Výše vdovského důchodu

4.12.06 17:53

VÝŠE VDOVSKÉHO DŮCHODU

Ahojte, netušíte některá, jak se v současné době vypočítá vdovský důchod? Na netu jsem našla něco o cca 1400 Kč základu + 50% manželova příjmu, tchyni na sociálce spočítali sumu diametrálně odlišnou (samozřejmě směrem dolů)

Díky, E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2733
4.12.06 18:21

já jsem vygooglila toto:

§ 51
(1) Výše základní výměry vdovského a vdoveckého důchodu činí 680 Kč měsíčně.
(2) Výše procentní výměry vdovského a vdoveckého důchodu činí 50 % procentní výměry starobního nebo plného invalidního důchodu, na který měl nebo by měl nárok manžel (manželka) v době smrti, nebo 50 % procentní výměry částečného invalidního důchodu po poživateli tohoto důchodu, který ke dni smrti nesplňoval podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na plný invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod

Takže to není tak jednoduché-pokud byl tchán už důchodce, tak by měla dostat 50% jeho důchodu, pokud nebyl, záleží, kolik v době úmrtí měl odpracováno let, pokud podnikal, jaké odváděl soc. poj. …Protože ke starobnímu důchodu je třeba mít odpracováno určitý počet let, a pokud ne, tak se o dost krátí…Takže pokud zemřel poměrně mladý a neměl těch tuším 25 let, měl by starobní hrozně malý v době jeho smrti…aspoň tak to chápu. Kdysi sem se ty výpočty učila, ale zdárně vypustila z hlavy. P/okud má tchýně pochybnosti, ať se obrátí na OSSZ, kde jí důchod vyplácejí, na toho, kdo jí poslal rozhodnutí o výši.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.12.06 18:54

Byl důchodce - takže počítala s těmi cca 50% :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
4.12.06 21:41

ještě mě napadá, jestli to není zákl. výměra těch 680 + procentní výměra Z 50% důchodu-otázka je kolik % je ta procentní výměra, rozumíš mi? je to chaos, co:/ nejlepší bude, když se na to zeptá, na rozhodnutí musí být jméno toho kdo to počítal. K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.12.06 07:19

Díky, už jsme se dopočítali - základ 1470 + 50% důchodu; jenže tchyně je také důchodkyně a při souběhu 2 důchodů se ten nižší krátí na polovinu. :(

Rozhodnutí ještě nemá, spočítali jí to jen tak orientačně, chtěla vědět, s čím tak může počítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
15.8.12 09:13

Ahoj nevíte prosím někodo jak je to s vdovským důchodem a mateřskou? Pobírám vdovský důchod a ted jsem otěhotněla, vím, že zaniká v případě, že bych se vdala, ale jak je to v případě těhotenství? A co s mateřskou, jak jí budu pobírat? Nechají mi i důchod i mateřskou? Vůbec netuším, jak to je v tomhle případě. Dík za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
637
24.9.12 20:55

Ahoj holky, neznáte prosím některá odpověď? Tchyně je 6 let vdova, má 48 let, zaměstnaná, dvě děti. Dceři už je 26, před prázdninama dostudovala, nyní na ÚP. Syn (můj muž) 24 let, zaměstnaný.
Má nárok na vdovský důchod, nebo už ne? Už 2× se obracela na sociálku, ale tam jí nic neřekli a peníze posílají dál. Jejich zvykem je ale ze dne na den si vzpomenout, že někdo x let dostává peníze, na které už nemá nárok a honem honem to chtějí do 7mi dnů zpět. (Tak to měl alespoň manžel i švagrová). Tchyně má tedy strach na ty peníze z vdovského důchodu „sáhnout“ právě pro případ, že jí nárok ukončením dceřina studia + dovršení 26 let zanikl a sociálka by si na ni mohla jednoho krásného dne vzpomnout a chtít do týdne vše zpět.
Pokud se ve VD některá vyznáte, budeme moc rády. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
24.9.12 21:05

Já jsem pobírala vdovský a sirotčí na dvě děti. Když dostudovala starší dcera, zanikl nárok na její sirotčí, když pak i druhá, tak jsem automaticky ztratila nárok i na vdovský. Takže ať si tchyně radši dojde na úřad a vyřídí si ukončení. Asi na to nějak zapomněli, mně ho tenkrát prostě přestali vyplácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
24.9.12 21:06

@Nikca_Ko Ale teď jsem si všimla, že je tchyni 48. Tak to jí možná nějaká část toho vdovskýho zůstává. Ať se na to dojde zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
637
24.9.12 21:06

@Denisa56 Děkuju :kytka: pošlu ji tam :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
24.9.12 21:10

Tady jsem našla něco tak třeba pomůže.

Kdy se pobírá vdovský důchod déle než rok?

Vdova (vdovec) má na vdovský důchod nárok po dobu jednoho roku od smrti manžela. Po uplynutí jednoho roku lze vdovský důchod pobírat pouze, když je splněna některá ze zákonných podmínek, a sice vdova (vdovec):

a) pečuje o nezaopatřené dítě
b) pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
c) pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
d) je invalidní ve třetím stupni
e) dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle § 32 pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Obnova vdovského důchodu pouze do dvou let

Jestliže vdova (vdovec) nesplňuje jednu z uvededých podmínek po uplynutí jednoho roku pobírání vdovského důchodu, tak nárok na vdovský důchod ze zákona zaniká. Když je však některá z těchto podmínek splněna do dvou let ode dne, kdy se splní některá ze zákonných podmínek, tak vzniká nárok na vdovský důchod znovu. Lhůta se od roku 2012 tedy zkracuje z pěti let na dva roky. Nová dvouletá lhůta se vztahuje pouze na nároky vzniklé v roce 2012. U nároků vzniklých v roce 2011 a dříve je zachována pětiletá lhůta. O obnovu vdovského důchodu je vždy nutné si písemně zažádat na OSSZ. Automaticky se tak nestane.

Nové manželství = zánik vdovského důchodu

Pokud vdova nebo vdovec uzavřou nové manželství, zaniká jim nárok na výplatu důchodu. Od ledna 2012 nemají již ani nárok na roční výplatu důchodu. V roce 2011 a dříve totiž platilo, že po uzavření nového manželství náležela vdově částka ve výši 12 měsíčních splátek vdovského důchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alice Brožková
17.10.12 15:26

Výpočet vdovského důchodu

Dobrý den, prosím o přibližný výpočet vdovského důchodu, při splnění všech podmínek: Můj starobní důchod je celkem 9.607,–Kč /mám 69let/, manžel má starobní důchod celkem 12.987,–/74let/! Kolik bude činit můj vdovský důchod a kolik bude činit vdovecký důchod pro manžela, v případě úmrtí v r. 2012. Děkuji Vám za uvedení výpočtu pro " laika"! Alice.

• Citovat
  • Upravit
Stana Bártová
3.11.12 14:42

Zdravím, určitě ztrácí nárok, pokud už nevyživuje dítě, které je nezletilé nebo se soustavně nepřipravuje na povolání. Bohužel. Nárok vzniká nově, pokud do dvou let nastanou okolnosti, uvedené v zákoníku.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat