Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahojte maminky, jsem v 7.měsíci a stále přemýšlím, že budu používat látkové plenky. Jenže druhů je tolik, že se v tom člověk ztrácí
. Je tu nějaká maminka, která by mi ve zkratce řekla co a kolik toho budu potřebovat, případně kde co koupit? Nemám to s kým probrat a když se ptám mamči, tak ta žije úplně v jiný době:). Dneska už jsou úplně jiný možnosti.. Budu Vám moc vděčná:)
Var. 1 - obyc latkove ctverce jako mely nase maminky, pres to nekolikery kvalitni svrchni kalhotky (aby mokra plena neprotekla na obleceni) - nejmensi investice, ponekud narocnejsi provozovani, rychle schnuti, patrne nevydrzi bez obmen a vylepseni az do konce plenkoveho obdobi,
var. 2 - misto latkovych ctvercu kalhotkove latkove plenky (napr. ceska firma Anavy) plus opet nekolikery svrchnaky - o dost vyssi investice, snazsi uzivani, pomalejsi schnuti, pri sikovne zvolene vybavicce vydrzi az do konce,
var. 3 - tzv AIO system - kalhotkove pleny vse v jednom, tzn. sava vrstva vcetne nepromokave, takze uz nevyzaduje svrchnaky - suverenne nejvyssi investice, zcela primitivni pouzivani (jako papirove), ke konci bude treba dovycpavat,
var. 4 - tzv. SIO system - napr. ceska firma Bamboolik - nekolikery svrchnaky s patentkami, do kterych se vecvakavaji sava jadra - cenove nekde mezi variantou 1 a 2, pouziti hodne jednoduche (temer jako var. 3), pri optimalnim zvoleni vydrzi od narozeni po nocnik.
Varianta 5 - zcela nejcastejsi a nejrozumnejsi - nakombinovat to. Pro zacatek koupit po par kouscich od kazdeho systemu a vice znacek, co mi vyhovuje, ponechat a dokoupit dalsi, co mi nevyhovuje, zase prodat dal. Kazde miminko i maminka jsou jini a nic univerzalne a pro vsecky NEJ neexistuje.
Děkuji moc za cenné rady, koukala jsem na anavy a tam je celá základní výbava klasická a i jinačí, nějak se tím proberu. Kouknu i na variantu bamboliik… máte nějaké stránky kde jste nakupovala? Anyv vím, ale ten bamboliik:)
Tak za mně, po zkušenostech co jsme nejdýl a nejvíc používala, tak kalhotkové plenky (mám Anavy, ale i nějaké šité kamarádkou, je teď spousta nových možností, Kisy z fleru, Petit Lulu..koupila bych od různých výrobců a vidělo by se), ideálně bambusové s vkládačkama, na to pul svrchní kalhotky, flísové separačky. A pro jednodušší přebalování a rychlejší schnutí kapsové plenky (Bum genius, Tots Bots).
Do 1roku jsem hodně používala Haipa Daipa pastelky (může být i jiná plenka stejného střihu, na snappi sponku).
Mám za sebou skoro 4roky látkování a už je mi celkem líto, že mladší je skoro bez plen. ![]()
Jo a teda na noc a delší vycházky mimo domov a návštěvy jsem dávala papírovky. Prostě jsem kombinovala.
Děkuji moc…musím načíst co a jak…je toho dost, dost typů a značek. Co k čemu patří a tak:) jeee to ještě bude zábava.
Aspoň mám co hledat do porodu.
@Kilina6 můžeš pohledat i na Aukru, ono se takhle těžko radí, každému sedí něco jiného a na trhu je nepřeberné množství. Tady je také diskuse šití plen a vkládaček, určitě je tady diskuse bavlněné plenky atd. Tam holky poradí, zkus pohledat https://www.emimino.cz/…y-sem-65151/
Ja bych doporucila - zvlast pokud si nejsi na 100% jista ze vydrzis jen u latkovych) koupit si do zacatku treba 20 ctvercovych plen (nemuzu si vynachvalit z Ikea, prodavane jako osusky, balene po 2), baleni separacek Imse Vimse a 3 svrchni kalhotky, idealne kazde jine znacky, at zjistis co nejvic sedi Tvemu miminku. Ja mela nakoupene i nejake kalhotkove pleny, vlnacky a kdeco, ale nakonec jsem zustala u ctvercovek. Vsechno ostatni fakt dlouho schlo a ja susicku nemam a zvlast v zime v byte to bylo se susenim tezke. Navic jsou to dost drahe srandy, takze se vyplati az kdyz se papirovky skoro nepouzivaji. A pokud zjistis ze Ti latkovky opravdu vyhovujou, muzes ty drazsi veci vzdycky dokoupit. Ja se priznam ze na noc a na cestovani pouzivam papirovky. To se mi s latkovkama nechce babrat. Ale ty sikovne maminky ktere latkujou plne asi vyuzijou treba i ty AIO, zvlast pokud doma dobre schne.
@Livvka já látkuji čtyři roky, druhé dítě a na noc dávám také papírovou, starší měl cokoliv prostě durch…mladší by to asi zvládla v pohodě, ale na noc je pro mě jistější ta papírová ![]()
Do začátku bych si pořídila klasické čtvercové pleny a naučila se skládat novosklad a draka. K tomu samozřejmě potřebuješ svrchní kalhotky (volila bych PULky, časem možná vyzkoušíš flísáče nebo vlnu). Pak bych pořídila pár kalhotkových plen, ideálně od různých značek, ať si to vyzkoušíš. Vkládací pleny jsem na začátku moc nepoužívala, ale pár kusů jsem doma měla. Dobrá věc jsou taky separačky.
K těm systémům, jak tu někdo psal: Čtvercovka + svrchní kalhotky - super pro hodně malé miminko, které čůrá často po menších dávkách a často se přebaluje. Čtvercovky jsou skvělé v tom, že rychle schnou (pár hodin). Dají se bez problémů prát na vyvářku a přežijí fakt hodně. Pro dítě, které čůrá víc a spí delší dobu mezi kojením, mi už ale nepřijdou nejlepší, protože rychle nasajou úplně celé a dítě pak má komplet mokrou plenu na sobě. Někdo to řeší vkládačkami nebo více čtverci najednou (mně by to moc nevyhovovalo). Další nedostatek je podle mě nepraktičnost při přebalování mimo domov (doktoři, návštěvy). A většina z nás už asi nedokáže jen tak vyprat zašpiněnou čtvercovou plenu v ruce, takže dovolená s těmito plenami asi moc nepřipadá v úvahu.
Kalhotková plena + svrchní kalhotky - z hlediska pohodlí dítěte podle mě nejlepší varianta. Dobře vybrané plenky hezky sajou, dají se různě dovycpat vkládacími plenami a seženeš je ve velikosti tzv. od narození po nočník (pokud budeš mít hodně malé miminko, řekněme pod 3,5 kg, tak mu budou asi velké, ale to se dá řešit dočasným používáním čtverců - pokud nechceš kupovat mini velikosti, i takové se vyábějí). Nevýhoda je, že tyhle plenky zpravidla pomalu schnou - jsou mezi nimi sice rozdíly, ale pod jeden den se nedostaneš asi s žádnou, pokud teda nemáš sušičku. Další nevýhodou je pořizovací cena, nejlevnější slušné kalhotkovky stojí přes 200 Kč a potřebuješ jich celkem dost (pro jedno dítě se udává minimálně 20 - 25 ks).
All-in-one - vypadají hezky a jsou jednoduché na používání, což svádí k pořízení celé výbavy jen z AIO, ale neznám nikoho, kdo by celé plenkové období zůstal na AIO. Jednak jsou ještě dražší než kalhotkové pleny, jednak celkem dlouho schnou (i když některé bambusové kalhotkové jsou na tom se schnutím ještě hůř), ale hlavně mají svrchní vrstvu z PUL látky, které časté praní zrovna nesvědčí (nemluvím o tom, že některé levnější AIO - seženeš na aukru - se nesmí prát na víc než na 40 stupňů, což teda nepovažuju z hlediska hygieny za ideální). AIO nezatracuju, ale pořídila bych si jen pár kousků právě pro příležitosti, kdy potřebuju rychle a pohodlně přebalit (návštěvy, doktoři). Snap-in-one je o něco příznivější, protože v ideálním případě měníš jen vnitřky, ale je potřeba zvážit, jak často takový ideální případ - zašpiněné jen savé jádro - nastane. Jinak je to jako AIO.
Jak už tu někdo napsal, je potřeba kombinovat a zkoušet. Rozhodně se nenechat zlákat výhodnou cenou kompletní sady od jednoho výrobce.
Ještě mě napadlo, co se týče noci, přimlouvala bych se za kalhotkovou noční plenu (nabízí víc výrobců), jsou potřeba tak 3, takže to nestojí zas o tolik víc a poslouží skvěle. Ale dokud miminko nespí delší časový úsek v kuse, není to potřeba.
Taky jsem si říkala že na noc budu papírovat a v případě cest též. Proto jsem chtěla zjistit kde, co a jak a taky za kolik, protože ty ceny jsou dost zajímavé:) a v případě používání obojí by se to pak asi nevyplatilo!! Děkuji moc pomoc, budu koukat a hledat:)
@Kilina6 ale vyplatilo, podle mě jo. Taky jsem kombinovala. Plenky se dají koupit levněji, nebo pak prodat.
Pravda, člověk jen musí hledat:)… právě i z finančního hlediska se mi chce látkovat, protože čekáme 1. mimčo a chceme i 2. časem a to už je pak schovaná výbava s jen obměnami:)
@Kilina6 souhlasím. U toho druhého už je to super. A ty kalhotovky celkem vydrží, když je koupíš nové, tak na dvě děti po sobě určitě jo. Svrchňáčky je fakt že má mladší nové, ale i proto, že jsem po starším ty malé vždycky prodala a koupila větší. Od 1roku už má ale jen ty rostoucí (teď jsou mu dva).
@Kilina6 píše:
Pravda, člověk jen musí hledat:)… právě i z finančního hlediska se mi chce látkovat, protože čekáme 1. mimčo a chceme i 2. časem a to už je pak schovaná výbava s jen obměnami:)
Ja to videla taky tak. A pokud nemas penez na rozhazovani, fakt doporucuju zacit se ctvercovkama a pak pripadne dokoupit co zjistis ze bys vyuzila. To se tyka temer vseho ve vybavicce pro miminko, aspon teda ja mam tu zjusenost ze clovek podlehne te nepreberne nabidce veci pro deti a ve snaze doprat svemu miminku to nej koupi ruzne veci ktere pak nepouzije vubec nebo malo. A latkovani kazdy nevydrzi, mam 2 kamaradky ktere si nakoupily vybavu a po par mesicich to vzdaly. Kdyz si ale koupis ctvercovky a par svrchnich PUL kalhotek a pak si latkovani rozmyslis, muzes kalhotky prodat s minimalni ztratou a plenky pouzit na milion zpusobu od uterek pres blinkaci podlozky az po hadry
A pokusd se latkovani zalibi rozsiris si vybavu o drazi a vymazlenejsi veci jako AIO apod.
Odkud jsi? Treba v Praze si muzes zajit na minikurz o latkovani kde Ti zdarma predvedou ruzne typy plenek a vysvetli co se jak pouziva.
Jo a ze zacatku je stejne nejaka savejsi plenka zbytecna protoze se prebaluje hodne casto, nebot novorozenatka plynule kakaji ![]()
Příspěvek upraven 09.05.14 v 15:30
Ale jo, vyplati se. Ja do nejakych 7 m pouzivala na noc jednorazovky a na dovolene taky, pak jsem na noc nakoupila nocni latkovky, ale na dovolenych fakt prat a susit odmitam
A za dva roky jsem investovala do papirovek 3000 a do latkovek 6000 (plus zhruba dalsi ctyri za prani, energie, vodu, prasek…). Kdybych kupovala jednorazovky po akcich za 4 Kc kus, tak jsem minimalne o desitku vys. Pri dalsim diteti uz jsou to jenom ty ceny za energie.
Jinak co se tyce priznivych okolnosti pro pouzivani SIO systemu, tak pokud clovek nezvoli pleny typu Pop-in, ktere maji zevnitr svrchnaku takovou hebkou vrstvu, co hned nasakne a zasmradne, tak mi svrchnaky znecisti tak kazde druhe kakani a jinak peru asi 1× za 14 dni. Tzn. co tri dny peru tak 1-2 svrchnaky? Dulezite je jenom investovat do opravdu kvalitnich a ne nejake noname znacky z Aukra.