Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
potrebovala bych poradit. Koncem ledna jsem vysadila antikoncepci (Loette) a do dnesni doby jsem zatim nedostala menstruaci. Dneska je to 40DC. Od 18DC jsem si zacala merit BT. Vetsinou se pohybovala kolem 36.3-36.45C obcas vykyv na 36.6C. Bylo mi receno, ze mi asi bude trvat delsi dobu, nez se cyklus nastartuje a nez se objevi Ovulace. Ze je mozne, ze bude potreba hormonalni lecba, tak jsem zacala asi pred tydne pit kontryhelovy caj a doufam, ze se to nejak nastartuje bez hormonu.
od 1.3 (33DC) mi ale zacala teplota mirne rust.
1.3 - 36.49C
2.3 - 36.47C
3.3 - 36.61C
4.3 - 36.83C
5.3 - 36.74C
Stranky Fertility Friend onliline mi vyhodnotili ze ve stredu 2.3 tj 34DC doslo k ovulaci. Myslite ze je to mozne? Tak pozde? Je pravda, ze me pobolivalo v podbrisku,ale davala jsem to za vinu neprichazejici menstruaci. Podle techto stranek by mi menstruace mela prijit 17.3 tj 49DC.
Ale vcera 6.3 mi teplota stoupla na 36.94C a dneska rano jsem mela 37.56C. Je mozne, ze na me proste jen leze nejaka vyroza a z toho duvodu doslo ke zvysovani teplot posledni tyden? Nebo ovulace opravdu probehla? Je pravda, ze se necitim vubec dobre, jsem malatna, boli me hlava, cely podbrisek, zada, ledviny…
Jeste by me zajimalo, kdy by se mela spravne merit BT? Cetla jsem, ze by se mela merit kazdy den ve stejnou dobu po probuzeni a po minimalne 5hod spanku. Mam teda budik na 6hod rano, ale vstavam az 7.45. Mam ale problem v tom, ze malokdy spim 5hodin v kuse. Strasne casto se v noci budim. Nekdy i kazde dve hodiny a pak mi trva dele nez znovu usnu. Kdyz se treba vzbudim ve 4hod, ale nevstavu a pak zase usnu a vzbudim se s budikem v 6hod, bude namerena teplota nejak ovlivnena?
Dekuji predem vsem a preji krasny den!
Prikladam jeste ten svuj prazvlaste divny graf.
Ahojky,
ano, je úplně klidně možné, že ovulace proběhla až 34DC, po vysazení HA není vůbec nic neobvyklého když je první cyklus dlouhý nebo anovulační. Tělo se musí naučit fungovat samo, dlouhou dobu bylo v „umělém spánku“ a teď se po něm chce, aby samo vyrábělo hormony a řídilo se jimi. Sama jsem měla po vysazení problémy, půl roku to bylo docela dobré, po půl roce se začaly cykly znepravidelňovat, jednou byl 30 dní (s ovulací 18DC), podruhé 43 (s ovulací 32DC)a tak dokola. Srovnalo se mi to po dalším půlroce s drobnou bylinkovou pomocí. Pak jsem otěhotněla. Po porodu se chystám zase měřit, ale ještě nemám MS.
Graf je docela normální, jen s pozdější ovulací, nicméně otěhotnění to vůbec nebrání, hlavní je, že probíhá. A v prvním cyklu po vysazení vůbec není pravidlem, že k ovulaci dojde. Takže zatím vidím všechno v pořádku, dej tělu čas, ono se rozjede. Program počítá s průměrnou délkou luteální fáze 14 dní, proto ti spočítal MS na 17.3., ale není výjimkou, že po vysazení je druhá fáze kratší, třeba jen 8 dní.To že teplota klesla může znamenat buď implantační pokles nebo blížící se MS. Uvidíš jak to bude vypadat dál, nebo jak to vypadá, už máme o další tři dny dále.
Teplotu je potřeba měřit po aspoň 5hodinách klidu, ne spánku. Probuzení třeba ve 3h a cesta na wc nemívá na teplotu měřenou v 6h vliv.tím méně jednoduché probuzení, kdy zůstáváš v posteli.
Tak, snad jsem trochu pomohla, pokud ještě bylo třeba:-)
ahoj,
dekuji mocinko moc za reakci a uklidneni.
V to pondeli 7.3 mi teplota vecer stoupla az pres 39C, tak jsem celou noc brala paralen na srazeni teploty. Ve stredu 8.3 jsem mela BT kolem 37,3C. a dneska uz je vse ok a jsem zpet na 36.7. Takze pravdepodobne slo o nejakou chripku.
Chtela jsme se zeptat zda je mozne, aby BT stoupala cely tyden pred chripkou nebo to bylo jen nahoda a souhra udalosti a k uvulaci opravdu mohlo dojit? Oluvaci jsem mela mit toho 2.3 a s manzou jsme se zrovna 1.3 tulili. Ale nepredpokladam, ze by se zadarilo hned prvni mesic. Navic po tak vysokych horeckach, i kdyz jen dva dny, a tech lecich co jsem spolikala si preji aby menstruace prisla a co nejdrive ![]()
Kdyby se prece jen zadarilo, muze mit tak vysoka horecka a ty leky v tak rannem stadiu vliv?
Prikladam opet svuj graf, zadala jsem na po+ut teplotu a nemoc a graf mi BT mirne upravil. (ten velky skok v pondeli a v utery pri horecce snizil).
Nene, já myslím že ovulace opravdu byla. Není pravděpodobné že by se takto teplota chovala už před onemocněním. Jsem zěvdavá zda MS přijde nebo ne
Ad ty horečky a léky - vliv by to mít teoreticky mohlo, ale bylo to ve stádiu „všechno nebo nic“ - prostě kdyby se to povedlo a ta nemoc by se projevila, tak by k uhnízdění nedošlo, těhotenství by nepokračovalo. Pokud to vliv nemělo, miminko se udrží a bude v pořádku.
Ahoj Andelko,
Tak jsem to dneska dostala! Presne jak jsi rikala, druha faze byl kratka, jenom 9dni, ale nevadi. Jsme rada. Vypada to ze cajicek zabral a nakonec hormony nebudou potreba. Juchu!! Dekuji ![]()
Tak to je výborné, mám radost. Já jsem mívala běžně luteální fázi 12 dní a od minimálně 10 jsem už špinila, a i tak se prcek uvrtal:-)Tak tfuj tfuj,ať se to brzo podaří. ![]()