Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte. Chtěla bych se s vámi poradit. Po laparoskopii mi doktorka vnutila hormony na dolečeni endometriozi. Byla jsem proti tomu od začátku, ale to ji vůbec nezajímalo. Tak jsem si je vyzvedla a začala užívat, mezitím jsem si našla nového doktora, ale až v září jdu na první návštěvu. Od začátku mi hormony nedělají dobře. Nemůžu spát, bolí mě hlava, zhoršila se mi pleť i vlasy atd… Beru je přesně měsíc. Teď bych měla MS pokud bych je nebrala. Chtěla bych je vysadit už teď, prostě to brát nechci už. Snažila jsem se vydržet, ale 3 měsíce to určitě nechci. Tak ale uvažuji jestli to mělo nějaký význam brát na ten měsíc… ![]()
@Nika. Al tak ono je to čistě jen na tobě, zda hormony brát či ne. Já mám také endometriózu, hormony brát nemohu nebo tedy teoreticky bych brát mohla, krátce. Ale nechci je, tak je prostě neberu. Můj lékař mi říkal, že stejně není nijak prokázané, že by měly pozitivní vliv na endometriózu. A že těch nežádoucích účinku je tolik, že třeba u mě by rizika převyšovala přínosy…
@Nika. Al ja to brala pul roku po zakroku, nebylo to příjemný, vedlejších účinků hodně, ale u mně prokázany účinek měly. Pri zákroku odebrána velka cysta cca 10×8cm, zrušeny srusty, endo vypalena. Potvrzena endo 4.stupne v celé dutině břišní i na střevu. Během zákroku odebrana ktev na ca 125, hodnoty v tisících. Po pul roce na vissane hodnoty klesly na desítky. Po doporučení lékaře vysadit, jsem otěhotněla 3cyklus. Vypadalo to spis na ivf.
Jasně, je to na tobě, ale chce to hodne zvážit.
Ja kdyz jsem před tím vysadila ha při snaze otěhotnět, tak během roku potraty, cysty a ta laparka s tou velkou cystou.
Jo a ještě dodám, muj lékař je primar jednoho CAR a mimo jiné se v endo dost vyzná.
Navíc mě dnes docela dost bolí pravý vaječník (už zase) takže mi ani od bolestí nepomáhají
už jsem z toho na nervy…
@Nika. Al ja byla rada, ze je beru. Sice vedlejší ucinky staly za nic, nespavost, navaly a vecna unava, ale proti bolestem pri menstruaci to nebylo nic. Mela jsem to na tri mesice a pak hned IVF, ktere vyslo.