Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Káťa19 oo super, díky. A novorozenecke kalhotkove pleny tak i na ně je potřeba koupit svrchní kalhotky?
@Mytak píše:
@Káťa19 oo super, díky. A novorozenecke kalhotkove pleny tak i na ně je potřeba koupit svrchní kalhotky?
Na všechny kalhotkové plenky, které nejsou AIO (vše v jednom), patří svrchní kalhotky.
Obecně na novoše budeš potřebovat něco, co dobře a rychle schne, protože často čůrá i kaká (můžeš přebalovat i desetkrát denně). Přitom ale objemově to není moc, takže nepotřebuješ nic extra savého. Na nejmenší miminko se vyplatí pořídit čtvercové plenky (nejlepší jsou Kikko Staré časy) a skládat na novorozenecký sklad. Do nich na případné vycpání vícevrstvé plenky, vkládačky (na novoše stačí froté nebo bavlna, ale vyplatí se koupit bambus, který saje více), 2-3 snappi sponky na uchycení, celulózové separační plenky (nebo/+ pratelné separačky z fleesu) a na to kvalitní svrchní kalhotky. Můžeš přikoupit pár plenek na parádu nebo k doktorce, k babičce, na cesty: AIO plenky stojí obvykle za prd, místo nich můžeš zkusit SIO (svrchní plenka, do které se patentkami nacvakává savé jádro) nebo klasicky kalhotková plenka + svrchní plenka. Nekupuj výhodné velké sady, protože můžeš snadno natrefit na typ plenek, který prckovi nebude sedět, a vyhodila bys hromadu peněz za plenky, které skoro nepoužiješ. Raději z těch kalhotkových vezmi ze začátku od více značek po jedné a co se osvědčí, můžeš na větší miminko dokoupit později. Já mám na novorozence ráda „chobotky“ - plenky, co mají uprostřed dlouhý díl a dají se hezky zahnout a přizpůsobit miminku, uchycují se obvykle na Snappi sponku, nebo nějaké jiné tvarované plenky a taky Imse Vimse froťáčky (na malém mimču dělají malý zadeček). Podívej se taky po zavazovacích plenách (Disana), které se výborně přizpůsobí tělíčku.
Co se svrchních kalhotek týče, ze začátku bych vzala novorozenecké vlňáčky (ty potřebují před použitím naimpregnovat, impregnaci koupíš s plenkami), 1-2 novorozenecké PULky, k nim 2 jednovelikostních PULky (u PUL kalhotek se ta velikost dobře reguluje a obvykle ani na malém miminku nevypadají velké). Novorozenecká vaječina snadno proteče a je dobré mít svrchňáčků více.
@Mytak ty vlastne ani nepotrebujes, je to takova lepsi, savejsi plenka, treba i na noc nebo k dr na paradu.
Do te mimco zabalis a pres to das ty svrchni kalhotky, co budes pouzivat i pres ty ctverce.
Koupila bych na bazarku, ty novorozenecke jsou v perfektnim stavu vetsinou ![]()
https://www.emimino.cz/bazar/hledani/?…
Jo a jeste pozor na preprodej z ali apod, je to i na bazarcich.
Kupuj jen ceske znacky, Anavy, Majab, Bamboolik, KatyVBaby, Petit lulu, ByVeru, Unuo,…
Za ceske se vydavaji Bobanek, ale siji se v Cine, holky na ne nadavaji, protekaji.
Chobotove plenky jsou super, na ty bych zapomnela
snapi sponky staci bohate dve.
https://www.unuo.cz/…r-fasteners/
Oo děkuji holky. Budu si to muset sepsat, najít nějaký eshop a objednat, popřípadě ten bazarek. Je to fakt věda, ale je mi jasný, že člověk do toho rychle zajede. To samé mě čeká že satkama
ale to budu řešit až mnohem později ![]()
A ona to zas taková věda není, já sice jedu v jedný značce, ate teď jsem na zkoušku měla půjčených asi deset jiných. A když člověk ví, jak na to, tak mi až na jeden kousek vyhovovalo v podstatě všecko. Jen chlap se v tom nevyznal a nepřebaloval
Co mi teda nevyhovuje, jsou čtverce, jako přebalit do nich umím, ale jsem na ně moc líná.
@ugluk vidíš a já zase jedu jenom v čtvercích + vkladačka a jsem úplně spokojená 😀
@Mytak jinak já hodně koukala na fb je stránka poradna pro latkovačky - bazárek a tam jsem pár kousků koupila (holky i když prodávají jako sadu tak ti z toho spustí pleny po kusech), potom jsem hodně koukala i na modrykonik.cz i tady do inzerce a nebo bazoš ![]()
@Kiminkkka ale jo, já takový lidi taky znám, jedna kamarádka to zvládla až po nočník
Já si s prvým zaexperimentovala, vybrala jednu značku, se kterou v klidu odlátkovala, s druhým už jsem pořídila jen to a spokojenost, ale tak pro klid duše, že neexistuje něco lepšího, si půjčila i jiné, zjistila, že je to jedno, a spokojeně látkuji dále. Čtverce jsem zkoušela s oběma a holt to není pro mě, no, byť kdybych nic jinýho neměla, tak to dám taky, zas taková věda to není.
@ugluk Já se právě moc neskamarádila s AIO kapsovkama nebo SIO systémem.. přijde mi to „zdržování tam nacvakávat, nevlíkat“ vlkádačky a ani mě nebavilo jak se to v těch kapsách krčí a hýbe ![]()
Prostě spokojenost jak dát čtverec na sklad nebo rovně, maximálně přidat vkládačku, která se tam prostě jenom tak švihne a je to
a nezabírá to ani moc místa při cestování/procházkách ![]()
Tak zdar Látkování ![]()
@ugluk ja si teda nedokazu taky predstavit, ze odlatkuju jen se ctvercema, jak zacaly vic curat, byla jsem rada za jine, byly by furt procurany
Takže to přece jenom věda bude? ![]()
Ne, čtverce má doma každej, takže se to dá vyzkoušet a kdyžtak dokoupit další balíky. Svrchňáky jsou třeba vždycky (není-li komplet výbava z AIO, což bych teda velmi nedoporučovala). Ty novorozenecké svrchňáky jsou fajn, sice na krátkou dobu, ale zas perfektně sednou a dají se sehnat z druhé ruky ve fajn stavu. A dovnitř cokoliv, ten SIO systém se stejně většinou do těch novorozeneckých necvaká, aspoň bamboolik tam patentky ani nemá, tam se skládá tvarovka na novosklad. A bývají tak minimálně na tři měsíce, takže to už se člověk rozkouká a ví, co chce.
Ahoj, čekám 1. miminko a vždy mi byly velmi sympatické látkové plenky, takže rozhodnutí látkovat je jasné. Do porodu mám ještě dost času, takže jsem látkovky dosud nestudovala, ale náhodou jsem zjistila, že do zítra je týden opravdových plen a na většině eshopů jsou slevy 10-20%. Říkala jsem si, že bych mohla něco koupit. Od kamarádky mám tip na čtvercovky xkko staré časy, pak jsem dneska zjistila, že to chce asi ty sponky snappi, fajn mi přijdou i pratelné přebalovací podložky.
Je reálné (a komfortní) vydržet se čtvercovkama až do doby než dítě bude chodit na nočník? Kolik čtvercovek bych asi měla mít na novorozence (sušičku nemáme a neplánujeme)? Jsou stejné svrchní kalhotky na čtvercovky i vkládací pleny? A co myslíte že je pro novorozence lepší - vkládací plenky nebo čtvercovky? Díky za pomoc!
@Kikipi pro novorozence jsou nejlepsi ctverce, pokud nemas po kom zdedit stare, tak ty xkko stare casy jsou pry nej. Budes potrebovat nejake i na otirani a bezne pouzivani, takze doporucuji aspon 40ks. Klidne i z bazarku ![]()
K tomu dve snapi sponky a 4× svrchni kalhotky, idealne novorozenecke a pak jednovelikostni pozdeji. Novorozenecke se take vyplati z bazarku, jsou jak nove.
Ty svrchni kalhotky pak pouzijes i na jine metody latkovani, pokud nemas susicku, tak idealni jsou chobotove, bambusove plenky pozdeji pro batole. Do te doby si vystacis se ctverci a prikoupis bambusove vkladacky, az bude vice curat
.
@Káťa19 Diky moc! A jsou pro novorozence tak zasadni ty kalhotky s kridelky? Je vhodne pouzivat navic k latkovkam tu vkladaci plenu? A pokud jo tak vzit kratkou nebo dlouhou?
A ty svrchni kalhoty - material PUL nebo fleece? Neprotece fleece? Je rozdil mezi znackama? A jsou lepsi suche zipy nebo patenty?
Co AIO? Vyplati se mi mit treba jednu dve na prebaleni u doktora/nekde v rychlosti (babicky obe latkovaly a manzel se to nauci).
@Kikipi myslis pul kalhotky svrchni s kridelky? Urcite doporucuji, protoze neprotece stolice na obleceni tak casto ![]()
Vkladaci plebka az pozdeji, ted uz presne si nevzpominam, cca 4mesic? Az kdyz nestaci jen ctverec, tak je lepsi savejsi varianta a to pridat na ctvercovou plenku jednu kratkou bambus. vkladacku. mam s tim dobrou zkusenost…
Nejlepsi PUL svrchni, me fleecove nevyhovuji, jsou tluste a provlhnou. O dost vic zvetsuji zadecek.
Taky super vychytavka, kup si jeden extendor na body, prodluzovatko ![]()
Patentky nebo sz, tot otazka, kazdemu sedne neco jineho, vyzkousej oboje.
Aio na novorozence jsem nemela, az pozdeji, prijde mi to zbytecne ![]()
Na znacky ano, pozor, ted se to hemzi preprodejem z ali apod. Kupuj overeny znacky, idealne cesky. Anavy, Petit lulu, Majab, KatyV baby, ByVeru, Unuo, Bamboolik…
Pozor na Bobanek - siji v Cine a nejsou dobry