Výpadek el. proudu

11502
11.11.10 12:18

Výpadek el. proudu

Ahoj, tak dneska se nám stalo, že vypadla elektrika, když ji nahodili, tak zas spadla. Malý akorát vstával a měl hlad, ale…

Při tomhle si člověk uvědomí, jak je bez elektriky naprosto bezradný, nemůže nic udělat. Mám sice plynový sporák, ale s elektrickou jiskrou (doma sirky žádné a zapalovačem zapálit se bojím - ne jednou se mi to vymstilo :-x ), elektrickou troubu a vše na elektřinu, takže když nejde jsem vyřízená. Ale co mají dělat teprve ti, co mají i sporák na el.? K sousedům jít nemůžete, protože u nich taky nejde, tak co teď?

Malýmu jsem prostě nemohla udělat jídlo a už měl příšerný hlad, z ledničky mu jídlo ohřát nemůžu a studený mu dávat k snídani, no nevím nevím a prostě ráno a večer vyžaduje mlíko, potom si teprve vezme něco jinýho. Počítám, že ohřívačky lahví jsou taky na el. a my ji ani nepotřebovali.

Jak toto řešíte vy? Je blbost nechat dítě o hladu a čekat až se milostivě ráčí el. pustit. A nebo když dítě není kojené a ještě nemá zavedené příkrmy. Co teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
11.11.10 12:22

Petul, ahoj :mavam:
My teď máme plyn, takže to naštěstí řešit nemusím, ale v novém budeme mít nejspíš indukci, tak jsem nad tím taky přemýšlela. Já můžu přinejhorším zajít o patro níž k mamce a ohřát na plynu.
Co se ti stalo s tím sporákem?? KDyž nejde elektřina, tak normálně zapalujeme sirkama nebo zapalovačem, ani mě nenapadlo, že to může něco způsobit :nevim:

• Citovat
  • Upravit
10952
11.11.10 12:24

Máš pravdu,bez elektriky je človek dneska fakt vyřízenej… to sme dopadli :mrgreen:
já mám na elektriku i sporák.. když je odstávka předem hlášená na delší čas jak 2 hodiny raděj odjíždím na výlet někam.
když malej ještě nebyl na příkrmech řešila jsem to mlíčkem s kaší od Nestlé nebo Sunarka to dělá,to se může i za pokojové teploty píšou.jsou od 4.měsíce.
Před 4.měsícem jsem to naštěstí řešit nemusela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
11.11.10 12:25

Pettulle loni jsem četla knížku(scifi) a ta se jmenovala TMA bylo to o tom, že na celým světě přestala existovat elektřina a docela psycho co potom nastalo.
Je to fakt blbý přesně jak píšeš el. sporák, ohřívačka je na elektřinu. Já mám výhodu v tom, že máme aquamat, kde mám zapnutý ohřev vody, takže na mlíko mám teplou vodu vždycky. Nevím jak bych tohle řešila. Snad jen mít doma plynový vařič(myslím takový ten campingový)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7572

A co si zapalovačem zapálit špejli a tou pak hořák?
Kvůli výpadkům el. jsme taky pořizovali kombinovaný sporák, ale sirky doma mám, jistota je jistota :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502

:mavam: ahoj madi, já s ním nic nemám, ale mám el. jiskru, která mi ten plyn zapálí a když el. nejde, tak si neškrtnu. Takže si musím pro další tento případ koupit sirky, protože když jsem zapalovala zapalovačem, tak mi to několikrát už bouchlo a ožehlo mě to, takže se takto už zapalovat bojim. Nahromaděný plyn je pěkný svinstvo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
11.11.10 12:27
liška píše:
Kvůli výpadkům el. jsme taky pořizovali kombinovaný sporák, ale sirky doma mám, jistota je jistota :mrgreen:

Takhle to dělá můj děda. Sporák má starej plynovej. Zapálí špejli a tou pak troubu či sporák. Eventuelně míval doma takovej ten spešl zapalovač na plyn. sporáky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
11.11.10 12:34
liška píše:
Kvůli výpadkům el. jsme taky pořizovali kombinovaný sporák, ale sirky doma mám, jistota je jistota :mrgreen:

No jo, jenže to bychom museli mít zapalovač, který zapaluje :roll: Takže budu muset udělat nálet do krámu. Naštěstí ho už pustili - 10 minut po ohřátí vody malýmu, jinak bych ani neuvařila oběd a naštěstí byl přítel doma, takže to s tím zapalovačem prubnul a vyšlo to.

Ivoko, no já takovýhle ty mlíčka dávám vždy do ledničky a než by se mu to ohřálo na tu pokojovou teplotu, tak by „umřel“ hlady. Vždy když mu dávám to mlíko, tak mi přijde jako kdyby týden nedostal najíst! A nic takovýho tu nemám, zkrátka jsem s tím nepočítala a dnes byla překvapená, takže to mam pro příště, musím udělat nějaký zásoby sirek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
11.11.10 12:35
Pettulle píše: :mavam: ahoj madi, já s ním nic nemám, ale mám el. jiskru, která mi ten plyn zapálí a když el. nejde, tak si neškrtnu. Takže si musím pro další tento případ koupit sirky, protože když jsem zapalovala zapalovačem, tak mi to několikrát už bouchlo a ožehlo mě to, takže se takto už zapalovat bojim. Nahromaděný plyn je pěkný svinstvo.

JJ, my to máme taky tak. A díky za upozornění, tohle mě nenapadlo, že se může stát. Já přemýšlím o tom, že pro tyhle případy si prostě pořídíme malou plynovou bombu a dvě plotýnky a budeme provizorně vařit na balkoně

• Citovat
  • Upravit
11502
11.11.10 12:39

madi, to víš, mluví ze mě vlastní zkušenost, takže opravdu pozor na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
11.11.10 12:40

Tady v Praze jsou naštěstí výpadky proudu velice vzácné, ale taky bychom bez něj byli ztraceni, neb tu v bytě nemáme zavedený plyn.
Jinak tcháni bydlí v městečku v okr. Jičín a tam nejde proud několikrát týdně. Bydlet bych tam nechtěla ani za nic. Hlavně si říkám, že jim to strašně musí krátit životnost všech spotřebičů. Ale lidi si asi nestěžujou, tak to nikdo neřeší :nevim:

• Citovat
  • Upravit
10952
11.11.10 12:47
Pettulle píše:
liška píše:

No jo, jenže to bychom museli mít zapalovač, který zapaluje :roll: Takže budu muset udělat nálet do krámu. Naštěstí ho už pustili - 10 minut po ohřátí vody malýmu, jinak bych ani neuvařila oběd a naštěstí byl přítel doma, takže to s tím zapalovačem prubnul a vyšlo to.

Ivoko, no já takovýhle ty mlíčka dávám vždy do ledničky a než by se mu to ohřálo na tu pokojovou teplotu, tak by „umřel“ hlady. Vždy když mu dávám to mlíko, tak mi přijde jako kdyby týden nedostal najíst! A nic takovýho tu nemám, zkrátka jsem s tím nepočítala a dnes byla překvapená, takže to mam pro příště, musím udělat nějaký zásoby sirek.

Na těch mlíčkách je napsáno skladujte při pokojové teplotě,tak je mám v polici jen.To je jasný,že z ledničky je to blbý :wink: já je kupovala teda hlavně kvůli výpadkům,u nás předělávali sloupy,tak to bylo každou chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
11.11.10 13:54

Takže u nás je většinou „přerušení dodávky el. energie“ plánované, ovšem ne vždy to zaregistuju… :lol: Takže onehdy jsem ráno vstala - ejhle nešel proud. Po splknutí se sousedkou jsem věděla, že nemusím jít kontrolovat jističe… Nicméně sporák atd. vše na elektriku, už jsem přemýšlela, že zajedu ke kámošce na druhý konec města, protože jsme neměla ani čaj… :roll:
Nakonec jsem vzpomněla na naše trampská léta, zapátrala a našla „VAR“ - malinký plynový vařič, který bráváme na hory, na vodu atd., vodu do esušu a nakonec byl čaj a na oběd těstoviny. :lol: Manžel se docela pobavil při představě, jak v předsíni takhle vařím. :-D
Ale jinak jo, je to mazec, jsme na elektřině opravdu závislí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
11.11.10 15:33

Nás to čeká teď 23., nepůjde proud v celé vesnici 7-17h. :roll: Takže mám v plánu evakuaci k našim do více civilizovaných krajů. :mrgreen: Ale je pravda, že když třeba byly ty vichřice a sněhové kalamity, byl u nás proud vypnutý často a nečekaně, takže člověk musel improvizovat. 8-) Naštěstí máme krb, takže když byl malý úplně malinký, i jsem vyvářela savičky v ešusu na ohni a zavzpomínala si u toho na tábornická léta. :-D Taktéž mám vyzkoušeno, že láhev s mlékem postavená před krbové ohniště se poměrně rychle pěkně ohřeje. Horší už je to s příkrmy, tam jsem to řešila vodní lázní - buď ještě byla teplá voda v boileru a nebo opět ohřát vodu v krbu.
Ale souhlasím se všemi, že jsme na tom závislí až nezdravě. My si při výpadku elektřiny ani pořádně nezatopíme, protože sice krb vyhřeje obývák, ale už nefunguje ventilátor, který to honí do ostatních místností. Plynový kotel se zapaluje elektrickou jiskrou, takže taky smolík. Sporák nefunguje, mrazák vytéká a co je úplně nej-nej-nejhorší - nejde PC a emimi!!! :mrgreen: :wink:
Jak to asi zvládaly naše praprababičky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová