Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Jinak se ale zkrousene pridavam do rad tech neschopu, co vydrzely se ctvercema latkovat asi tak dva dny, nez je znechucene odhodily a presly na sofistikovanejsi systemy
Tuplem to pak plati pro meho chlapa a babicky a dedecky, ti vyzaduji neco, co se bude pouzivat stejne snadno jako jednoraz ![]()
@ugluk já s čtvercovkama látkovala staršího do 7měsíců, ale od 4m už jsem začala přikupovat kalhotovky a kapsovky. Na mladšího jsem čtvercovky dávala tak 3měsíce.
@andelka83 ja fakt jenom ty dva dny
Jako chtela jsem si to zkusit a jo, vim, ze je to hodne i o cviku, ale protoze uz jsem v te dobe mela i jine systemy plenek, tak jsem byla nejak zpohodlnela a do toho skladani a motani jsem se nejak zamotala… a nechala toho, no. Jo, ono to urcite vyjde nejlevneji, to nepopiram, i z okoli znam lidi, co takhle bez problemu funguji a chvali si to, ale ja holt asi nejsem ten spravnej clovek, a to jsem latkarka jinak nadsena a poctiva ![]()
@ugluk tak to si každý najde svůj systém. Já i do těch 10-12m používala hodně třeba HD pastelky na snapku, byly dobré a levnější než kalhotovky a měla jsem je už po starším. Ale kdybych si měla asi znova dělat výbavičku, tak bych ji asi založila na kalhotovkách a svrchňácích. Od těch 4m jsem je používala asi nejvíc. Plus nadoma hodně ty pastelky.
@andelka83 ja to dost menila, ted zpetne bych asi poridila komplet sio system, ale musela jsem se k tomu dopracovat a objevit to prave, zpocatku jsem mela prave ty Pop-in, kde me sice nadchla samotna myslenka, ale provedeni uz vyrazne mene (navic z nich v roce vyrostla). Takze za me osobne asi trojka Tots Bots a Anavy za kalhotkovky (TB i svrchnaky, Anavy nikoliv AIO, ty fakt nee) a Bamboolik za SIO (vc. svrchnaku). Ale fakt si to kazdy musi osahat a ozkouset, co mu vyhovuje a jeho diteti sedne. Az je mi lito, ze druhe dost dobre mozna nebude, uz jen proto, ze si nebudu moct vyzkouset ty svoje dva roky chvilema i krvi vykoupene poznatky v praxi pekne od miminka ![]()
@ugluk no, měn zas SIO nenadchl..měla jsem Itti Bitti a na zkoušku bamboolik když začínala ta značka. Ale koupila jsem jen svrchní. Moje děti tak blbě kakají, že prostě i ten SIO systém by se musel pokaždé prát.
Teď už se mladší odplenkovává, má plínky jen na spaní a někdy na ven, když jdem na dýl nebo je chladno a vim že by venku nečural. Takže už mám v zásobě jen pár kalhotovek (Anavy a pár šitých porůznu z netu) a kapsovek (Bum genius a Tots bots). Svrchní mám už jen bamboolik. Ale měla jsem i Thirsties (staršímu seděly, mladšímu ne), Imse vimse (super, ale po čase začaly dost provlhat), Baby lucy (dobré nouzovky záložní), Haipa daipa (neseděly)
@andelka83 mam podobne zkusenosti, taky jsem si musela vyzkouset kde co
U tech Itti Bitti mi prave vadi, ze kdyz se pocura trochu vic, tak to proste nasaknou i ty svrchnaky. A odplenkovani tise zavidim, u nas to vypada jeste na hodne dlouho
Takze ted uz jedu jen v bambusu, protoze toho nejvic nasaje, momentalne hlavni kriterium ![]()
@ugluk jasně, u nás se od 1roku hodně plenky protřídily, a i později. U staršího těsně před 2rokem nestíhalo už nic, taže byl v papíru. Naštěstí od 25m měl plínky jen na spaní. Mladšímu jsou 2 rokya 2měsíce a už taky má jen na spaní dost dlouho, asi 4měsíce.
@andelka83 nase 2 roky a 3 mesice a bez pleny s ni proste nevylezu, byt uz konecne pochopila, k cemu nocnik slouzi
Ale nerekne si jeste.
@ugluk tak držím palce ať se to ještě zlepší.
Můj si řekne, a doma chodí čurat sám. Kolikrát ani nevim že čural, jen jdu kolem nočníku a vidím že tam něco je. Ale on se to asi naučil od staršího, začal takhel sám chodit v 18m..jenže pak začal podzim, chladno, a když měl tepláčky tak to nestíhal. Takže zas začal na jaře. Starší neměl vůbec tucha, ve 2letech nechtěl na nočník ani sednout. A pak bylo teplo, zkusili jsme bez plínek, a najendou během týdne byl doma bez plen, a během 14dnů i venku.
@andelka83 my s tim bojujeme hezky dlouho, chudera kdyz uz pomalu zacne, mame veselou epizodu s chytanim sterilni moci a zas jen do pliny. Ale minimalne jsem tyden po jejich narozeninach zazila, jak ze dne na den z ditete, co se do nocniku nevycura za zlaty prase, je dite, co do nej neco pusti v 80 % pripadu. Takze pocitam, ze s tim rikanim si to bude podobny.
@ugluk taky myslím, že to bude skok. Jo no, taky si vzpomínám jak bylo nutné nabrat malému moč, a on zaboha se nevyčural do nočníku..zkoušeli jsme to od rána a stihli to dovézt k Dr těsně před obědem. ![]()
Mladší je teda fakt šikovnej, asi i hodně odkoukal. A je to bezva, doma dojíždím látkovky, občas naven. Na noc papírovku, ale bývá už často suchá. Jako ty ceny teď to je děs. 5kč za plínku a říkají tomu sleva.
Když byl starší mimino, před 3lety, tak v akci se dalo dostat i pod 3kč běžně.
@andelka83 jo, pred tema 2 rokama se to taky jeste dalo, ale pak prisla zmena DPH, dalsi zdrazovani… no jsem ted vdecna za latkovky, diky nim me to jeji odmitani nocniku az tolik neboli ![]()
Jinak nas rekord na odber moci je 5,5 hodiny - zvitezila ona ![]()
Pravda:) manžel se na to taky netváří, cale já to zkuím:). Takže když to shrneme: čtvercovky - raději začnu tím, kdyby něco. Pak tedy Pul kalhotky do kterých čtvercovky složit ( doporučíte?), nějaké vkladačky- viděla jsem že se kupují po 2 a ještě tedy svrchní kalhotky a separačky- kde koupit?? Díky za typy a za rady, jste skvělé:)
PUL kalhotky (= svrchni kalhotky), osvedcily se mi jiz zminovane Bamboolik, Tots Bots, Thirsties, Bum Genius, pry jsou dobre Anavy (nemam vyzkousene). Svrchnaky jsou bud jednovelikostni, tzn. pomoci zmensovacich patentek jedny a ty same zmensuji a zvetsuji dle toho, jak ditko roste (napr. Bamboolik) nebo vicevelikostni, kde jsou pro mensi a vetsi miminka ruzne velikosti kalhotek (napr. Thirsties, TotsBots). Vkladacky - poridila bych idealne bambus, nejlip saje. Ke ctvercovkam koupit snappi sponku, aby sklad drzel pekne pohromade. Taky bych zkusila par vicevrstvych plenek - neco jako ctvercovky, akorat mensi, lepe manipulovatelne a skladnejsi, idealne opet bambus, mezi nejlepsi patri opet Anavy a Bamboolik (ty mam moc rada, maji v sobe kapsu, co jde jeste dovycpat).
Vsecko se to da sehnat v takovych tech alter obchodech, netusim, zda u vas nejakou takovou kamennou prodejnu mate, ale kdyztak se da objednat pres net bud u jednotlivych znacek (www.anavy.cz, www.bamboolik.cz) nebo v obchodech specializujicich se primo na toto zbozi, ted z hlavy napr. www.branakdetem.cz, www.latkovky.cz, www.veselepleny.cz a mnoho a mnoho jinych.