Výhody bydlení na vlastní noze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.1.25 08:02

Já jsem si takto přistěhovala manžela, narodila se nám dcera a šetřili jsme na dům, na který už jsme měli pozemek a peníze místo do nájmu, dali do domu :-) Ale byl to dvoupatrový dům, měli jsme patro, sice bez kuchyně, ale aspoň s koupelnou…hodně jsem jezdila na výlety nebo na svou zahradu se zázemím karavanu…Nový dům máme rozdělený na dvě křídla, aby děti měly soukromí, až ho budou vyžadovat…

• Citovat
  • Upravit
718
24.1.25 08:03
@Anonymní píše: Více

No a proč se tedy tak strašně zajímáš o druhé? Co kdybys nám naopak řekla tvoji situaci místo toho, jak bydlí kolegyně? :dance:

Jinak mi to přijde v tomto věku naprosto normální, mám kolem sebe hned několik případů, kdy se raději mladí lidé uchýlili k rodičům, takto žili 2-3 roky a teď už jsou dávno ve svých bytech nebo RD. Jen si to člověk musí spočítat, průměrný nájem krát 24 měsíců třeba a vyjde ti pěkná suma, kterou můžeš využít jinak (pokud něco přispívají, tak si to od toho odečteš a dostaneš s i tak na poměrně slušnou hodnotu). Je to jednoduchá matematika 8o

Stokrát raději ve 23 bydlet doma a třeba ty peníze v mládí procestovat, jak se tu psalo než mít o 1/3, někdy 1/2 platu méně, jen abych se jakože honem honem osamostatnila s přítelem, evidentně jejich rodiče jsou pro, tak co řešit. Naopak mi to přijde rozumné v dnešní době, pokud má člověk nějakou vidinu se mít dobře. Bydlet v nájmu co nejdřív po škole je sice hezký, ale co se týče finanční budoucnosti, tak dneska naprosto ve většině případů neefektivní, takže se já spíš divím, že se dneska někdo vůbec diví :roll:

Příspěvek upraven 24.01.25 v 09:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16287
24.1.25 08:18

Ušetří za nájem, ušetří za nutné vybavení, možná i za dopravu, pokud se o víkendech společně vaří a ještě využívá zahrada, tak se ušetří i na jídle. Suma sumárum jim to za tři roky může udělat i milion rozdíl, a můžou se snáze přesunout do svého. Myslím, že návrat k vícegeneračnímu bydlení, i když jen na pár let, bude čím dál častěji logická cesta k vlastnímu bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10216
24.1.25 08:54
@Sunnysmile19 píše: Více

Možná neefektivní.
Ale nervy mám fakt jen jedny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
24.1.25 09:09

Teď mi to přijde jako trend hlavně u mladých mužů, že za účelem šetření bydlí u rodičů třeba do 30 nebo i déle, aby jakože neplatili za nájem někomu cizímu.
Za mě je tenhle mindset další komplikace pro ženy, které povede k odkládání rodičovství - zkušenost se zodpovědností za chod vlastní domácnosti je podle mě nepřenosná a nenahraditelná a až na nějaké výjimky zůstává člověk bydlící u rodičů v nastavení dítěte… už teď je problém v tom, že chlapi nemají žádný strop a děti „jednou chtějí“, ale ještě ve 40 se na ně cítí mladí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3811
24.1.25 09:15

Myslím, že k tomu mají hlavní důvod ušetřit si peníze na vlastní byt nebo dům nebo alespoň základ pro hypotéku. Bydlet s rodiči a babi je sice otravné, ale hodně zase ušetříš. Navíc někteří lidé si navzájem sednou, jsou nekonfliktní a takovéto soužití jim nevadí. Není jich sice moc, ale najdou se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56286
24.1.25 09:20

Nevím, proč by nemohli chvíli žít u rodičů. Mohou lépe šetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1859
24.1.25 16:20

No jestli zakladatelko mluvíš o vylétnutí z hnízda v případě tvé známé, která se po škole spalovala od rodičů do pokojíku k příteli, co žije u babičky, tak to u mě není ani samostatně bydlení ani postavení se na vlastní nohy. To u mě vyměnila jedno bydliště u někoho za druhé bydliště u někoho. Vlastní nohy bych viděla v tom případě, že si po škole najde někde bydlení a platí si ho sama. Tohle není samostatnost. To je úplně jedno, zda šetří u rodiny svojí nebo přítele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.25 21:42
@Pe.M.1 píše: Více

Však právě o tom jsem mluvila. Možná to vyznělo jinak. Zajímalo mě, co je výhodou bydlení ve vlastním, na vlastní noze a na vlastní zodpovědnost, proti bydlení někde u babiny přítele. Protože mně převyšují teda výhody „vlastního“ bydlení milionkrát, než se nasáčkovat k rodičům partnera. Neumím si to sama představit, vůbec. :nevim: Jinak po škole bydlela sama se spolubydlou, to jsem přeci psala, že byly na jeden byt dvě holky. To bych za bydlení na vlastní nohu docela i považovala, dnes standard. Ale pak jít bydlet k rodičům, je to hodně velký rozdíl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.1.25 21:50
@Anonymní píše: Více

Že by se domluvili na tom, že chtějí tím ušetřit třeba na to vlastní bydlení? Co na tom tak strašně nechápeš? Jasně, že vlastní je lepší, ale a) budeš někde v nájmu a o to horší pro tebe bude šetřit na něco většího b) budeš chvíli v pokojíku s přítelem a ušetříš na věci snáz, ale zase se musíš dost omezit. Vždycky to je něco za něco. Záleží o co ti jde v životě. Vůbec nevíš, co je jejím záměrem..Člověče, tobě nějak hlodá ta kolegyně. Že by byla spokojenější u babky a ještě ušetří, zatímco ty si bereš od huby a to tě tak hlodá? :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný