Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj holky, pod tlakem okolí začínáme dumat nad tím, co pro tu naši malou nakoupit a co je naprostá zbytečnost (přeci jen peněz není nikdy moc na nějaké rozhazování a kupování úplných zbytečností). Proto bych Vás zkušenější chtěla poprosit o nějaké takové shrnutí, co vše je potřeba pořídit před příchodem miminka (nebo hned po něm) a co je naopak úplně zbytečné a také co je lepší nové a co může být z druhé ruky. Myslím úplně všechny oblasti - oblečení, kosmetika, léky, nábytek, hračky a jiné vychytávky,…
Velmi oceníme konkrétní tipy (např. počet oblečení) a Vaše zkušenosti.
Jen taková poznámka - kočárek i postýlku budeme kupovat určitě, víme, že využijeme. ![]()
Příspěvek upraven 08.01.18 v 14:23
@dazo No, z první ruky bych koupila autosedačku, zbytek klidně může být z druhé… a jinak tedy kočárek, postýlka, nějaké oblečení (nepřehánět množství, dokoupit jde vždy), já používala látkové plíny, tak ty. Kosmetika je zbytečnost, stačil mi olivový olejíček. Z „léků“ jsem měla teploměr a odsávačku, plus pak dokoupenou mořskou vodu, kapky na prdíky a něco na horečku. Plus tedy zavinovačka, jinak ze základu asi nic dalšího.
Jediný do čeho bych zainvestovala je manduca a autosedačka. Zbytek bych nehrotila. Naše trpěla refluxem takže po porodu jsem dokupovala jestě jednu sadu oblečení. Mažu jen kokosovým nebo olivovým olejem, k nezaplacení je odsavačka na vysavač. Skoro vše jsem měla po neteri.
Nový monitor dechu a tu autosedačku, ostatní klidně z druhé ruky
Tyjo, to by vystačilo na sáhodlouhý příspěvek ![]()
Kočárek mám trojkombinaci z druhé ruky a slouží báječně. Oblečení jsem měla z 80% z druhé ruky, z té 50 a 56 dítě vyroste hrozně rychle, to nemá význam kupovat nové. V dalších velikostech už mám pár nových, lepších kousků třeba k doktorce, ale taky se snažím nakupovat spíš v sekáčích
Jak už bylo řečeno, s množstvím to nepřeháněj, my třeba 56 skoro úplně přeskočily…Nekupovala bych trička s dlouhým rukávem, rifličky apod., je to hrozně nepraktické, za mě nejlepší body + tepláčky + ponožky, příp. polodupačky.
Plíny podle toho, jestli chceš látkovat nebo používat jednorázovky. Těma jednorázovkama bych se taky zbytečně nezásobila, nemusí mimču vyhovovat.
Kosmetiku bych zpětně nekupovala, je to radost, ale zbytečnost. Po příchodu z porodnice jsem používala akorát líh na pupík, slunečnicový olej a Bepanethen (jak na bradavky tak opruzeniny). Holku myju jenom ve vodě, jednou za týden nějakým mýdlem.
Co se léků týče, mám doma akorát Viburcol, ono u toho malého miminka s horečkou stejně hned k doktorovi a nic bych nedávala
Kapky na bolení bříška bych koupila až po porodu, třeba se vám to vyhne a nebudeš je potřebovat.
EDIT: Ještě mě napadá rektální rourka. Stojí pár korun v lékárně a je dobrý jí mít po ruce, když je nejhůř ![]()
Příspěvek upraven 08.01.18 v 14:39
A hračky zatím nech být, ono toho člověk spoustu dostane k různým příležitostem a ze začátku si s tím dítě stejně nehraje, až tak kolem toho 3. měsíce. Navíc tady platí, že méně je více.
Ono tyhle tipy jsou hrozně těžké k sespání. Terien ti napíše, že by investovala do manducy, já bych ji třeba vůbec nekupovala ![]()
Co potřebuješ bezpodmínečně (tzn. dle mého názoru to nejvícnejnutnější - od velikosti 56 od každého dva kousky oblečení, od vel. 62 od každého čtyři kousky - body, dupačky, mikina/svetřík/a pod. prostě druhá vrstva, jeden teplý overal nebo kombinéza (dle ročního období), a pak nějaképonožtičky, čepičky, rukavičky.
Fusak, kočár, postýlka, mantinel do postýlky, dvě zavinovačky (na střídání). Tak dvacatero obyčejných látkových plen.
Všechno s klidem z druhé ruky.
Pak autosedačku a monitor dechu (když seženeš zánovní ze známého zdroje, bezvadné, od cizího ti sto lidí řekne proč ne a sto lidí ani náhodou. Já je z druhé ruky měla oboje ![]()
Co se týče kosmetiky, tak nic dramaticky nekupuj, dokud nevíš, jak dítko bude mít potřebu mazač či nemazat. Určitě užiješ teploměr, odsávačku na hleny na vysavač (je lepší, výrazně).
Z léků se doporučuje mít u novorozence krabičku čípků paralenových, borovou vodu (nebo opthalmoseptonex), bepanthen (na prdku a na popraskaná prsa) nebo rybilku.
Mno, takhle narychlo bych řekla, že je to komplet ![]()
Jasně, že můžeš mít něčeho víc, něco navíc, ale s tímhle si myslím, že by sis měla vystačit ![]()
Přesně tak - novou pouze autosadačku, jinak je úplně jedno. Zbytečností na miminka se prodává hromada
V dnešní době eshopů buď spíš střídmá, co ti bude chybět dokoupíš.
za mě ano - přebalovací pult, vanička (měli jsme na vaně desku z překližky a na to dávali vaničku), látkové pleny na ublinkávání, nosící šátek, z lékárny - teploměr, odsavačku na rýmu,
je fajn ale lze vyřešit i jinak - hrací deka, lehátko (hlavně pak na krmení, když dítě ještě nesedí)
zbytečnosti (dle mého) - speciální koš na pleny, hory kosmetiky, teploměr do vaničky, speciální uchošťoury pro mimina, lahvičky a dudlíky do zásoby, a s tím související sterilizátory, odsavačky - to vždycky koupíš, až když nastane ta potřeba
Jo a zapomněla jsem dodat, že miminko by se mělo narodit na začátku května a chceme (pokud miminko nebude mít potřeby jiné) používat jednorázové pleny.
Gazovy ctverecky na pupík + líh na pupik
Bepanthen ( pouzijes na zadeček, na bradavky vynikající
Teploměr s ohebnou špičkou Čípky/sirup na teplotu
Sprej na zvlhčení sliznice/mořská voda( my měli vincentku/sterimar)
Olejicek do koupele a na mazání ( obecně nenakupovat dopředu moc kosmetiky miminku nemusí vyhovovat my měli na začátku hipp nebo wiledu )
Masážní olejicek na bříško nam se osvedcilo na prdiky stejně tak jako nahřívací polštářek z pecek hrozn.vina ( koupíš v dm).
Odsávačku na nosanek, ze začátku sem měla ten malý balónek a pak na vysavač ( používáme stále)
Teploměr do vody ( využíval hodně tatínek
Čtvercové plenky min 10-20ks
Osušky bavlna ( typ jako plena) Žínku na obličejik / Žínku na zadeček
Zbytek později probudil se mi prcek a vstává vyloženě zadkem
Příspěvek upraven 08.01.18 v 18:27
@Popokatepetla Tak třeba teploměr do vaničky je podle mě super, já si kolikrát myslela, že to odhadnu a nakonec to bylo moc studený nebo moc teplý
A specální uchoušťoury jsou taky fajn, ani ne tak do uší, ale pěkně se s tím čistí u holčiček genitálie ![]()
@dazo já čekám třetí a u každého se mi osvědčilo něco jiného, takže vlastně těžko říct..Co bych akorát doporučila, tak nekupovat oblečení moc dopředu, protože člověk nikdy neví, jak dítě poroste(starší měl 68 jeste v 8m, mladší 62 přeskočil a měl rovnou 68 ve 3m, některé věci, zejména sezonní koupené s velkým předstihem jsme nevyužili vůbec)..Taky třeba nedoporučuji moc zavinovaček, protože nevíš, jestli je dítě bude tolerovat..starší byl zavinován tak do 5m, mladší už v 6 nedělí ze zavinovaček „vylézal“ a byl ve spacím pytli..u prvního jsem trochu litovala drahého kočárku, ptž. byl naprosto nekočárkový tak do roka a půl..Druhý je v kočáerku spokojený..Nosítka a šátky bych pořizovala až po vyzkoušení, jestli je to pro mně to pravé ořechové, mám děti nosící, takže jsme využili..
Jinak z kosmetiky Bepanthen a na mytí jsme používala olej od Biodermy - je ho litr za cca 450Kč a vydrží dlouho, používáme všichni kromě manžela..na pupínky Sudocrem a pak dle konkrétních potřeb dítěte..
Tak z oblečení jak už je zmíněno, tricka, rifle, šátečky, cokoliv s knoflikama nebo volankama vzdadu zbytečné a miminku nepohodlné. Body s dlouhým rukávem vhodne i na leto proti slunicku a pohodlne kalhoty, dupacky, puncochy.
Z kosmetiky pod plinu bambucke maslo, do koupele obcas slunecnicovy olej z lékárny, koupat klidne ob den nebo i mene. Neco pro pripad opruzenin, ale nepoužívat preventivně. Kokosovy olej super na supinky v hlavicce.
Hračky řekněte az budou jezdit návštěvy.
V případě potřeby dokoupis vse pres net.
Mne doma po porodu chybela zasoba vložek a kojících caju. ![]()
Jo, a mě dětská doktorka doporučila koupit krabici Sunaru. Říkala, že je to za prvé taková psychická pojistka, že není potřeba se nervit z nedostatku mléka, když ve skříni je krabice (takže to kojení jde ve finále líp)
a za druhé, že s naprostou jistotou, pokud přijdu o mléko, stane se to v sobotu, ve svátek, ve dvě ráno
![]()
Hračky neřeš, plyšáky, usínáčky, hrací mašinky a pod., pokud potřebuješ šetřit, tak bych nekupovala (beztak ti něco přinese každej kamarád „do kouta“).
Jo, a ještě dudlk, kojící vložky a porodnické vložky (kvůli očistkům).
Když si tak vzpomenu, co bych už nekupovala, tak určitě oblečení velikost 50 a z 56 jen par kousku, ale také záleží, jak velké mimco očekáváte
každopádně dítě roste tak rychle, ze jsem nějaké oblečení ani nestihla obléknout. Určitě bych investovala do kvalitní autosedačky, jinak asi vše se da pořídit z druhé ruky, záleží na vás a na financích. Ja třeba nesnáším oblečení z druhé ruky ???? taky bych popremyslela o odsavacce na mléko, stačí nějaká obyčejná. Já ji ze začátku využila fakt hodně, měla jsem hodně mléka, ale malý zas toho tolik nevypil a mne by asi jinak praskla prsa ???? a určitě hodně klasických latkovych plen na utirani pusy a třeba jednu nebo dvě větší, když třeba půjdete k doktorce, tak abys měla mimco do čeho zabalit. Jinak bych to asi moc nehrotila, cokoliv si můžeš kdykoliv dokoupit