Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mam totalne trapnej, zacatecnickej dotaz. Jak se pocita, ve kterem jsem tydnu tt ? Chapu od kdy se pocita…ale nerozumi co to 0+6tt apod…tj. 6 ukoncenych tydnu tt + 0 dnu ? tzn. zacatek 7 tt ?
jsem zmatena jak lesni vcela
![]()
metřík ti ukazuje 7+5= jsi v 8 týdnů. 8+0 je konec 8 týdne a 8+1 je začátek 9 týdne
opacne, 6+0 je ukoncenej sestej tyden a zacinajici sedmy. Pocita se od posledni MS, den MS je vlastne 0+0.
ahaaa já myslela, že je to ode dne početí
jsem dnes nechápala že podle UTZ mi vychází 7+1 což je dle nechráněného styku nemožný,
ale podle výpočtu v tabulkách, kde se zadá poslední MS a délka periody, tam my vychází to co mám v metříku.
Tak nevím co mám brát, že je reálné ![]()
Pocita se to tak, ze jsi podle datumu posledni MS treba 6+3tt, ale miminko mas stare jen 4+3tt (plus minus). Tehotenstvi se pocita od posledni MS, ale k oplodneni samozrejme dochazi az po ovulaci, coz je prave cca tech 14dni po posledni MS.
Ale vsude uvadis, ze jsi 6+3tt, proste se to tak pocita.
cancerka píše:
ahaaa já myslela, že je to ode dne početí
jsem dnes nechápala že podle UTZ mi vychází 7+1 což je dle nechráněného styku nemožný,
ale podle výpočtu v tabulkách, kde se zadá poslední MS a délka periody, tam my vychází to co mám v metříku.
Tak nevím co mám brát, že je reálné
zcela nejpřesnější je, pokud víš naprosto přesně, kdy se to stalo.
iank jako nejpřesnější se udává termín podle UZ ve 12tt, další dle uz už mohou být dost zavádějící.
a oba termíny se mohou lišit od termínu dle ms
důležité je, pokud víš, kdy se to stalo, si k tomu „přičíst“ dva týdny navíc, jinak ti tam budou vždy v určování délky haprovat - to je kvůli tomu, že se to většinou počítá podle MS (a bohužel někdy na tom doktoři dost nesmyslně trvaj, i když kolikrát kulový vědí)
Stejně mě překvapuje, že podle UTZ to vypadá starší než podle MS, čekala bych to spíš naopak
![]()
Lucci píše:
Podle me se vsude u doktoru rika ten od posledni MS.
ale současně jsem velmi důrazně upozorňovala a trvala na tom, aby se to zapisovalo, že je o 11 dní mladší, což je důležité…jinak někde ty TP a tt upravujou podle uz ve 12tt, ale třeba naše sestry na gyndě to moc nepochopily či co, takže mi to do konce počítaly podle MS a pak v porodnici po jednom výjezdu (ale i bez něj jsem to hlaásila a měla zapsané v kartě) jsme to upravily s dr
no já to hlásila. Výhoda pak je potvrzení na UZ ve 12tt (ale počítej s průpovídkama typu - pokud není rozdíl víc jak 2 týdny, tak se to neřeší nebo pak tlaky na to, kdy už vyvolávat porod - třeba u kamarádky ačkoliv prokazatelně měla těhotenství (obě) mladší o týden, v jejich porodnici prostě tak jako tak nechali přenášet max 5 dní podle tp dle ms a na tp dle uz vůůůbec nebrali ohled, ačkoliv se ví, že to je nejpřesnější)
Kdybych měla těhu počítat podle poslední MS, bylo by mimi cca o 6 týdnů starší. Takže si dr. datum poslední MS upravil, víceméně jednu MS přidal, aby stáří miminka přibližně odpovídalo. Fakt se trefil, podle pozdějších UZV to vychází s rozdílem 2 dnů ![]()