Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdravím,
mohla bych zkušenější poprosit o radu, jak sestavit výbavičku pro látkování? Mám už nakoupeno:
11 ks Libštát čtvercovky bavlna
3 ks Anavy vícevrstvé bambus
1 ks Hemp vkládací konopí
Separační Imse Vimse
1 ks svrchní PUL Bambino Mio
Mám objednáno:
2 ks Miosolo All in one rostoucí (nevím, zda mám využít ještě nabídky dvou stejných kusů? Prý jsou dobré)
2 ks Imso Vimse kalhotková rostoucí bioflanel
3 ks Little Lamb z bambusu, organické bavlny a mikrofleesu ve velikosti S
Na doporučení ještě pořídím 1-2 kusy zavazovací Disany.
Do čeho investovat ještě? Vím, že ještě další svrchňáčky, jedny jsou málo.
Určitě bych dokoupila PUL nebo vlňáčky. mám 3× PUL a jedny vlňáky. jinak bych zatím s dokupováním posečkala a vyzkoušela co ti bude vyhovovat…
taky záleží jak chceš látkovat. jestli celodenně nebo jestli chceš na ven a noc dávat papír… taky jestli máš sušičku.
já mám sušičku a stačí mi 20 čtverců s tím že látku jen doma přes den a ne každý den
AIO mám dvoje a jsou dobrý, ale chce to vyzkoušet víc značek. nám sedí Pop-in, zavazovací nemám vůbec a nechybí. máme místo toho 2 snapky
Chybí mi snappi sponka, čtverce (teď jsem měla s blijícím a věčně srajdícím novošem spotřebu klidně 30ks denně).
Vkládačky, za koupi ale stojí jen bambusové, mám baby idea a anavy, plus nějaké doma šité a z fleru.
Bambino mio svrchňáky jsou spíš na plínu na rovno, i když nvoskslad pod ně možná taky narveš, za sebe můžu doporučit thitsties, imse vimse soft z pulek, flísáky haipa daipa, tots bots.
Urcite svrchnaky, tak tri jsou idealni, ja mam dvoje a jedny horsi, co moc nepouzivam a obcas prijdou na radu, radsi rostouci - dobre jsou flip.
ja jsem nebyla moc pritel ctvercovek, me by tohle mnozstvi urcite nestacilo, vicevrstevne anavy jsem ale milovala u obou deti (jinak se preference dost meni), takze ty bych urcite dokoupila.
jinak z toho co mas objednano nic neznam, zavazovaci plinky mi nikdy nebyly moc sympaticke.
ja jsem hodne spokojena s anavy vicevelikostnima, mam patentkove, ted bych i vic mozna vyuzila suchacove, syn se krouti jak zizala.
pokud ti nebude vadit obcas papirovka do zacatku, tak uz ted nic kupovat nemusis (krom tech kalhotek a mozna bych vzala jeste klasicke ctverce - ja mela tohle mnozstvi jen na odrihnuti, utirani, pod hlavicku a spol.)
na male miminko je spousta kalhotkovech dost velika, ale novosklad ze ctvercu a anavy vicevrstevne sedi krasne.
muzes dokoupit klidne pozdeji, z vetsiny eshopu to mas za par dni doma, podle toho co ti bude vyhovat vic.
urcite bych uprednostila bambus pred bavlnou
Urcite ty svrchnaky. Na zacatku aspon 4 pulky. Hodne se ti zamazou.
Pak jeste nejake save pleny- cverce, ty se ti urcite neztrati i k jinym ucelum, vzala bych jeste aspon 20 ks.
Pak jeste klidne nejake vkladacky nevo vicevrstve- ale muzes si vybrat az podle toho, jak ti budou ktere vyhovovat.
Na maly mimco staci ctverce, nejaky vkladacky nebo vicevrstvy obcas na zvyseni savosti (treba kdyz jdete ven), snapka, pul svrchnaky. Separacky na mimo moc nevyuzijes, myslim, spis az pozdeji, na uplne tekuty hovinko je to zbytecny. Vlnaky taky az spis pozdeji- mimca jak hodne kadi, tak neni pro vlnaky moc vyhodne je casto prat, taky dlouho schnou. All in one a kalhotkovky zatim myslim staci, vyzkousis, uvidis.
Určitě svrchňáky - fleesové i pul a dokoupila bych čtverce, které pak vážeš na novorozence a snapku. Kalhotkové pleny schnou dlouho, čtverce ne ![]()
Zavazovací jsem nikdy neměla
Já mám zkušenosti s Baby idea a Tots, jinak šité hand made ![]()
To ja zase separacku pouzivam furt, radsi celuozove, ta mazlava vajecina se fakt blbe drbe, kdyz zapomenu separacku, tak si vzdycky nadavam.
na hodne srajdici deti je jeste dobre si koupit v ikei ty male ctvercove rucniky a irma deku, tu jsem nastrihala ma vetsi ctverce (staci 3-4), to dat na prebalovaci podlozku a na to dat dva ty rucniky. Kdyz mimi kadi nekolikrat za sebou, tak to stihas menit a diky tomu fleesu nelezi dite na mokru a kryjes si tu vetsi podlozku…lepsi prat 30 malejch rucnicku nez 30 velkejch plen. Na utirani pusinky jsou ale docela hrube, takze na pobliony asi nic lepsiho neni…na ty co si jen ublinknou jsou dobre bryndacky.
Já zase zavazovačky na malé mimčo vcelku užila, teď už bych se do toho u přebalování zamotala sama, malá nepoleží… Určitě bych dokoupila čtverce a pul svrchňáky.
No, ráda bych především látkovala. Jednorázovky třeba na cesty nebo jako rezerva. Na noc nevím, co je lepší? Sušičku nemám.
AIO tedy zatím nechám, možná jinou značku. Vkladací bych chtěla ještě nějaké dokoupit.
Jak píšu, svrchňáčky určitě, to vím, že je málo. Mám jen jedny zatím. Jsou lepší rostoucí nebo dle velikosti?
Anavy značku hodně lidí chválí, asi se po ní poohlédnu.
Jinak mi právě doporučovaly ty separační i pro novorozence, že většinu toho nejhoršího zadrží. Jak píše suik. Že se to pak lépe pere.
Na utírání pusy a tak jsem pořídila malé Kikko pleny.
Koupila bych víc čtverců, určitě ještě další svrchní kalhotky(mám nejradši vlněné, jinak taky flisové anavy jsou fajn)
A pak pár lepších plínek na noc a případně na ven, opět pochválím anavy, konkrétně jednovelikostní plínky
Fleesáčky chcu dokoupit, abych neměla jen PUL, přeci jen jsou prodyšnější a příjemné na dotyk. Lepší plíny na noc, třeba jmenovitě ty Anavy, co mám?
Látkařky neporadíte některá? Chceme s druhým miminkem látkovat, něco už vím od první dcerky, nějakou výbavu už mám.
Ale chtěla bych se zeptat, nechceme na doma používat ani vlhčené ubrousky, chci si nechat ušít nějaké látkové (materiál mám), stejně tak vkládačky na noc. Ale vůbec nevím kolik? Kolik je tak třeba ubrousků? A tich nočních vkládaček?
Předem díky ![]()
Na zadecek se mi maximalne osvedcilo koupit balik perlanu, macela jsem ho jen ve vode, ten balik mi vydrzel rok. Sel i na pusinku, ale tam jsem mela obyc flanelove ubrousky od Imse Vimse, tocim jich 12 a staci. Na ten zadecek, kdyz si vybavim, ze jsem spotrebovala treba deset kousku perlanu a kakala mi i petkrat denne, tak bych tech latkovych potrebovala asi tak stovku ![]()
Na noc jsem teda hodne dlouho jela v jednorazovych plenach, nez jsem si to latkovani osahala, jinak bude zalezet, jak moc save je chces, jestli budes najednou pouzivat jednu nebo dve a jak casto budes prat. Pri pouziti jedne denne a prani obden ti staci tri, pri 2-3 najednou a prani co 3 dny klidne 10.
Zadek meju pod kohoutkem, případně utírám mokrou žínkou, malé balení ekoubrousků mám na cesty, zatím jsem nezlikvidovala ani jedno balení (10 ks).
Na noc malé zatím krásně stačí AIO se dvěma vkládačkami, dávám na to ještě svrchňáky.