Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojda maminky, jak to děláte vy s dětmi? Mám syna, je mu přes 2 roky…teď jsme často na hřišti
samozřejmě je to kluk a dělá spoustu lumpáren, což mi povětšinou nevadí. Jediný k čemu ho opravdu vedu (co se týče jiných dětí, nemyslím pozdravit, poděkovat a tak) je nebrat dětem hračku z ruky když sis ní někdo hraje, a nikomu neubližovat…Což se mi teda daří, ale ostatní maminky mají jiná pravidla…Takže syn si s něčím hraje a přijde jiné dítě a vyškubne mu to z ruky…pokud je to nějaký mimčo je to pochopitelné, ale u starších dětí to nechápu a on pak na mě kouká, jak to že ostatní můžou a on ne
to stejný sedí na klouzačce a přijde starší dítě a strčí ho dolů…minule tam byl asi pětiletý kluk co ho strčil dolů a jeho maminka na to: jsi chtěl už jet a on ti překážel viď…bez jediného slova, že by neměl strkat nebo tak (podotýkám že tam neseděl půl hodiny jen se tam rovnal)…úplně nevím jak se v těchto situacích chovat…poradíte? ![]()
@1V374 No úplně s klidem cizímu dítěti místo jeho matky řeknu, že tohle se nedělá a ukážu mu, jak se má chovat.
Nemám problém si srovnat třeba celý hřiště (když to neudělají rodiče těch neposlusnych dětí). Stejně tak nemam problém, když někdo srovná moje dítě, pokud něco provádí a já si toho nevsimnu. Kdybych měla vždy čekat na reakce rodičů, tak se leckdy nedočkám asi nikdy. A byť svým dětem některá pravidla vtloukam do hlavy denně už pár let, tak stejně jsou situace, kdy je musím rázně zastavit a sklidnit, jinak by se chovali přesně tak, jak nemají… jsou to prostě děti, snad každé dítě někdy zlobí, ale od toho rodiče, aby to zlobení udržovali v unosnych mezích.
Přiznám se, že tady jsem teda zůstala stát a nezmohla se na slovo…ale minule když synovi holčička opakovaně vyrvala hračku já jí řekla že si s ní teď hrál on, že jí to potom půjčí a maminka mi řekla, že ona to dělá když jí chce…tak jsem jí to vyrvala taky se slovy že teď ji chce ten můj…ale pustila se do mě na hřišti, jako co si to já dovoluji a nakonec já byla za tu špatnou…a takovýhle situace úplně nevyhledavam
Klidne reknu, ze se to nedela nebo ze se to memu diteti nelibi.
Klidně cizímu dítěti řeknu, že takhle se to nedělá, když něco vyvede. A je mi jedno, jestli se jeho matka chytne za nos nebo si něco myslí. Taky si o ní něco myslím.
Klidne srovnam i rodice, nejenom deti. Ale pouze v pripade, ze se tyka neco bezprostredne mych deti. Jinak se nad chovanim jinych pozastavim, ale povazuji to za jejich vec.
@1V374 píše:
Ahojda maminky, jak to děláte vy s dětmi? Mám syna, je mu přes 2 roky…teď jsme často na hřištisamozřejmě je to kluk a dělá spoustu lumpáren, což mi povětšinou nevadí. Jediný k čemu ho opravdu vedu (co se týče jiných dětí, nemyslím pozdravit, poděkovat a tak) je nebrat dětem hračku z ruky když sis ní někdo hraje, a nikomu neubližovat…Což se mi teda daří, ale ostatní maminky mají jiná pravidla…Takže syn si s něčím hraje a přijde jiné dítě a vyškubne mu to z ruky…pokud je to nějaký mimčo je to pochopitelné, ale u starších dětí to nechápu a on pak na mě kouká, jak to že ostatní můžou a on ne
to stejný sedí na klouzačce a přijde starší dítě a strčí ho dolů…minule tam byl asi pětiletý kluk co ho strčil dolů a jeho maminka na to: jsi chtěl už jet a on ti překážel viď…bez jediného slova, že by neměl strkat nebo tak (podotýkám že tam neseděl půl hodiny jen se tam rovnal)…úplně nevím jak se v těchto situacích chovat…poradíte?
Já se s cizími dětmi nemažu.
Mám stejně staré dítě jako ty.
Pokud mu jiné sebere hračku, zakročím a seberu mu to taky.
Pokud strčí moje dítě, dotyčné dítě beru za ruku, stáhnu dolů a řeknu mu k tomu svoje protože většina matek je na mobilu, neví kde dítě mají, nebo ho v lumparnach podporuji.
Pokud se matka ozve, ještě sjedu já ji. Člověk se s nima nesmí mazat ![]()
@Sája2617 píše:
Pokud strčí moje dítě, dotyčné dítě beru za ruku, stáhnu dolů a řeknu mu k tomu svoje protože většina matek je na mobilu, neví kde dítě mají, nebo ho v lumparnach podporuji.
Hele napomenout samozřejmě jo, ale sahat někomu na dítě už mi teda přijde za hranou ![]()
Já teda vychovávám, když jde o násilí nebo nadávky. To nesnesu ani u cizích ani u svého a je mi jedno, jestli z toho bude hádka s rodiči agresora. Občas si někdo vezme něco našeho, ale to řeším domluvou. Z ruky se to zatím nestalo.
@1V374 píše:
Přiznám se, že tady jsem teda zůstala stát a nezmohla se na slovo…ale minule když synovi holčička opakovaně vyrvala hračku já jí řekla že si s ní teď hrál on, že jí to potom půjčí a maminka mi řekla, že ona to dělá když jí chce…tak jsem jí to vyrvala taky se slovy že teď ji chce ten můj…ale pustila se do mě na hřišti, jako co si to já dovoluji a nakonec já byla za tu špatnou…a takovýhle situace úplně nevyhledavam
Tu matku bych sjela na dvě doby. Ne nedovolím, aby dětem brali hračky nebo do nich strkali. Zároveň to nedovolím svým dětem.
Děkuju moc všem…už jsem se bála že jsem moc úzkostná a vše řeším za své dítě (což mi bylo taky řečeno, že si to vyřeší sami, ale on je to takovej ňouma co si nechá všechno líbit) mě vůbec nevadí, když si cizí děti půjčí naše hračky, malej se i rád rozdělí, ale vadí mi to vyškubnutí z ruky…tak jsem ráda, že to máte stejně a když jejich matky nemají o děti zájem zakročíte ![]()
Napomenu, klidně i dost razantně, nemám s tím problém.
Děti mám malé, sice hyper, ale hodné a kolikrát naivně tolerantní. Takže potřebují, abych jim ukázala, kde jsou ty hranice, co si nechat líbit.
Když je cizí dítě agresivní, otravné vůči mým dětem, tak mile varuju, pak jen varuju a pak nemám problém zařvat
… nejsem ten co tiše opustí prostor. Děti budou potkávát takové typy celý život, nesmí ustupovat nebo se nechat šikanovat, otravovat.