Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, nevíte některá, jaký je postup, když chci zažádat o jméno pro miminko, které se v Čr běžně nevyskytuje? Původně jsem chtěla ryze české, ale při vybírání z favoritů mi ani jedno nepřilehlo k srdci, nejvíc se mi líbí Emmely. Setkala jsem s tímto jménem v Německu, kde jsem pár let žila. No a manžel je Čech, ale máme německé příjmení. Předem moc děkuji za rady a tipy. ![]()
Jestli budete žít v Česku, tak jí to budou celý život komolit na Emily, ale hlavně že bude originální ![]()
Vybírejte i podle toho, kde to dítě bude žít a vyrůstat a že to bude JEHO JMENO.
@Pepin.ka88 píše:
Ahoj holky, nevíte některá, jaký je postup, když chci zažádat o jméno pro miminko, které se v Čr běžně nevyskytuje? Původně jsem chtěla ryze české, ale při vybírání z favoritů mi ani jedno nepřilehlo k srdci, nejvíc se mi líbí Emmely. Setkala jsem s tímto jménem v Německu, kde jsem pár let žila. No a manžel je Čech, ale máme německé příjmení. Předem moc děkuji za rady a tipy.
Zajdi na matriku a vznes dotaz. Zalistuj knihou Jak se bude vaše dítě jmenovat. Třeba tam najdeš něco vhodného.
Jestli plánujete zůstat v Čechách. Tak to nedělejte. Celý život ji budou komolit. Pořád bude všechny opravovat.
Já se jmenuji Kristýna. A svoje jméno se dlouho nesnášela. A jeden z důvodů byla otázka „A jak se píšeš?“ ![]()
Ahoj, tak mě přijdou přehnaná jména na české poměry typu Anakin, Jessica…Emmely mi nepříjde zas až tak pobuřující
Emmely, Emily, Emilie, pořad Emča:)
@Netopirek píše:
Jestli plánujete zůstat v Čechách. Tak to nedělejte. Celý život ji budou komolit. Pořád bude všechny opravovat.Já se jmenuji Kristýna. A svoje jméno se dlouho nesnášela. A jeden z důvodů byla otázka „A jak se píšeš?“
A to byl nějaký negramot? Tvoje jméno není nijak neobvyklé. Zkusili si někdy napsat Krystína nebo Kristína?
@Russet píše:
A to byl nějaký negramot? Tvoje jméno není nijak neobvyklé. Zkusili si někdy napsat Krystína nebo Kristína?
Proč negramot? Já jsem třeba Kristina. To je stará forma jména, převzata z původně severskeho jména. Poláci zase mají Krystynu.
@Russet píše:
Znám obě verze, dokonce i Krystyna
@Anonymní píše:
Proč negramot? Já jsem třeba Kristina. To je stará forma jména, převzata z původně severskeho jména. Poláci zase mají Krystynu.
Tak Krystyna a Kristina se asi nevyslovuje jako naše Kristýna. A když jsem v Čechách, automaticky mi naskočí ta česká verze.
@Koroptev12 píše:
Znám obě verze, dokonce i Krystyna
Opravdu Krystína, jo? Vypadá to otřesně. I ta dvě y.
@Russet píše:
Tak Krystyna a Kristina se asi nevyslovuje jako naše Kristýna. A když jsem v Čechách, automaticky mi naskočí ta česká verze.
Dcera je Kristýna a má ten samý problém jako píše @Netopirek nechápu to, ale lidi to neumí kolikrát napsat.
Počítej že z ní bude obyčejná ema a emča co jich je tucty to vyjmečný bude akorát na úřadě a ve škole až to bude hláskovat a všichni koukat co to je za jméno
Zkus knihu Jak se bude vaše dítě jmenovat…kamarádka taky hodně dlouho tápala, její manžel je cizinec (Singapur) a nakonec si tam vybrali skvělé jméno ![]()
@ka2ka píše:
Počítej že z ní bude obyčejná ema a emča co jich je tucty to vyjmečný bude akorát na úřadě a ve škole až to bude hláskovat a všichni koukat co to je za jméno
Taky si myslim. Zaradi se do tuctu dalsich Emicek, at se kazda pise jakkoli. Kdyby byla treba Vera, bude skutecne jen jedna.