Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to asi jedno, ono si tu alergii muzes casem i vypěstovat. Pokud na nějaké alergie apod netrpis, tak bych to neresila.
Pokud nejsi alergická, tak se nemusíš vyhýbat žádným alergenům.
Přestaň to hrotit.
A možná se teda spíš věnuj tomu, jak se vypořádat s vlastní úzkostí.
Jinak alergie fakt nezvzniká kontaktem s potenciálním alergemem (což může být prakticky libovolná bílkovina), ale poruchou imiuntního systému.
Chápu to správně, že alergická na kočku nejsi, tak si ji pořídíš, ale pak se jí budeš pro jistotu vyhýbat, abys na ni alergická být nezačala? ![]()
Já úplně nechapu, proč to resis
tak začni tím, ze od března do října nebudeš vycházet z domu (pyly), vyhod všechny koberce a čalouněny nábytek, přestaň jist vejce, mléko, lepek, ořechy, rajčata, banány, citrusy, jahody, jablka a vůbec všechny alergeny, jak se vypisují v restauracích. A hlavně neuzivej zadne léky, jelikož ty taky casto způsobují alergie.
Achjo, žádnou úzkost nemám a ani nepíšu nic o tom, že bych se kočce vyhýbala
mám alergii na psy, z ničeho nic, neřešila jsem žádné alergeny a najednou to přišlo, i když jsem nikdy alergii neměla a žila se psy prakticky od narození. Alergie se může rozvinout kdykoliv a proto tomu chci předejít, protože si nedokážu život bez zvířat představit ![]()
Co se týče kočky, existují spreje, které eliminují alergeny ve vzduchu, čističky vzduchu, speciální vysavače a chtěla jsem vědět, jestli má smysl do toho investovat.
Nehledejte ve všem něco negativního.
Každopádně děkuji za rady
@Sholebe Vždyť jsi na začátku psala ze alergicka nejsi, z toho fakt nejde poznat, ze mas alergii na psy
![]()
@Semtex píše:
Já úplně nechapu, proč to resistak začni tím, ze od března do října nebudeš vycházet z domu (pyly), vyhod všechny koberce a čalouněny nábytek, přestaň jist vejce, mléko, lepek, ořechy, rajčata, banány, citrusy, jahody, jablka a vůbec všechny alergeny, jak se vypisují v restauracích. A hlavně neuzivej zadne léky, jelikož ty taky casto způsobují alergie.
Stačí napsat, že podle tvého názoru je to blbost a odůvodnit to. Nemusíte hned odsuzovat něco, co vám přijde nesmyslné
Nikdy totiž nevidíte, kdo se v jaké situaci nachází. Já jsem na zvířatech závislá a nedávno mi zjistili alergii na psa, tudíž se snažím zamezit další alergii na zvíře.
A věř, že řešit, co s pejskem není zrovna sranda, když ho milujete. Aby tu zase nevznikly teorie, pejsek je u mé maminky a pořád za ním jezdím. Psa bych cizímu člověku nedala.
Každopádně je asi pravda, že se alergenům člověk nevyhne.
Chtěla jsem jen určitou prevenci.
@Sholebe píše:
Achjo, žádnou úzkost nemám a ani nepíšu nic o tom, že bych se kočce vyhýbalamám alergii na psy, z ničeho nic, neřešila jsem žádné alergeny a najednou to přišlo, i když jsem nikdy alergii neměla a žila se psy prakticky od narození. Alergie se může rozvinout kdykoliv a proto tomu chci předejít, protože si nedokážu život bez zvířat představit
Co se týče kočky, existují spreje, které eliminují alergeny ve vzduchu, čističky vzduchu, speciální vysavače a chtěla jsem vědět, jestli má smysl do toho investovat.
Nehledejte ve všem něco negativního.
Každopádně děkuji za rady
Bojíš se iracionálního ohrožení, které neexistuje, řešíš to a hledáš jak se před tím ochránit. sorry - ale to je tak nějak definice úzkostného chování.
Do ničeho proti kočič alergii neinvestuj, je to naprosto zbytečné. Naopak- čím víc rituálního chování budeš předvádět, tím pravděpodobněji začneš somatizovat třeba příznaky alergie to se z úzkosti stává.
A ještě jednou - alergie ti nevznikne z přítomnosti alergenu, ale poruchou imunity. Tedy nezvávisle na tom, jestli máš kočku, jíš buráky, máš v posteli roztoče, píchne tě včela a nebo sekáš seno.
@Ou píše:
Bojíš se iracionálního ohrožení, které neexistuje, řešíš to a hledáš jak se před tím ochránit. sorry - ale to je tak nějak definice úzkostného chování.Do ničeho proti kočič alergii neinvestuj, je to naprosto zbytečné. Naopak- čím víc rituálního chování budeš předvádět, tím pravděpodobněji začneš somatizovat třeba příznaky alergie to se z úzkosti stává.
A ještě jednou - alergie ti nevznikne z přítomnosti alergenu, ale poruchou imunity. Tedy nezvávisle na tom, jestli máš kočku, jíš buráky, máš v posteli roztoče, píchne tě včela a nebo sekáš seno.
Je to nějaká forma strachu, která se u člověka přirozeně projevuje. A nemusíš mě učit o mém psychickém stavu. Řekla jsem ti, že žádné úzkosti nemám. Byl to dotaz a každý na určité situace reaguje jinak, nemůžeš všechno hodnotit podle jedné definice
tím, že jsem alergická na psy a byla jsem se přetestovat u alergoložky na kočky a paní doktorka mi řekla, že kočičí alergeny jsou agresivnější a měla bych dodržovat úklid a podobně, tak si myslím, že jsem se zeptala úplně adekvátně k situaci.
Ty máš v hlavě jednu věc a tlačíš mi ji pořád dokola. Copak tohle chování nemá žádnou definici? Žádnou úzkost nemám.
Opravdu nechápu, proč musí být lidé tak nepříjemní
jsme prostě od přírody takoví, musím si zvyknout.
Zdravím všechny

Chci se poradit, je podle vás lepší se alergenům vyhýbat, i když nejsem alergická? Budu mít tedy kočičku a četla jsem, že kočičí alergen je nejagresivnejsi, tak jestli nižší kontakt pomůže se s alergenem lépe vypořádat? Nebo je lepší být s alergenem v kontaktu, ať si tělo zvykne přímo na alergen vlastní kočky?
Dekuji