Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
1. koupika jsem si spací pytel, různé tloušťky dek a rychlozavinovačky obyč na suchý zip. Spací pytel jsem použila párkrát, v rychlozavinovačce malá spala ještě v 7.m, když se mi zdálo chladno, tak jsem jí ještě přikryla dekou/dekami, kterou jsem zašoupla z boku pod matraci, aby si jí nestáhla přes hlavu.
2. o tom slyším poprvé, využití je asi u více ublinkávajících miminek, ne? A teď ještě nevíš, jak na tom bude to tvoje, tak bych počkala.
3. miminko mi na boku nikdy nespalo, myslím to, že bych ho tak schválně nastavila.
A proč tě tak zajímá spaní na boku?
Ahojky, nás malej(teď mu budou 3měsíce) od začátku spinká v rychlozavinovačce nebo ve spacim pytli. Když je teplo tak ho nechávám jen v tom, když je chladno, tak ho ještě přikryju. Ale ne každé miminko je rádo v zavinovačce nebo v něčem takovém, tak uvidíš, jestli se to vašemu prckovi bude líbit:) Jinak postýlku ve zvýšené poloze mam. na bok jsem ho dávala spíš přes den.
Ahojky já dávala rychlozavinovačku a peřinku (syn se narodil v září) teď by stačila zavinovačka miminka jsou pak klidnější. Polohovací válečky jsem nikdy nedávala a doktorka to ani nedoporučovala. Miminko nemusí spát na boku v porodce nám to i zakazovali, stačí na zádech a hlavičku otočenou na bok, kdyby si mimi ublinklo. Polohovaní jsem dávala jen když měl malý rýmu. Spací pytel je výborná věc až bude miminku cca 3 měsíce, pak totiž už je ti zavinovačka na nic a mimi se rádo odkopává takže ani peřinka nebude k ničemu. Vůbec nejsou tvé dotazy hloupé, naopak raději se ptej na každou hloupost, než se stydět a neptat se vůbec
Hodně štěští s miminkem
![]()
1. ja teda zavinovacku pouzivala ani ne mesic, nedala jsem naopak dopustit na pytle, kazde miminko je ale jine, to budes muset objevit sama a pak zjistis co vam nejvice vyhovuje..kazdopadne bych nekupovala kazdou blbinu, kdyz tak dokoupis casem, az zjistis, ze to vyuzijes
no a tim jsem ti vlastne zodpovedela i ot. č. 2
- kliny nekupuj, kdyz tak dokoupis a postylku jsem teda nezvedela i kdyz mi dite parkrat na boku spalo
Zkusím ti na tvé dotazy odpovědět, mám 3 děti a vnuka 3měsíce. Tak tedy:
1.pro miminko je lepší zavinovačka, jednak kvůli teplu, jednak je ta těsnost uklidňuje. Peřinku by ti odkopalo, ta se dává až později, okolo 1roku(ale je to individuální).Při normální pokojové teplotě zavinovačka stačí, nemusíš na ni dávat deku(jen třeba v kočárku dle počasí).jestli rychlozavinovačku či klasickou záleží na tobě, která se ti líbí, u té rychlo je to zkrátka rychle, jen přitiskneš na zip. A jestli silnější či slabší, záleží na pokojové teplotě asi lepší slabší a na ven silnější, tedy pokud není léto a vedro.
Ty spací pytle jsem dávala až později, když už neměli zavinovačku a peřinu by odkopali, takže vlastně místo peřinky.
2.polohovací klíny jsem neměla, ani vnuk je teď nemá, spí buď na zádech či břiše, akorát 1.měsíc jsem je dávala na bok, kdyby po jídle blinkali, to jsem je opřela zádičkama o postýlku(né moc, aby se nepřekulili)
3.tím je zodpovězena i tato otázka, stačí dát dítě na bok, postýlku už nepodkládat, to by už bylo moc.
Snad jsem ti pomohla udělat si jasno a neboj se na cokoli zeptat, sama jsem u 1.dítěte tápala a ptala se mámy na kdeco(tenkrát ještě internet a emimino nebyly
)
Ja prispeju jen k tomu prvnimu, ja mela vsechno a co jsem vubec na zacatku nepouzivala byla perina, ta prisla na radu az mnohem pozdeji a stejnak se dcera odkopavala.
nekdo si chvali klasicke zavinovacky, pro me to bylo za trest, nez to rozsnerujes
.
rychlozavinovacky jsem vyuzila hodne, ale taky hodne rychle z toho dite vyroste, jsou mekke, dite je v ohranicenem prostoru a to se mu moc libi.
co je ale nejlepsi vec, je poridit si tzv. merinozavinovacku, tu doporucuju kudy chodim…je to ctvrec tenciho vlneneho upletu, jednak dobre reguluje teplotu a jednak muzez miminko zavinout jako vanocku - ma tak ruce u telicka, nemacha s nimi a nebudi ho to a je spokojenejsi. Vetstine detem se zavinovani libi. Jako tenka deka lze pouzit i pozdeji.
takze ja dala dite do kukly a pak do rychlozavinovacky.
kdyz byla malinko vetsi, prisel na radu pytel, ale jeste jsem ji musela ty rucicky svazovat, to pak slo plinou slozenou na trojuhelnik a cipy zalozit pod telicko.
takze pokud neni pytel moc pidi, podle me ho jeste vyuzijes.
Tak my jsme na bok dávali-musí se střídat aby mu pak neplacatěla hlava. Spací pytel jsme měli dokud nezačal vstávat a nezačalo mu to vadit. Měli jsme 2 rychlozavinovačky, deku takovou tu španělskou-ta se využije i později do kočárku a pěknou klasickou zavinovačku-ta byla drahá, ale moc jsme ji nevyužili. Rychlozavinovačky jsme používali přes den-bylo dobré mít na výměnu když se prokadil. Ale my jsme měli malýho na zimu, tak nevím jak to je v létě. Jestli to není zbytečný mimino nějak moc balit. Takže toto jsou zimní zkušenosti. A neboj, jak se narodí, tak to nějak prostě vyplyne a sama uvidíš co budeš potřebovat a co ne.
Děkuji moc za odpovědi…je pravda, že mám tendenci koupit každou „kravinu“, kterou vidím, s takovou se mi tu za chvíli sejde hromada různých typu zavinovaček
.
Ty polohovací klínky jsem našla na netu, je to právě pro fixaci na boku - v moudré knize jsem vyčetla, že mám dávat na noc dítě na bok a přes den, když je více pod dozorem, můžu na záda
. Tak proto řeším tu noc a spaní na boku - má to být kvůli blinkání.
U nás
1. - spala zavinutá v plíně/dece a přikrytá peřinkou, později už jen pod peřinkou. Rychlozavinku jsem využívala spíš do kočárku.
2. - Cíleně na bok jsem ji nikdy nepolohovala, nechtěla tak držet
Dávala jsem na záda nebo na bříško (mělo období, kdy spala jenom na bříšku) O těch klínech jsem taky uvažovala, protože jsem měla pořád pocit, že bych ji měla polohovat, no ale uvžovala jsem tak dlouho, až už byla velká ![]()
3. - postýlku zvedej, jenom když bude blinkací, a v takovém případě bych ji nechala zvedlou i při spaní na boku
K tomu polohování - v jedné knížce jsem četla, že po jídle se má mimino položit na jeden bok (už nevím, který) a po dvaceti minutách na druhý, bylo to něco kvůli správnému trávení a oběhovému systému a kdovíco. No já když položila dítě do postýlky a ono usnulo, tak jsem byla ráda a rázem zdechla taky, abych ho v pravidelných intervalech otáčela jak na rožni, to jsem fakt nedávala ![]()
Vis co, ja jsem davala na bok asi 2 dny po navsteve Dr., ale pak jsem s tim sekla, kdyz se mi spustil monitor dechu, protoze byla proste mimo nej a v tu chvili spala tak tvrde, ze jsem ji nemohla probudit, no mela jsem z toho takovy sok, ze uz jsem ji na ten bok nikdy nedala
A je mi jedno, ze jsem to delala treba spatne, za ty nervy, zda moje dite dycha mi to nestalo ![]()
U nás:
1. měla jsem rychlozavinovačku, bohatě stačila…v pytlu se hrozně potil a nelíbilo se mu v něm, vyzkoušeno a prodáno
Pod peřinou nespí do teď, spí na ní ![]()
2. o klínech jsem uvažovala a pak na ně zapomněla, stačilo ho podepřít peřinou nebo plyšákem. Moc nespal, ale když už tak právě na boku.
3. syn neblinkal ale byl často nemocný, takže ze začátku jsem zvedala jen při nemoci, pak už jsem to nechala zvednuté furt ![]()
Jinak tu zavinovačku jsem měla tuto a naprostá spokojenost, na mazlení ji má do teď. Je drahá, ale je z nějakýho spešl materiálu co v teple chladí a v zimě hřeje ![]()
Příspěvek upraven 08.07.12 v 08:24
1. Malá spí od malička pod dekou, samozřejmě bez polštářku. Cca první týden byla v klasické zavinovačce, pak už jenom pod dekou.
2. Podle mě zbytečnost. My jsme opřeli o srolovanou deku na kraji postýlky nebo jenom o kraj postýlky - šprušle. Jak se zrovna chtělo.
3. Neměli jsme polohovací, takže nezvedali.
Moc to řešíš, maminko. ![]()
Milé kolegyně, prosím o radu (no, spíše více rad), sice jsem prostudovala diskuze, ale jsem teď spíš ještě více zmatená, než před tím
.
1. Měla jsem za to, že mimču koupím peřinku, na noc ho prostě přikryju a hotovo. Teď jsem si tu prostudovala různé zavinovačky, rychlozavinovačky a jsem čím dál zmatenější? V čem má teda dítě vlastně spát
? Koupila jsem si tlustou rychlozavinovačku na suchý zip, teď jsem objevila zase takové ty pěkně utahovací, tak nevím, jestli dokoupit nějakou klasičtější? Dává se pak ještě deka nebo peřinka nebo nic? Btw mám ještě spací pytel zakoupený v euforii ve slevách v Tescu - co potom s ním, když je eventuelně zavinovačka, to fakt nevím
.
2. Polohovací klíny do postýlky pro pozici na boku - má to pro začátečníka význam? Trošku mám strach, že se mi miminko při zapření o srolovanou peřinu nebo deku překulí na bříško.
3. Když spí miminko na boku - mám také zvedat (polohovat) postýlku?
Pro ostřílené maminky budou možná moje dotazy hloupé, ale pro mě jsou to momentálně dost zapeklité záležitosti, jejichž vyřešení vidím na osobní Nobelovku
. Děkuji dobrým duším, které poradí
.