Chtěla bych začít látkovat s 8měsíčním

206
9.3.13 14:08

Chtěla bych začít látkovat s 8 měsíčním

Milé ženy :)
Začala jsem přemýšlet o látkování, nějak mě dříve minulo a vlastně nevím proč. Malému je totiž 8 měsíců a já vůbec nevím kde začít. Na netu jsou sice seznamy co pořídit do začátků, ale většinou pro novorozeňátka. A já jsem totálně nezasvěcená :think:
Prosila bych nějaké hodné duše, které by mi byly ochotné darovat trošku svého času a napsaly mi podrobný ale opravdu hodně rozepsaný a popsaný seznam, podle kterého bych mohla se vším začít. Jediné co mám je 20ks obyčejných Libštátských plen 70×70, které na nic nepoužívám. Malý bude už určitě vážit 9kg, k doktorce jdeme až v pondělí takže nevím přesně. Nechci hodně investovat, tedy pokusím se vše posehnat z druhé ruky, na novou výbavu se necítím, to až případně někdy pak. Pokud existuje (jako že určitě jo) víc variant jak látkovat, napište je, já nevím co a jak a podle toho bych si vybrala. Opravdu nejsem ani trochu v obraze :oops:
Moc všem ochotným děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7907
9.3.13 14:10

To mně zajímá, kdo ti co napíše. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
9.3.13 14:16

Neporadím, ale jestli se i tak můžu zeptat - proč tak najednou? Co se stalo, že už nechceš jednorázovky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
9.3.13 14:21

Ja pouzivam ctvercove 70×70, tech mam asi 40, nevim presne, a 10 ks 80×80, vsude pisou, jak je potreba asi sedmdesat kusu plen, ale mne tohle staci a deset plen jsem jeste vubec nepouzila. Pak mam troje svrchni kalhotky a jednu snappi sponu a to je vsechno. Jeste se prodavaji separacni vlozky, ale ty nejak nemuzu sehnat. Papirove pleny mame na ven a na noc, balik nam ted vydrzi asi tri tydny. Skladam na draka, to si vygooglis :), pak jednu plenu poskladam na pul a jeste na tretiny, aby vznikla dlouha uzka plena, kterou jeste prehnu tak, aby se vesla na delku te prvni pleny (vsechno obrazove vygooglis, sama tomu nerozumim, co tu pisu), zabalim malyho, sepnu sponou, nasadim svrchni kalhotky a je to. Porizovaci naklady nula nula nic, ctvercovky jsem koupila v globusacky akci za dvacku kus, pokud budes chtit pevnejsi, tak si priplatis, kalhotky jsem koupila fleesovy za pet set a dvoje PUL, kus za tri stovky, spona stala pade, celkem cca 2500 za vsechno. t

• Citovat
  • Upravit
31417
9.3.13 14:26

Tak pro začátek: s těma čtvercovkama (čč, tak se obvykle zkracují ty klasické pleny co popisuješ a co jsme měly my jako děti) už v 8m moc „parády“ nenaděláš. Jsou prima pro malinká miminka, která často čurají a pořád kakají, takže se často přebalujou a nevadí tak, že mají hrozně nízkou savost. Takže jo, nevyhazovat…ale spíš počítat s tím, že budou hlavně na doma.

teď už bych radila nakoupit kalhotkové plenky (Anavy jednovelikostní jsou asi nejlepší) a svrchní kalhotky (za mě Best Bottom na prvním mmístě a hned pak Bamboolik). Taky se bude hodit pár AIO plen (resp. teď víc frčí systém SIO-snap in one…kdy nemáš savá jádra přišitá napevno ke kalhotkám, ale jsou pouze vpínací na patentky, takže stačí kalhotky jsou-li jen počurané, nechat vyvětrat, vyschnout a dát při dalším přebalení znovu). Z těch SIO plen doporučuji Bamboolik, hodně se kupují taky Anavy Easy (nám protékají), Tots Bots Easyfit, Pop in New Gen Bamboo nebo GroVia hybridní systém.

variantou levnější (takový kompromis mezi AIO a kalhotkovkou se svrchňákama, který ale vyjde cenově lépe naž tyto dvě první varianty) je používat vícevrstvé pleny (vv se obvykle zkracují, opět jsou fajn např. Anavy, ale dělá je spousta výrobců) narovno do svrchňáků.

pokud nemáš jinak koupeného vůbec nic, tak se připrav bohužel na dost velkou jednorázovou finanční zátěž, např. ta kalhotková jednovelikostní Anavy stojí okolo 400kč, svrchňáky např. ty Best Bottom stojí 390kč, Bamboollik a Anavy jsou jen o málo levnější. Kalhotek budeš potřebovat cca. 3-4ks (to je zas výhoda u staršího dítěte, že míň často kaká, takže se tolik neušpiní a můžeš je tedy prát ne tak často.

úplně odhadem tak, jak to mám já: peru jednou za tři dny, mám celkem 13ks kalhotkovek (dávám je na denní spaní, procházku a taky na noc-ale to jsem spíš výjimka, většina dětí zvláš´t po roce věku, pokud spí celou noc bez přebalení, potřebuje speciální noční plennku nebo to maminky řeší jednorázovkou) a zbytek kdy jsme doma, tak dávám AIO, mám jich odhadem cca. 1O (těžko se to určuje kolik, protože konkrétně já mám GroVia a tam se savá jádra prodávají po 2ks, takže vlastně koupených 5 balíčků savých jader).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
9.3.13 14:28
@rejžička píše:
Neporadím, ale jestli se i tak můžu zeptat - proč tak najednou? Co se stalo, že už nechceš jednorázovky?

Nevím, přišlo to samo. Nemá to přesný důvod, spíš se to samo ozvalo a já se začínám zajímat. Asi to chtělo čas, ale je fakt, že to hodně souvisí s naším živ. stylem. Že nosím výhradně v šátku, místo do center chodíme do lesa, žijeme si tak nějak obyčejně apod… Každopádně nic z toho jsem si nijak nevnutila a přišlo to doslova samo od sebe, jako teď ty plenky :)

Příspěvek upraven 09.03.13 v 14:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
9.3.13 14:30

Jak ti malej kaká? Pokud už produkuje pevné bobky, bude ti stačit dávat plínu na rovno a tu trochu dovycpat něčím savým.
Pokud kadí ale ještě tekutě, kašovitě, tak budeš potřebovat takovou variantu plíny, která to dostatečně utěsní.
Ty čtverce jsou základ, kup si svrchní kalhotky, existují tři varianty materiálů - PUL, flís, vlna. Začátečníci většinou berou nejdřív pulky, protože propustí nejméně vlhkosti, dají se normálně vyprat na 60, takže údržba není náročná.
Dobrý univerzální střih mají například thirsties, imse vimse…
Pokud potřebuješ utěsnit kakání, aby to nebylo hned na svrchních kalhotkách, tak nejjednodušší je udělat z jednoho čtverce sklad, vložit do něj nějakou savou výplň a zajistit tzv. snappi sponkou. Ale na takto velké dítě i sklad na draka budeš asi už potřebovat plíny 80×80 :think: Další možnost je vložit savou vrstvu do tzv. vázacích plen, nejpružnější jsou disana a z druhý ruky je koupíš za pár kaček.

Pokud chceš něco vychytanějšího, tak se podívej na kalhotkové plínky a pak na plenky vše v jednom (AIO-all in one), ale to už není natolik ekonomické.
Hlavně, nekupuj žádné sady bez vyzkoušení a nekupuj plenky extra levné, protože většinou se do ceny odráží i kvalita použitého materiálu a zkrátka levná plína nikdy nebude tolik savá.

Já osobně bych koupila jedny kalhotky, jednu snappi sponku a zkusila dítě zabalit do těch čtverců, co máš doma. Posílit savost můžeš vkládacími plínkami baby idea bambusové krátké, to je investice, která se opravdu mnohonásobně vyplatí.

A projdi si sortiment obchodů, tím si uděláš trochu přehled, co vše je k dispozici, doporučuju obchod latkovky.cz, protože popisky jsou tvořené maminkou, která odlátkovala dvě děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31417
9.3.13 14:35

@kacenkakz ještě k té finanční stránce věci: zkus se podívat po bazarech (vynikající je na Modrém koníkovi), dají se pořídit plenky opravdu za dobrou cenu, i ty kalhotky svrchní. Jak psala Gladys-odolej (hlavně AIO) plenkám za podezřele dobrou cenu, byť by měly našitou značku že jsou „české“, většinou je to nějaký čínský noname z mikrovlákna s nekvalitním PULem, takže nakonec budeš mít hromadu krámů doma, které budou protékat a budeš jen naštvaná a od látkování Tě to odradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
9.3.13 14:35

@ncc1701 prosím tě který flísáky stály 500? 8o Asi to nějak blbě chápu, protože přemýšlím, co by na tom proboha stálo tolik prachů :oops:

Jinak já mám flísáky nejradši, větrají líp jak pulky a udržují se mnohem snáz jak vlňáky. Mám anavy, aitu, haipa daipa, tots bots, nejradši mám HD a TB, protože hezky těsní kolem nožičky a nic neuteče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
9.3.13 14:39
@elanaa píše:
@kacenkakz ještě k té finanční stránce věci: zkus se podívat po bazarech (vynikající je na Modrém koníkovi), dají se pořídit plenky opravdu za dobrou cenu, i ty kalhotky svrchní. Jak psala Gladys-odolej (hlavně AIO) plenkám za podezřele dobrou cenu, byť by měly našitou značku že jsou „české“, většinou je to nějaký čínský noname z mikrovlákna s nekvalitním PULem, takže nakonec budeš mít hromadu krámů doma, které budou protékat a budeš jen naštvaná a od látkování Tě to odradí.

no ona ani ta tuzemská levná varianta není nic moc, takový ty sketch atd, to je taky na prd :lol:
A jinak nesouhlasím, se čtverci se dá udělat spousta parády a když tomu člověk nepropadne, tak může odlátkovat dítě jen na nich :mrgreen: Akorát teda s dopomocí nějakých výkonějších vkládaček, bez toho by muselo mít dítě na prdeli děsnej balík a na delší dobu a spaní je potřeba teda něco výkonějšího, to uznávám. Ale jinak na doma čas bdělosti jsou čtverce naprosto perfektní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
9.3.13 14:46

Uf, tak jsem zahlcená :)
Předem všem děkuji, to mám radost. A tedy je mi nějak příjemnější ta varianta - „poskládat ty Libštátské - dát nějakou tu vložku a na to ty svrchní kalhotky“ asi to co popisuje Gladys.
Vzpomněla jsem si totiž, že jsem do tašky pro kojeňák naházela nějaké pleny a teď jsem se byla podívat. Vytahala jsem dvoje Popolini vel. M a S a jsou takové tenké, 100% polyester, mají gumičky kolem nožiček a jsou na sucháč. Asi to bude nějaká starší verze, ale vypadají dobře. A pak Czechoslovakia dvoje takové fakt staré ale bez vad. Na sucháč, bavlna + něco a značka Loana. Ve vnitř je všitá asi nějaká vložka. Tak nevím, budou mi k něčemu? :)
Jinak malý kadí max. 2× denně a tuhý bobky, čůrá dost, ale v létě ho stejně na zahradě budu nechávat s holým zadkem :) takže nebude taková spotřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
9.3.13 15:04

@Gladys Ja nevim, to pritahli nasi z nejakyho kramku na Zizkove nebo tam nekde a byla tam cenovka 499,– :) Je na nich napsano GroVia…

• Citovat
  • Upravit
206
9.3.13 15:16

A tedy nějak propadnout trendům moc nechci, fakt bych si to přála co nejobyčejněji. Namotat látkovku, zavázat tkaničkou a nazdar :lol: :mrgreen: néé ale fakt je toho hrozně moc a mě je nejmilejší ta nejjednodušší varianta.
Jen mi není jasné - složím jednu tu libšt. plenu podle návodu a na to dám ty svrchňáky? Myslím, že jsem někde zahlídla, že se dávají takhle ty pleny 2-3 8o
Mám v tom binec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
9.3.13 15:34

@kacenkakz tady pak už záleží na frekvenci přebalování. Samozřejmě ti jedna čtvercovka na rovno nevydrží třeba na tři hodiny. Já jsem nikdy víc jak dvě čtvercovky nedávala, kvůli objemu, savost se dohání tzv. vkládačkami, mám tyhle a jsou krásně štíhlé, hodně poberou a savostí se fakt hodí až do konce látkového období http://www.latkovky.cz/…o-hour-2-ks/
Ty kalhotky, to budou svrchní, Lona, to bych byla opatrná, většinou starší svrchnáky nemají prodyšnou vrstvu, ale je tam něco na způsob igelitu, dítě by se mohlo snadno zapařit. Popoliny jsou fajn, to budou pulky určitě, jen teda velikost vám už asi nebude, můžeš vyzkoušet to M, když to bude na plínu na rovno, tak to bude štíhlejší a teoreticky bys je dopnout mohla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
9.3.13 16:35

Já nečtu reakce ale za sebe bych Ti doporučila kalhotkové pleny.

Čtvercové - já je nepoužívala ani na malé miminko nebavilo mě to skládat. A špatně se perou - je to moc velká plocha. Snapi sponka není můj kamarád, furt mi to padalo. Navíc velká miminka už hodně čůrají, takže ty čtvercové pleny bys musela hodně vycpat, aby to sálo.

Bohužel není nějaká obecná rada jak látkovat, každá maminka bude mít jiný názor a i každé miminko chce něco jiného.

Takže já používám kalhotkové pleny - hodně máme rádi TotsBots - dobře se shání na bazarech. Na použité pleny se podívej na modrém koníkovi, tam je toho celkem dost.
Dále mám rádi Anavy, IguLee (ale ty jsou drahé) a pak jsou dobré velurové nebo bambusové BabyLucy (nebrat flanelové, bavlněné špatně sají) a nakonec Little Lamb.
Mám cca 17 ks kalhotkových plenek 3× PULL svrchňáčky. A zvládla bych to i s menším množství plenek. Peru tak jako tak skoro denně, protože s plenkami peru i oblečení.
Dále se hodí vkládací plenky - já mám Popolini STAY DRY (vygoogli si) - to se do plenky dává na noc, aby více sála a vydržela opravdu přes celou noc. Dá se tam dát třeba i nastříhaný froté ručník nebo čtvercová plenka (ta je za mě moc velká), ale tyhle vkládačky mají speciální úpravu, že jsou téměř suché u zadečku i po celonočním čůrání.
A teď se učíme s celulozovými separačkami - taky značka Popolini (to je dobré na hovínka - jen to spláchneš do záchoda) a plenku máš víceméně nedotčenou.

Za den potřebujeme tak 6-8 plen a to látkuji plně - tedy i na noc a na ven.
Jednorázovky jen když někam jedeme na dýl.

No existují různe druhy plenek - někdo používá kapsové plenky (ty já nesnáším) a někod třeba používá AIO - tedy plenky, kde máš kalhotky i plenku v jednom, ale to mě přijde nepraktické prát furt dokola ty kalhotky, které se tím víc opotřebovávají a ještě to dlouho schne (resp. pro mě úplně špatně, protože plenky suším v sušičce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí