Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den.
Pred 3 lety jsme si s partnerem vzali hypotéku na byt. Momentálně se rozcházíme a on po mě chce abych ho vyplatil 1 mil. z bytu podle aktuální tržní hodnoty bytu. Hypotéka byla ve výši 1 800 000kc. Můj vklad byl 300 tis. a nadále byt a vše platil partner, že až budem na stejné ceně vkladu do hypotéky tak půjdeme na půl. Tedkon zbývá zaplatit 1 200 tis. Já si myslím, že si zaslouží jen to co do bytu dal ale on tvrdí, že tak to není. Že, když hypotéku napíše na mě a já byt potom prodám tak dostanu víc než on. Má otázka je kolik si zaslouží a jestli že mě nechce jen udělat blbecka a vydělat na tom.
@Patrik92 píše:
Dobrý den.
Pred 3 lety jsme si s partnerem vzali hypotéku na byt. Momentálně se rozcházíme a on po mě chce abych ho vyplatil 1 mil. z bytu podle aktuální tržní hodnoty bytu. Hypotéka byla ve výši 1 800 000kc. Můj vklad byl 300 tis. a nadále byt a vše platil partner, že až budem na stejné ceně vkladu do hypotéky tak půjdeme na půl. Tedkon zbývá zaplatit 1 200 tis. Já si myslím, že si zaslouží jen to co do bytu dal ale on tvrdí, že tak to není. Že, když hypotéku napíše na mě a já byt potom prodám tak dostanu víc než on. Má otázka je kolik si zaslouží a jestli že mě nechce jen udělat blbecka a vydělat na tom.
A kdyz tobe da 300 tisic, a on si necha byt a hypo tak s tim budes souhlasit?
Tak byt prodejte, doplatte hypo, pak si vyporadejte kdo kolik zaplatil a pak zbytek napul.
@Patrik92 když ti to přijde férové vyrovnání, tak si ty vem tu část co nabízíš mu a mu nech byt. Ale to asi ne co? ![]()
Byt je psaný na oba. Me opravdu nejde o to byt prodat a vydělat na tom ale zůstat v něm. Narodil od něj kdyby v zapeti byt prodal.
@Patrik92 píše:
Byt je psaný na oba. Me opravdu nejde o to byt prodat a vydělat na tom ale zůstat v něm. Narodil od něj kdyby v zapeti byt prodal.
Jde o to zjistit jaká je prodejní cena. Odečíst 1200 000 co není doplaceno, odečíst 300 tis. co jsi vložila do bytu přímo a zbytek vydělit dvěma a jeho vyplatit. Při dnešních cenách to klidně může býti víc než milion.
@Patrik92 píše:
Dobrý den.
Obvykle se vyplácí z tržní hodnoty.
Pokud by to šlo k soudu a měl si zájem ho vyplatit, musel bys ho vyplatit dle aktuálního tržního odhadu dle jeho podílu.
Příspěvek upraven 29.01.22 v 18:02
@Patrik92 píše:
No jako pri rozvodu. Vyplaci se z trzni ceny. Pokud se tedy nedohodnete jinak.
@Aspera píše:
Jde o to zjistit jaká je prodejní cena. Odečíst 1200 000 co není doplaceno, odečíst 300 tis. co jsi vložila do bytu přímo a zbytek vydělit dvěma a jeho vyplatit. Při dnešních cenách to klidně může býti víc než milion.
Jeste odecist co zaplatil ten partner.
@Patrik92 píše:
Dobrý den.
Můžete si rozdělit jen to, co jste zaplatili po odečtení počátečních vkladů. Milion nezaplatil, nemůže ho chtít. To snad pochopí každý, kdo měl matematiku na prvním stupni ZŠ.
@Tarena píše:
Jeste odecist co zaplatil ten partner.
To vlastně taky a to mu má zakladatelka zaplatit taky.
@Uslava píše:
Můžete si rozdělit jen to, co jste zaplatili po odečtení počátečních vkladů. Milion nezaplatil, nemůže ho chtít. To snad pochopí každý, kdo měl matematiku na prvním stupni ZŠ.
No pokud jednomu z nich ten byt zustane, tak druheho musi vyplatit. Ten byt koupili napul. Tam je nejen hypo, ale i narust ceny.
@Uslava píše:
Proč by ho nemohl chtít. Ceny nemovitostí vzrostly několikanásobně. Kamarád stavěl barák před více než 10 lety. Hodnota 3.mil. Před dvěma lety vyplácel manželku 2,5 mil a v dnešní době by vyplácel skoro 6. mil. Hodnota nemovitosti stoupla a kdyby jí prodali dostali by tolik a tolik.
@Tarena píše:
No pokud jednomu z nich ten byt zustane, tak druheho musi vyplatit. Ten byt koupili napul. Tam je nejen hypo, ale i narust ceny.
Pofiderni nárůst ceny. Jaká by asi byla teď cena bytu s nájemníky? Jedině, že by to prodali a rozdělili se hned. Těžko zohlední to, kolik bude cena za 15 let.
Nevim no..ja bych asi na nejake vyplaceni nepristoupila…vzdyt ten byt jeste neni vas, je na nej hypoteka, kterou bude muset nekdo (asi ty) platit
…tys dala 300tis, on teda neco asi taky, jestli na necem trva, nabidni mu castku, kterou investoval do hypoteky ve splatkach za ty 3 roky (bez ostatnich nakladu), jestli se tak boji, muzete udelat i nejakou dohodu, ze pokud byt prodas rekneme do 10ti let, dostane pulku zisku ( po odecteni splaceni hypoteky s uroky)..nebo to jeste muze dat k soudu, nebo at si necha byt on a da ti 300tis, nebo to prodejte..,ale to vam stejne nic nezbude, co byste si mohli rozdelit