Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
obracím se na Vás s prosbou o radu:
Nevím, co dělám špatně.
Dá se nějak urychlit hojení, zvlášť když teď bude slunečno pořád?
Sedět doma nemůžeme.
Je to opravdu od sluníčka a nebo třeba alergická reakce na něco jiného?
Máme šanci, že letos si bude její pokožka „zvykat“ a příští rok už to bude bez problémů?
Malá je světlý typ po mě, takže se asi bude těžko opalovat, bude jenom červenat a loupat se.
Budu vděčná za jakoukoliv radu.
Díky, díky, díky. Míša
Ahojky, já tě asi moc nepotěším. Znám osobně alergickou reakci na sluníčko, a jediné co funguje, se tomu slunku moc nevystavovat. U toho malého mimča si myslím, že to je ještě horší reakce, než u dospělého, protože tu kůži mám moc jemnou a citlivou. Moje matka, taky postižená tímto problémem, musela používat z lékarny nějaké opalovací přípravky, ale nezvpomínám si, jak se jmenovaly. Jsou ale volně prodejné.
Můj syn takové problémy nemá, ale používám pro něj Garnier 40 pro děti. Loni jsme měla Nivea 40, ale Garnier se mi zdá lepší.
Jinak taky puchýřky mohou naskákat ve spojení nějaké jídlo a sluníčko. Takové puchýřky naskakují, když se jí např. petržel a celer.
Ahoj, dneska rano ma nase mala to same taky pod ocickem, takze bych rekla, ze to ma taky ze slunicka, radeji fakt byt ve stinu. Koupila jsem faktor 40, tak snad to zabere?
Urcite se to zahoji samo, jen radeji hodne to misto promazavej kremem.
S.
Ještě mě napadlo, zkus si koupit v lékarně takový ten Panthenol forte - je to pěna ve spraji (je teď i přímo pro děti s avokádovým olejem) na zklidnění té pokožky. ![]()
nezkusena_mamina
Ahojky. Moc tě nepotěším.
Já mám taky alergii na sluníčko a jediný, co tomu trochu pomáhá, je mazat co nejvyšším faktorem a hlavně se moc na sluníčku nevystavovat ![]()
Takže teď když jdu ven, musím mít dlouhý kalhoty a dlouhý rukávy a nebo se pořádně namazat… ![]()
První pomoc na alergii je Panthenol. Ať už krém nebo gel. Oboje se dá koupit v lékárně.
A zkus dávat pozor, aby si to malá neškrábala! Když si to rozškrábe, zůstávají po tom nehezké jizvičky ![]()
Ze slunicka to muze byt a jelikoz jsem taky na slunce alergicka a chytam vyrazku zvlaste po rukach, nohou a dekolku, tak mam dobrou zkusenost s mlekem na opalovani DAYLONG … ma to ruzne faktory (ja pouzivam 16, ale pro dite takto male bych koupila klidne i 40) … v prodeji je to v lekarne a je to pomerne drahe a byva to v mensim i vetsim baleni … nicmene je to to nejucinnejsi, co znam! Mazu s tim i Niku kazdy den kdyz je slunce, ma taky citlivou pokozku. U more mi vyskakali pupinky vzdycky jak jsem se po ranu nenamazana ukazala na slunci, po namazani do 2h zmizeli a kdyz jsem se namazala hnedka, ani se neobjevili. Stejnou zkusenost mela svagrove dcerka a doporuceni jsem dostala par let tomu od kamaradky s prokazanou alergii na slunce.
Tak muzes zkusit mensi balenicko s vysokym faktorem a opravdu co nejvice pred sluncem chranit … vim, neni to vzdycky realne … snaz se vyhybat hlavne dobe mezi 11-15h, kdy sviti slunce nejintenzivneji.
Ahojky,
i já jsem alergická na sluneční paprsky. Nejhorší je „první“ sluníčko. Občas se mi udělají puchýře podobné oparům. Také používám Daylong Kids 40 (vhodný pro děti od 1 roku). Nejlepší by bylo nechodit na sluníčko… ale to není řešení… většinou to řeším tak, že nosím dlouhé rukávy a kalhoty. Jednou byla reakce tak silná, že jsem dostala léky (Dithiaden… nevím, zda se to takto píše).
Souhlasím se Sulánkem.
V
Už len doplním nejaké ďalšie skúsenosti - ja túto alergiu mám aj nemám, teda - v našich zemepisných šírkach som úplne OK, na „prudšom“ slniečku južnejšie a pri mori sa mi prvý krát objavila ako reakcia na miestach, kde som si (šikulka
) fukla parfém … potom, keď som už o tom vedela, mi veľmi pomohlo dlho pred dovolenkou brať beta-karotén (čo teda nie je riešenie pre malé dieťa samozrejme, ale do budúcna) a pomaly sa opaľovať - takže už tú pokožku na ten pobyt trochu pripraviť … no a najmä potvrdzujem skúsenosť, že to môže byť reakcia na niečo+slnko!!! U mňa teda vždy s kombináciou opaľovacieho prípravku typu Nivea, Garnier a pod. ! Na poslednej dovolenke som zainvestovala do Vichy a bingo - dva týždne som bola absolútne v pohode … posledné dva dni sa mi moje opaľovacie mlieko minulo, tak som skúsila manželov tuším L´Oreal a alergia ako sviňa ![]()
Takže tak - je to proste systém pokus, omyl - skús zmeniť krém, ktorým ju natieraš keď idete von …
ahojky,
tak ja jeste napisu neco malo k tomu co holky,ju? ![]()
Takze taky si myslim,ze to je „slunecni koprivka“,muj manzel ji ma hodne casto,jeho maminka taky.Ja uz ji parkrat taky zazila-nic moc.Desne to kouse,chudak male dite ![]()
Pro dospeleho se vyplati opravdu ten betakaroten(pro deti nevim),pantenol je i detsky-ten mam,je dobry,docela zabira fenistyl na slunecni koprivku(ale nevim jak u deti),ale memu manzelovi fenistyl nezabira,na neho je to slabe,nejucinejsi prvni pomoc je vitamin E-takove ty bobule,trosku namocit aby zmekla,propichnout jehlickou a ten olejicek vevnitr vetrit na to poskozene misto.Tohle ulevuje nejvic a nejrychleji,opravdu ozkousene na sobe a velmi casto na muzi
,tohle vzdy pribaluji do lekarnicky na dovolenou.
A prevence?asi silny UV faktor neparfem.kremu a vyhnout se nejprudsimu slunci.
Any
Dcera i ja ac se obe dobre opalujeme tak ji mame vzdy pokazde na prvnim slunicku, i kdyz jsme obe namazane a zamerne se slunci nevystavujeme. Pak uz je to cely leto dobry.
Ale dcera to mela loni docela hodne az koncem srpna na dovolene v Turecku ac jsme leto „zahajili“ koncem kvetna na dovolene na Kanarech, takze „zaklad“ mela a samozrejme jsem ji mazala. Pak jsem zjistila proc - mistni turecti pools-boys sypali do bazenu chlor lopatama - fakt nekecam
a meli vyrazku vsechny ceske deti od nas ze zajezdu…
Zklidnilo ji to a zmizelo po Panthenolu spray - takovem te klasicke bile pene v bilym flakonu s oranzovym napisem.
Ja si pamatuju, ze jako dite mi slunecni alergie vyskocila prvne okolo puberty v Jugoslavii a prave mi na to pomohl Panthenol.
Jo taky vas dere kdyz se vratite z dovolene, ze se prevazne starsi generace divi jak to, ze nejste cerne? Kdyz opacim, ze se na dovcu jedu rekreovat a ne zamerne opalovat - riziko rakoviny kuze ani nezminuju - tak si klepou na celo. Zvlast kdyz jeste dodam, ze dcera je u vody v bavlnene kosilce a ja ze si vubec neopaluju oblicej - no no comment ![]()