Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Blázen nejsi. Takový pocity má každá druhá, která čeká další dítě, že nebude mít na to první čas, jestli ho bude mít stejně ráda atd. Neboj se, to bude v pohodě.
Naštěstí máš ještě pár měsíců se na novou situaci i psychicky připravit ![]()
A neboj, bráška bude rád, že má sourozence ![]()
Já to nechápu, přitom to bylo plánované. V hlavě mám neuvěřitelný zmatek a pevně doufám, že to přejde.
Tak já teda takové pocity neměla. Ale realita je taková že opravdu mám na starší času méně.. Ale nehroutím se z toho..
vynahrazují to jednou za čas že si uděláme holčičí den a manžel hlídá kluka.. A né že bych se jí nevěnovala vůbec. Jen s ní nemůžu dělat kdykoliv cokoliv protože nám mlaďas do všeho leze a u ničeho zatím nevydrží.. Se to srovná no. Až bude starší. Podnikáme věci společně, někdy odděleně.. Kdyby se měl člověk nad vším hroutit tak mají všichni jedináčka ![]()
Rekla bych, ze Te to prejde a ze jsi pro stesti mladsiho ditete udelala prave maximum.
Ne, neměla jsem to tak - ty pocity byly přesně opačné.
Byla jsem strašně šťastná právě kvůli staršímu dítěti - mnohem víc kvůli němu než sama za sebe. Že nezůstane samo, že mu přivedeme parťáka a na celý život tu nejbližší bytost, kterou může mít.
Myslím, že tyto pocity vycházejí u každého hodně z vlastních prožitků - kdo zažil resp. zažívá fungující, láskyplný sourozenecký vztah, nebojí se toho… protože ví, že přivedení sourozence může být ta nejlepší věc, kterou pro něj v životě udělá.
Také jsem se bála, aby starší dcera netrpěla, když najednou budeme mít miminko, které bude potřebovat spoustu péče a pozornosti. Pak nám miminko zemřelo a já měla strašné výčitky svědomí, že to bylo kvůli mně. Nebylo, ale ta hlava prostě pracuje. Teď jsem znovu těhotná a modlím se, aby jsme konečně byli čtyři, protože děti si vyhrají úplně jinak, když jsou spolu než když si s nimi hraje dospělý. Takže neboj a těš se ![]()
Děkuji všem. Shodou okolností jsem dnes byla u známé na návštěvě a malý si tam posílal auto s 6ti letym chlapeckem. Krásný to vidět.
tak teď aby vše dobré dopadlo. Těhotenství se udrželo a bylo vše bez problémů. Jsme teď šťastní jako nikdy (prvni tehotenstvi po 2,5 letech a potratu) tak, aby se něco nepokazilo a bylo to tak i nadále. Děkuji moc
Obnovuji diskusi.
Mám takový problém. Nemůžu se zbavit výčitek, že jsem nějaké věci měla udělat jinak.
Třeba jsem neměla syna tak trestat, když donesl v páté třídě už poněkolikáté pětku z matematiky, neměla jsem být tolik v práci, i když se to tehdy jinak nedalo atd. Jak se zbavit výčitek a žít přítomností?
Vyčítáte si také něco?
Prosím o zachování anonymu, je to čerstvé.
Ahoj,
dnes jsem objevila pozitivní těhotenský test. O mimčo jsme se snažili, ale pocity nemám takové jako bych chtěla. Mám příšerný výčitky svědomí kvůli staršímu dvouletému dítěti. Najednou mě napadlo, jestli na něj budu mít čas a je mi to líto. Teď spí a já bych ho šla nejradši obejmout. Jsem z toho úplně vykolejená a mrzí mě to, když jsem otěhotněla se synem, byla jsem šťastná jako blecha a to se teď vůbec nedostavilo.

Měl to někdo také tak nebo jsem jen blázen
jsem citlivější člověk, to vím.