Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Mam takovy dotaz. Podala jsem zalobu na ex partnera a pozaduji alimenty ve vysi 2000kc.Muj ex partner ted podnika a ja se bojim ze dolozi ze nema zadny prijem a nedostanu nic.Ja bohuzel tem to vecem vubec nerozumim a tak se chci zeptat zda je mozny abych byla uplne bez alimentu a nebo proste nekde ty penize na ty aliky musi sehnat? Dekuji vsem za slusne odpovedi.
Mas na mysli vyzivne na dite nebo nekolik deti, nebo vyzivne na sebe? Pokud na dite/deti, tak s nulou od soudu neodejde, neboj. Druha stranka je, zda to bude platit v urcene vysi, kdyz ma zrejme problem je platit uz ted dobrovolne ![]()
@cecetka No mam jedno dite, batole. Partner se mnou nekomunikuje od doby co me v tehotenstvi opustil.Az ted na jare jsem podala zalobu a uz cekam 5 mesicu a zatim se nic nedeje a to jsem tam i volala zda by to neslo urychlit. Zalobu jsem podala za delsi dobu z duvodu ze mi ex partner vyhrozoval.
@Anonymní píše:
@cecetka No mam jedno dite, batole. Partner se mnou nekomunikuje od doby co me v tehotenstvi opustil.Az ted na jare jsem podala zalobu a uz cekam 5 mesicu a zatim se nic nedeje a to jsem tam i volala zda by to neslo urychlit. Zalobu jsem podala za delsi dobu z duvodu ze mi ex partner vyhrozoval.
Máš právo na alimenty i na sebe, do dvou let věku dítěte. To že nekomunikuje, nebo nemá příjem, není tvoje starost. Pokud ti neplatí vůbec nic po celou dobu, bude ti to muset doplatit zpětně. Je zapsaný v RL, nebo to chceš taky soudně?
@Anonymní píše:
Mam takovy dotaz. Podala jsem zalobu na ex partnera a pozaduji alimenty ve vysi 2000kc.Muj ex partner ted podnika a ja se bojim ze dolozi ze nema zadny prijem a nedostanu nic.Ja bohuzel tem to vecem vubec nerozumim a tak se chci zeptat zda je mozny abych byla uplne bez alimentu a nebo proste nekde ty penize na ty aliky musi sehnat? Dekuji vsem za slusne odpovedi.
Neni to možné, ex stanovili alimenty 2500, o když byl na pracáku. Že nemá podnikatel příjmy nikdo nesežere, spíš mu ještě přijde nějaká kontrola do prace. Jinak soudy jsou pomalé, ja na to čekala 8 měsíců, ale to ani nevadí, on bude muset doplatit až 2 roky zpětně.
Určitě to chtěj a trvej si na tom, že je chceš i zpětně. Pokud nic netuší, tak příjmy nezataji ze dne na den. Leda by dělal celou dobu na černo. Soud si to pozjistuje a takovy případ, bohužel, není jediný. Takové zbožňují nejvíc ![]()
Hlavně se nedej ![]()
Dekuji moc vsem za odpovedi
Jinak bohuzel expartner vi ze jsem zalobu podala, chtela jsem se s nim jeste rozumne domluvit bohuzel to nezabralo
Myslim si ze on bude u soudu zkouset ze nema penize.
@Anonymní píše:
Jak uz psaly holky, pozadej i o vyzivne na sebe. Mas na to narok do dvou let veku ditete. A vse hezky zpetne.
Ach jo, kdo takove chlapy vychovava ![]()
@Kriss Tina Hele prosimte a kdo z vas svou dostal drive dopis? Ja porad koukam na internetu na svoji spisovou znacku a furt je to na miste ze bylo zahajenou soudni rizeni.
@arinecka Nebi zapsany v RL on si to nepral a vyhrozoval mi at to nedelam.
Nastesti jsem to nikdy resit nemusela
Ale obratila bych se na nejakou obcanskou poradnu v miste bydliste.
Anebo zkus tady https://www. vasevyzivne. cz/vyzivne-neprovdane-matky-2021/# (ale nevim, co jsou zac).
@Anonymní píše:
no tak to nejdřív musíš podat žalobu na určení otcovství, až poté navazuje žaloba o alimenty a výživné na neprovdanou matku - zajdi na OSPOD, oni ti poradí, jak to máš podat - nemůžeš chtít alimenty po chlapovi, který není zapsaný v RL
@Anonymní píše:
Vyhrožovat může, ale když si za tím budeš stát, tak s tím nic neudělá. Měj ale namysli to, že když bude zapsán jako otec, tak bude mít k dítěti vyživovací povinnost, ale i právo. Takže si bude moct dítě brát, třeba si zažádá o střídavou péči atd. A budeš mít peklo. Zvaž, jestli ti to za to stojí. Na druhou stranu, užít si a nemít zodpovědnost, je nefér, proč máš všechno vyžrat jen ty.