Výpověď ve zkušebce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
19784
27.6.18 12:00
@bertoldina píše:
Tak aby se ještě nedivila, zákoník práce vyžaduje písemnou formu.

Tak tak. U všech čtyř způsobů rozvázání PP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
27.6.18 12:18
@eumedon píše:
To znamená, že není nic jako „výpověď ve zkušební době“. Zákoník práce v § 48 odst. 1) říká:
Pracovní poměr může být rozvázán jen
a) dohodou,
b) výpovědí,
c) okamžitým zrušením,
d) zrušením ve zkušební době.

To znamená že výpověď je jeden ze způsobů rozvázání pracovního poměru, zatímco zrušení ve zkušební době je jiný způsob rozvázání pracovního poměru. Zatím se žádný jejich kříženec nenarodil.

To znamená, že „dát výpověď dohodou“, „dát okamžitou výpověď“, „dát výpověď ve zkušební době“, „dát okamžitou výpověď dohodou“, „dát okamžitou výpověď ve zkušební době“, jakož i „dát okamžitou výpověď dohodou ve zkušební době“ jsou nesmysly.

„dát výpověď dohodou“ ano to je nesmysl.

Příspěvek upraven 27.06.18 v 13:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
27.6.18 12:55

Resp. „dát výpověď ve zkušební době“ úplný nesmysl není: Je to výpověď ( 48 odst. 1 písm b)), která byla dána během zkušební doby.

A protože je to výpověď, tak na ni navazuje výpovědní doba, bez ohledu na to, že byla dána ve zkušební době. Protože v zákoníku práce není psáno, že výpověď nelze dát ve zkušební době, ani že výpověď není spojena s výpovědní dobou, pokud byla doručena ve zkušební době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
27.6.18 13:10
@Anonymní píše:
@eumedon ..i když tedy ta kolegyně říkala, že nedávala nic, žádný papír, že prý ve zkušebce nemusí..to mi přijde divné
@bertoldina píše:
Tak aby se ještě nedivila, zákoník práce vyžaduje písemnou formu.
…, jinak se k vyjádření vůle rozvázat pracovní poměr nepřihlíží.

Takže jestli pár dní před koncem zkušební době jenom řekla šéfové, že už nepřijde, tak zaměstnavatel může těch pár dní do konce zkušební doby počkat a po jejich uplynutí jí oznámit, že má neomluvenou absenci a ať se laskavě dostaví do práce, poněvadž její pracovní poměr trvá (žádný písemný krok k jeho ukončení dosud neučinila). A tak krásně promešká možnost dát písemné zrušení PP ve zkušební době.

Zákoník práce máš tady, vždycky je lepší se do něj podívat, než spoléhat na „prý“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
27.6.18 14:51
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Jsem ve zkušební době ale zaměstnání mi příliš nevyhovuje a tak jsem se rozhlížela jinde. No a zrovna se mi ozvali z práce kam bych moc ráda nastoupila, nejlépe by mě vzali už od pondělí. Zkušebka mi končí tento měsíc takže za 3 dny. Jenže..včera jedna kolegyně co nastupovala stejně jako Já dala také výpověď a slyšela jsem všechny ty kecy jakože proč to neřekla dříve, vždyť o tom musela přeci vědět atd…a ještě se mě šéfová ptala no doufám, že Ty neplánuješ odejít a Já řekla No snad ne, ale, že kdyby se mi naskytlo něco poblíž domova tak asi ano, její reakce no bože že jsem se ptala atd…a teď řeším co s tím, bude to také vypadat že jsem to musela vědět už dávno a nikdo mi neuvěří že jsem se to dozvěděla až dnes ráno a budu za blbce, navíc je tam nechám všechny ve štychu atd., ale nerada bych o tu novou práci přišla a dávat dvou měsíční výpověď se mi také nechce když mám tu možnost odejít teď..

Zaměstnavatel není kamarád. Dáš výpověď, on bude brblat, ty řekneš asertivně na shledanou, zavřeš dveře a fertig. A máš od něj klid. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.18 16:14

A ještě jsem se chtěla zeptat, nevíte, když ukončím pracovní poměr takhle narychlo kdy mi dají zápočťák nebo do kdy mají čas ? Do nové práce ho budu potřebovat..

• Citovat
  • Upravit
19784
27.6.18 17:59
@Anonymní píše:
A ještě jsem se chtěla zeptat, nevíte, když ukončím pracovní poměr takhle narychlo kdy mi dají zápočťák nebo do kdy mají čas ? Do nové práce ho budu potřebovat..

Potvrzení o zaměstnání by ti měli vystavit v den ukončení pracovního poměru.

Zákoník práce, § 313

(1) Při skončení pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm

1. údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání,
  1. druh konaných prací,
  1. dosaženou kvalifikaci,
  1. odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby,
  1. zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou mají být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky,
  1. údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro účely důchodového pojištění.

(2) Údaje o výši průměrného výdělku, o tom, zda pracovní poměr, dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti byly zaměstnavatelem rozvázány z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem nebo z důvodu porušení jiné povinnosti zaměstnance podle § 301a zvlášť hrubým způsobem, a o dalších skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti90) je zaměstnavatel povinen uvést na žádost zaměstnance v odděleném potvrzení.

https://www.podnikatel.cz/…e-i-dorucit/

Měli by mít na to software, který ty údaje shromáždí a případně to potvrzení vytiskne.

Mzdový software by ale měl umožnit vystavení zápočtového listu s datem skončení pracovního poměru, tj. jeho posledním dnem.

https://www.mesec.cz/…at-okamzite/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
28.6.18 02:19
@Enmamma píše:
Zaměstnavatel není kamarád. Dáš výpověď, on bude brblat, ty řekneš asertivně na shledanou, zavřeš dveře a fertig. A máš od něj klid. :lol:

Proč stále urputně radíte dávat výpověď? To už mi přijde na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
28.6.18 06:00
@Luboš P píše:
Proč stále urputně radíte dávat výpověď? To už mi přijde na hlavu.

A to se má sebrat a odejít bez výpovědi??? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
28.6.18 06:10

Zakladatelka je ve zkušební době, našla si nové zaměstnání, kam může nastoupit v pondělí. Jestliže radíte, ať dá výpověď, tak jste hloupá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
28.6.18 07:00
@Enmamma píše:
A to se má sebrat a odejít bez výpovědi??? 8o

Pročtěte si tu diskusi, vždyť jsem to vysvětloval! S výpovědí je spojena 2-měsíční výpovědní doba, ale ona chce odejít hned a je ve zkušební době. „Výpověď“ není synonymem k „rozvázání pracovního poměru“, ale jen jedním ze způsobů jeho rozvázání - spojeným s výpovědní dobou. Má se sebrat a odejít poté, co dá písemné zrušení ve zkušební době.

@Luboš P Ono se to totiž musí vysvětlit každému zvlášť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
28.6.18 07:23
@eumedon píše:
Pročtěte si tu diskusi, vždyť jsem to vysvětloval! S výpovědí je spojena 2-měsíční výpovědní doba, ale ona chce odejít hned a je ve zkušební době. „Výpověď“ není synonymem k „rozvázání pracovního poměru“, ale jen jedním ze způsobů jeho rozvázání - spojeným s výpovědní dobou. Má se sebrat a odejít poté, co dá písemné zrušení ve zkušební době.@Luboš P Ono se to totiž musí vysvětlit každému zvlášť.

To je slovíčkaření. Ona chce odejít a bojí se to i říct. Říkám, že odejít může. Neptá se na právní obraty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
28.6.18 07:24
@Luboš P píše:
Zakladatelka je ve zkušební době, našla si nové zaměstnání, kam může nastoupit v pondělí. Jestliže radíte, ať dá výpověď, tak jste hloupá.

Hlavně, že vy jste chytrý jak rádio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
28.6.18 07:31

Když dá dnes výpověď, tak skončí 31.8., to fakt nedokážete pochopit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2478
28.6.18 07:43

Zakladatelko, tak co, jak to dopadlo?
Prostě jim tam rekni, že rušíš pracovní poměr ve zkušební době a že tam můžeš zůstat do pátku, jestli budou chtít, nebo jít hned.
Buď ti to vytisknou na personálním, když budou ochotní, nebo si to nachystej sama.
Tady je vzor
 https://www.profesia.cz/…zamestnance/

Vytisknout 2×, jedno je tvoje, kde ti potvrdí převzetí, druhé je pro ně.

Je to snadné, tak se neboj. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat