát. Člověk si zvykne na všechno
Před těhu jsem spala 8-9h denně a připadalo mi to málo. ![]()
nepřihlášená Efina