Matrika - Příjmení bez -ová pro dceru

1329
24.9.20 08:44

Matrika - Příjmení bez -ová pro dceru

Ahoj holky,

najdou se tu maminky, které nedávno řešily na matrice příjmení pro novorozenou holčičku bez koncovky -ová? Co vše po Vás na matrice chtěli doložit? Schválili Vám to bez problému?

S přítelem nejsme svoji, takže na matriku kvůli příjmení půjdeme ještě před narozením dítěte (prosím, nechci zde diskuzi o tom, že mám dát dítěti příjmení po sobě)…

O tom, že pro holku chceme příjmení bez -ová jsme pevně rozhodnuti (příjmení končí na e a věřte mi, že s koncovkou to není zrovna to, co byste, holky, chtěly)…

Má otázka zní, co vše jste na matrice dokládali? Byl to u dítěte problém?

Články a matriky jsem projížděla, vím, z jakých zákonnych důvodů to matriky umožňují, ale ráda bych znala konkrétní zkušenoti z poslední doby.

Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7674
24.9.20 08:47

Taky jsem měla za svobodná příjmení končíci na E. Všichni to komolili. A psali bez toho e. A dokonce naši chtěli aby to bylo bez toho e s ova, ale na matrice to popletli. Takže jsem bojovala až do svatby :-). Babička měla to příjmení bez e, ale bylo to jednodušší. Ale to jen taková zkušenost ze života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
24.9.20 08:49
@uztobude píše:
Ahoj holky,

najdou se tu maminky, které nedávno řešily na matrice příjmení pro novorozenou holčičku bez koncovky -ová? Co vše po Vás na matrice chtěli doložit? Schválili Vám to bez problému?

S přítelem nejsme svoji, takže na matriku kvůli příjmení půjdeme ještě před narozením dítěte (prosím, nechci zde diskuzi o tom, že mám dát dítěti příjmení po sobě)…

O tom, že pro holku chceme příjmení bez -ová jsme pevně rozhodnuti (příjmení končí na e a věřte mi, že s koncovkou to není zrovna to, co byste, holky, chtěly)…

Má otázka zní, co vše jste na matrice dokládali? Byl to u dítěte problém?

Články a matriky jsem projížděla, vím, z jakých zákonnych důvodů to matriky umožňují, ale ráda bych znala konkrétní zkušenoti z poslední doby.

Díky :)

pokud končí na samohlásku, což E je, tak ti to normálně povolí, nepotřebuješ žádnou vyjímku… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
24.9.20 08:53

Moje segra ma italske prijmeni, koncici na i a hned po svatbe mela prijmeni bez -ová a deti maji po ní rovnou uz prijmeni bez -ová

• Citovat
  • Upravit
3337
24.9.20 09:10

Jak už bylo napsáno výše, pokud příjmení končí samohlaskou, není potřeba nic řešit. Jmenuji se po manželovi, jméno německého původu končící na e a jmenuje se tak automaticky i naše dcera. Na matrice nikdo nehnul ani brvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
24.9.20 09:14

První dceru jsme měli před svatbou, příjmení končící na -a. Každopádně to se řeší až po narození dítěte, i když jsme měli dohodu o jméně. Prostě ji v porodnici psali rovnou -ová a vystaví ji tak i rodný list, pak můžeš žádat o změnu. My jsme naštěstí měli rozumnou matrikářku, která po telefonické domluvě vystavila rovnou rodný list bez -ová a žádost se podepsala při vyzvednutí. Druhá dcera se narodila až po svatbě a tam to šlo rovnou podle oddacího listu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
24.9.20 16:08
@Hanka1 píše:
Moje segra ma italske prijmeni, koncici na i a hned po svatbe mela prijmeni bez -ová a deti maji po ní rovnou uz prijmeni bez -ová

Můžu otázku? Kde se vdávala? V Itálii nebo v ČR. Bydlím tady a mluvila jsem s několika děvčaty a informovala jsem se i na úřadech. Příjmení žena po muži nepřejímá. Prý by si pak mysleli ze jde o jejich sestru. Ptám se z důvodu jestli to sestra řešila nějakými extra dokumenty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
24.9.20 16:41
@Piauli píše:
Můžu otázku? Kde se vdávala? V Itálii nebo v ČR. Bydlím tady a mluvila jsem s několika děvčaty a informovala jsem se i na úřadech. Příjmení žena po muži nepřejímá. Prý by si pak mysleli ze jde o jejich sestru. Ptám se z důvodu jestli to sestra řešila nějakými extra dokumenty.

Vdavala se v ČR a už v roce 2005 a o nějakých extra dokumentech nic nerikala, ale až se s ní uvidím, tak se zeptam…

• Citovat
  • Upravit
3
24.9.20 17:19
@Hanka1 píše:
Vdavala se v ČR a už v roce 2005 a o nějakých extra dokumentech nic nerikala, ale až se s ní uvidím, tak se zeptam…

Nene, neptejte se. Vdavala se v ČR, tudiz vyřešeno. Tady v It se to prave nedela. Škoda. :? Děkuji moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
23.10.20 17:09

Omlouvám se, že se sem vetřu se svým dotazem… Čekáme miminko a jsme kvůli koroně zatím nesezdaní, přítel (cizinec) má příjmení končící na „H“, tedy ne na samohlásku. Bude u holčičky problém se jménem bez -ová, když bude mít jméno po něm? 8o 8o 8o Mě to popravdě vůbec nenapadlo řešit, myslela jsem, že automaticky dostane jméno po něm takové, jaké je v mužské verzi. Musím před porodem někde něco vyřizovat? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1329
23.10.20 17:23

@Tina.Es na matrice je potreba vyridit otcovstvi… V pripade, ze je muz cizinec, tak s tim problem nemaji :)… Mne prijmeni pro holku napsali v takovem patvaru, ze se po porodu budu hodne vztekat, pokud mi tam to -ova budou chtit nechat 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
25.10.20 12:43
@Tina.Es píše:
Omlouvám se, že se sem vetřu se svým dotazem… Čekáme miminko a jsme kvůli koroně zatím nesezdaní, přítel (cizinec) má příjmení končící na „H“, tedy ne na samohlásku. Bude u holčičky problém se jménem bez -ová, když bude mít jméno po něm? 8o 8o 8o Mě to popravdě vůbec nenapadlo řešit, myslela jsem, že automaticky dostane jméno po něm takové, jaké je v mužské verzi. Musím před porodem někde něco vyřizovat? :?

Musíte na matriku pro přiznání otcovství, jinak bude mít dcera automaticky příjmení po tobě. Dostanete tam papír, na kterém potvrzujete, že jste se dohodli na jméně dítěte (stačí příjmení), ten pak musíš vzít s sebou k porodu. Pokud je muž cizinec, tak se jménem bez ová nebude problém. Na tu matriku stačí mít občanky (nebo pas) a myslim, že i těhotenskou průkazku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1329
25.10.20 12:46
@pomme píše:
Musíte na matriku pro přiznání otcovství, jinak bude mít dcera automaticky příjmení po tobě. Dostanete tam papír, na kterém potvrzujete, že jste se dohodli na jméně dítěte (stačí příjmení), ten pak musíš vzít s sebou k porodu. Pokud je muž cizinec, tak se jménem bez ová nebude problém. Na tu matriku stačí mít občanky (nebo pas) a myslim, že i těhotenskou průkazku.

Po nas chtela OP, RL a prukazku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
25.10.20 15:04

@uztobude @pomme děkuji za info :kytka: :kytka:, už jsem si na úřad napsala, tak snad mě tam v současné sitauci do termínu porodu (duben :mrgreen: ) vezmou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
25.10.20 20:34

Kdyžtak pak prosím napište vlastní zkušenost jak to dopadlo skrz úřady. :* Děkujiiii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze