Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtela bych se prosim zeptat, narok na PPM je, ze musi byt 270 dni pojisten, kdyz pujdu po 10 mesicich co jsem v praci na neschopenku - rizikove tehu, chtela bych se zeptat, jestli se ta materska pocita i z te neschopenky nebo jen z te doby co jsem pracovala. dekuji
Pracovní neschopnost patří mezi vyloučené dny, takže výši PPM nemocenská neovlivní.
Mám dotaz…Jak je to prosím s PPM a 270 dnů pojištění, když jsem nastoupila do zaměstnání v září, před tím od 4.2. na úřadu práce s příležitostnou DPP. Před úřadem práce jsem byla zaměstnána. Když bych nastoupila během května na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství. Vejdu se do těch 270 dnů(v práci 12ti hod. směny, tudíž cca 15 odprac. směn v měsíci)? Vůbec nevím, jak se to počítá
.Díky za odpověď ![]()
@arbeska Těch 270 dnů se bere jako kalendářní dny, kdy ti trvá pracovní poměr nebo jiná činnost, ze které je odváděno nemocenské pojištění. A bere se to za poslední 2 roky před nástupem na PPM (6-8 týdnů před porodem). Takže i pokud nastoupíš na nemocenskou a bude ti trvat pracovní poměr, tak se dny na nemocenské počítají do potřebných 270 dnů. Nemocenská pak akorát neovlivní výši PPM.
Mile damy,
ozivuji diskuzi. Potrebuji poradit, pracuji 14 let ve statni sprave, na neschopence jsem byla adi 5× za tu dobu, poslednich cca 10 let jsem ji nikdy nemela. Jsem tehotna, momentalne ve 20tt, neschopenku mi gynekolozka vystavila pred 3 tydny, zatim to nevypada, ze by mne do prace vubec pustila. Spis to dle krve a dalsich vysledku vidi na dalsi mesic, minimalne. Na materskou mam odchazet na zacatku kvetna. Muj plat je 32 000 hrubeho, z ceho se mi bude pocitat materska, pokud mne doktorka uz vubec do prace neposle? Nebo se mam nechat uschopnit a treba na cely duben jit do prace, abych mela lepsi materskou? Vubec tomu nerozumim, tak doufam, ze mi tu poradite a hlavne srozumitelne ![]()
Dekuji. B.
Je to pořád to samé - buď je důvod k pracovní neschopnosti nebo není. O ní rozhoduje lékař. Takže věta „mám se nechat uschopnit, abych měla/neměla lepší prachy“ je dost irelevantní
@Anonymní píše:
Mile damy,
ozivuji diskuzi. Potrebuji poradit, pracuji 14 let ve statni sprave, na neschopence jsem byla adi 5× za tu dobu, poslednich cca 10 let jsem ji nikdy nemela. Jsem tehotna, momentalne ve 20tt, neschopenku mi gynekolozka vystavila pred 3 tydny, zatim to nevypada, ze by mne do prace vubec pustila. Spis to dle krve a dalsich vysledku vidi na dalsi mesic, minimalne. Na materskou mam odchazet na zacatku kvetna. Muj plat je 32 000 hrubeho, z ceho se mi bude pocitat materska, pokud mne doktorka uz vubec do prace neposle? Nebo se mam nechat uschopnit a treba na cely duben jit do prace, abych mela lepsi materskou? Vubec tomu nerozumim, tak doufam, ze mi tu poradite a hlavne srozumitelne
Dekuji. B.
Otevřela jsem google: „Peněžitá pomoc v mateřství aneb mateřská 2021 je stanovena jako 70 % z vyměřovacího základu. Ten zjistíte z hrubého příjmu za posledních 12 měsíců, které vydělíte počtem kalendářních dnů v daném období.“ Našla jsem i příklad:
„Při hrubém příjmu 35 000 Kč měsíčně pak bude výsledná částka mateřského příspěvku 22 440 Kč.“
Nevím jakou máš tu nemocenskou nicméně ti ten průměr asi sníží a tak třeba budeš mít měsíční příspěvek cca kolem 20 tisíc.
Stačí otevřít internet a trochu se zajímat.
A za další: to že tě na měsíc/dva uschopní, už ti tolik nepomůže. Ale pokud ti tisícovka/dvě stojí za to, že můžeš mít daleko horší zdravotní problémy, tak směle do toho. Já zůstala taky na neschopence, celkem dlouho. Nebyla jsem nadšená, chtěla jsem pracovat, ale pro mě je zdraví důležitější než peníze - obzvlášť, když mám manžela, který se o mě postará a nemusím tak obracet každou korunu třikrát.
Pokud opravdu nemáš problémy s financemi a ta tisícovka navíc by ti hrozně pomohla, tak bych se „uschopnit“ nenechávala, pokud s tím doktor nesouhlasí.
Neschopenka nemá na výši mateřské vliv. Takže pokud máš zdravotní problém, tak zůstaň na neschopence a neriskuj zdraví miminka.
@cell píše:
Je to pořád to samé - buď je důvod k pracovní neschopnosti nebo není. O ní rozhoduje lékař. Takže věta „mám se nechat uschopnit, abych měla/neměla lepší prachy“ je dost irelevantní
Ono to je relevantni, proto se ptam. Na muj dotaz jsi neodoovedela, nevis, co mi je. Jsem teprve tri tydny na neschopence, byl to sok, protoze krev vykazuje tezky zanet, pobyt v nemocnici byl u chvilu. Troje ATB, a ano, zajima mne, jak na tom financne budu, pokud mne lekarka neuschopni, kdyz se na to stale netvari. To jsem brana hned jako vyzirka? Po 10-ti letech, kdy jsem ji nemela vubec?
@jary1 píše:
Neschopenka nemá na výši mateřské vliv. Takže pokud máš zdravotní problém, tak zůstaň na neschopence a neriskuj zdraví miminka.
Bohuzel mam zdravotni problemy, ne jeden, ale krev vykazuje zanetlive lozisko nekde v tele, autoimunitni zanet stitne zlazy zjisten, v moci zanet…ty rikas, ze nema vliv, nad tebou, ze neschopenka ma vliv na vypocet materske…a i kdyz koukam na stranky cssz, tak tomu proste nerozumim, proto se ptam tady. B.
@Anonymní píše:
Ono to je relevantni, proto se ptam. Na muj dotaz jsi neodoovedela, nevis, co mi je. Jsem teprve tri tydny na neschopence, byl to sok, protoze krev vykazuje tezky zanet, pobyt v nemocnici byl u chvilu. Troje ATB, a ano, zajima mne, jak na tom financne budu, pokud mne lekarka neuschopni, kdyz se na to stale netvari. To jsem brana hned jako vyzirka? Po 10-ti letech, kdy jsem ji nemela vubec?
Nikdo neříká, že jsi vyžírka. Jen píšu, že buď důvod k té pracovní neschopnosti je a nebo není. Tady nejspíše je. O tom, co Ti je, se bav se s svou lékařkou. Ta by Ti měla poskytnout všechny informace. Ale Ty nerozhoduješ o tom, jestli Tě uschopní nebo ne
„Snížení příjmu kvůli nemocenskému nijak výši peněžité pomoci v mateřství neovlivní, protože je vždy vypočítávána ze mzdy nebo platu zaměstnance za 12 kalendářních měsíců před nástupem na dávku. Redukovaný denní vyměřovací základ se tedy bude zjišťovat za skutečně odpracované dny zaměstnankyně v tomto období. Nemocenská výši mateřské nesnižuje a pro výplatu dávky je tedy finančně výhodnější než práce na zkrácený úvazek.“
Dokonce. Takže běž na internet, najdi si kalkulačku mateřské, dej tam svůj průměrný měsíční příjem a ono ti to vyplivne, kolik asi dostaneš.
@Anonymní píše:
Bohuzel mam zdravotni problemy, ne jeden, ale krev vykazuje zanetlive lozisko nekde v tele, autoimunitni zanet stitne zlazy zjisten, v moci zanet…ty rikas, ze nema vliv, nad tebou, ze neschopenka ma vliv na vypocet materske…a i kdyz koukam na stranky cssz, tak tomu proste nerozumim, proto se ptam tady. B.
Já jsem marodila celé těhotenství a mateřskou mám vysokou. Počítá se to ze mzdy.
@jary1 píše:
Já jsem marodila celé těhotenství a mateřskou mám vysokou. Počítá se to ze mzdy.
Ja uz nekolikrat studovala stranky cssz, ale porad tomu nerozumim. Dekuju za radu, ktera byla k tematu.