Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Nene, neteř to uměla už v 9 měsících
Jenže devět měsíců je až za dalších 80% jeho dosavadního života. To už bude někde úplně jinde, než je teď - třeba by tou dobou měl začít lézt.
A cilena gesta tak kolem roku…jo, nektere deti driv, nektere pozdeji, ale v 6 mesicich fakt ne ![]()
Klid v půl roce je normalni, že mimčo ještě nic nezajímá a určitě po něm nemůžeš chtít aby vědělo, co je auto atd… Uklidni se a užívej si miminka dokud je malé, na nějaké paci paci máte půl roku čas…
V pul roce jsem silela, ze je deges, protoze se teprve pretocil
a jaka je ted (8) sikulka, treba na NE uz vetsinou reaguje ![]()
Hlavne ho nedrezuruj. Mam kamaradku s vymodlenym ditetem, myslela jsem, ze je geniální, protoze krasne kreslil portret, ve 2.5 asi pocital do 400 atd.atd. casem jsem pochopila, ze to maji fakt vydrene. V 6 letech vse zapomnel, teda spis se na to vyprdnul a bylo z nej uplne primerene „tupe“ dítě
skoda času, mohli ho stravit kvalitneji nez nacvikem cteni, mozek nebyl zralý. Uzivej si ho, jaky je ![]()
Jasný, děkuju. Já vím, jsem v tomhle hrozná. Pořád jsem s ním, samozřejmě k babičá, tetám ho dávám, ale jsem tam taky. Tatínek? No, ten by ho šoupnul po chvíli své matce…to nebudu komentovat. Jinak ho má ale moc rád. Jen s ním douho nevydrží, neví co s ním. Takže děláme všechno možný, hrajeme si, prohlížíme zvířátka. Vím, že mu to nic neříká, ale snažím se mu plně věnovat a domácí práce dělám po večerech když spí. Dopoledne teda vařím.
Ježiš užívej si, že zatím jen leží a hledí. Ještě si mockrát vzpomeneš, jaks ten čas mohla využít a šaškovat se zvířátkana o půl roku později. Takovýmu dítěti fakt stačí ke štěstí mlíko a maminka, je fakt jedno jestli s edukativní super hračkou nebo kafem a knížkou pro dospělé. ![]()
@Anonymní píše:
Jasný, děkuju. Já vím, jsem v tomhle hrozná. Pořád jsem s ním, samozřejmě k babičá, tetám ho dávám, ale jsem tam taky. Tatínek? No, ten by ho šoupnul po chvíli své matce…to nebudu komentovat. Jinak ho má ale moc rád. Jen s ním douho nevydrží, neví co s ním. Takže děláme všechno možný, hrajeme si, prohlížíme zvířátka. Vím, že mu to nic neříká, ale snažím se mu plně věnovat a domácí práce dělám po večerech když spí. Dopoledne teda vařím.
prosímtě, já prvního půl roku malé dodělávala magistra - diplomka, státnice, atd. Takže malé jsem se věnovala tak, aby byla najezená, čistá, v teple a bezpečí a dokud neřvala, tak prostě ležela vedle mě. Popřípadě byla s tátou nebo babičkama - beze mě. Nic nezmeškala. Zbytečně ho zahlcuješ.