Vyjít dítěti vstříc s jídlem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4654
15.7.24 00:32
@Eva2610 píše: Více

U nás ve školce se taky jídlo ochutná, ale nemusí jej jíst. Pro ty děti jsou to většinou nová jídla, která vypadají i voní trochu jinak než doma, i když jsou třeba ze stejných ingrediencí. Ono evolučně to má svůj význam, že je dítě nedůvěřivé a hned se nevrhne na jídlo, které vidí poprvé v životě. Říká se, že dítě musí novou potravinu několikrát (myslím třikrát) ochutnat, než ji úplně přijme do svého jídelníčku. Děti právě dost pozorují kolem sebe, kdo co jí a nejí. Kdyby už od začátku oběda část dětí prohlásila, že tohohle se teda ani nedotknou, tak by to nakonec nejedli ani ti, co by si na tom za normálních okolností pochutnali. Takto po ochutnání aspoň dítě dostane možnost si samo na základě vlastní chuti rozhodnout, jestli to bude jíst, ne primárně podle toho, jaké ksichty dělá nad talířem Pepíček u vedlejšího stolu. Jenom dodám, že v naší školce vaří podle vyprávění fakt výborně a pestře, já bych tam chodila na jídlo hned. Mívají i „světový týden“, kdy každý den se věnují kuchyni a kultuře nějaké cizí země a tam by to bez ochutnání vůbec neprošlo, protože to je kolikrát fakt něco pro ně úplně neznámého, co dostanou na talíř. Posledně syn přišel, že měli jakousi úplně úžasnou rybí polévku - no doma by to nejedl ani omylem. Slovenské halušky taky zabodovaly, doma je neděláme, ale úplně si dovedu představit, jak se na to musel tvářit, když je dostal na talíř poprvé. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
15.7.24 00:40

Děti a jejich chutě jsou neverending story :mrgreen: Ale nucení do jídla a sezení u stolu je za mě přežitek. Mně osobně se osvědčilo pravidlo: Naber si co chceš, ale něco z toho sníš. Jestli to bude holá rýže, tak ať :nevim: A pak trvám na pravidelnosti. Aby snídali, obědvali, večeřeli. Neexistuje, že nemají hlad a za chvíli by cpali brambůrky.

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
15.7.24 15:29
@Svistice píše: Více

Nevím. Já taky nejím některá jídla a nikdy jsem je meochutnala a doufám, že na to ani nikdy nedojde. Vést, motivovat…asi ano. Ale když to třeba stejně nevezme do pusy?

• Citovat
  • Upravit
33005
15.7.24 17:30

Tak to nevezme do pusy (a není třeba taky vezme), ale ty bys do toho neměla školce házet apriori vidle. Když nebude jíst, bude ohladu. Celkem proste, že.
Ve školce opravdu nevari mořské plody, žábi stehýnka, plicka, vepřový jazyk a podobně. Takže fakt v tom, aby dítě ochutnalo lžičku čočky, koprovky, polévky nebo kousek pečiva s nějakou pomazánkou, nespatřuje žádnou torturu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
15.7.24 18:04

Tak já nemám v plánu do toho házet vidle, s jídlem celkem není problém, ale dítěti jsou čtyři, nejí třeba čočku. Takže nevim, proč vlastně by ji mělo ochutnávat. No uvidíme, zeptám se, jak to tam dělají.

• Citovat
  • Upravit
33005
15.7.24 18:10

Doma mu čočku nejedlo ani jedno dítě, ve školce to bylo nam. U staršího dokonce jedno z top jídel. Prý jim tam věřili jinak a byla lepší než doma. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32196
15.7.24 18:12

@Eva2610 No mělo by jí ochutnat, aby vědělo, jestli mu chutná nebo ne…ve školce většinou jí věci, které by doma nedaly do pusy…vidí, že jí ostatní, tak si dají taky… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
15.7.24 18:13

I věci, které doma nejí, ve školce naopak syn jí a vždy si pochvaluje, jak to byla výborné. Příklad je právě ta čočka, další koprovka. Vařit umím.

Dále třeba ve školce začal jíst ve velkém papriky, doma je odmítal.

Vždy mu vysvětluju, že to ochutnává proto, že se mu chutě jestě mění a vyvíjí-to je za mě ten důvod ochutnávání.

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
15.7.24 18:20

Já chápu, jak to myslíš, ale dcera už dva roky do instituce chodí, takže vím, že čočku nejí ani tam. Stejně tak nejí žádné sladké jídlo. Bude chodit do jiné a mě zajímali, jak to ochutnavani v praxi probíhá. Ne to, jestli by měla nebo neměla.

• Citovat
  • Upravit
33005
15.7.24 18:29

@Ounou Přesně. Děti vědí, že jsem se k olivám musela „projist“. Takže teď pravidelně ochutnávají, jestli jim už taky nezačnou chutnat.
Mladší se mi prijedla ke krevetam, sushi ji tedy opakovaně nezaujalo. Taje po počáteční nedůvěře si klidně da tatarak.
Ve škole se občas na jídelníčku objeví něco, co neumím rozklíčovat ani já, tak děti zkouší. Minulé holka přišla s tím, že to teda vypadalo líp než chutnalo, ale že ti teda z větší části snědla, aby neměla do čtyř hodin, kdy ji končil kroužek, hlad.
Moje máti nemusí čočku a teď se na stará kolena naučila jíst cockovou polevku, kterou vaří syn dle receptu, který si nasel. Ta jí prý i fakt chutná.
Proste je to o tom nezacyklit se na tom, že tohle nejím a nikdy jíst nebudu. Nebo že to neznám, tak neochutnam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.7.24 18:36

Tak prostě ochutná a nechá, nebo sní jen něco (třeba maso, nebo naopak přílohu, nebo bude jen na polivce…). Nebo neochutná, rvat to do ní nikdo násilím nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
15.7.24 18:39

Díky! To jsem potrebovala vědět. Ona ji celkem všechno, ale je pár věcí, který ji nechutnaj nebo ji nějak vadí konzistence (třeba krupicova kaše). A není to tím, že bychom to doma nejedli. Naopak třeba ovocné knedlíky máme rádi, ona vůbec. Naštěstí jsou to jídla, bez kterých může v pohodě existovat.

• Citovat
  • Upravit
32196
15.7.24 18:43

@Eva2610 Jídlo jim nikdo násilím nenutí, dají na talíř třeba jen maličko na ochutnání nebo jen přílohu nebo co si řeknou. Každá školka nebo učitelka to dělá jinak, uvidíš ajk to bude u vás. Bojíš se zbytečně dopředu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
15.7.24 18:57
@Monchichik píše: Více

Dekuji. No jo, bojím. Jsem tak traumatizovana vlastními zkušenostmi z jesli a školky, že to řeším předčasně.

• Citovat
  • Upravit
32196
15.7.24 19:01

@Eva2610 Já to chápu, ale nestresuj se předem, na to je vždycky času dost…řešit to budeš, až kdyby něco nastalo, předem ti stejně nikdo nic říct nemůže, nikdo neví, co bude mít za učitelky atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí