Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
prosím Vás o radu, zkušenosti. Ve zkratce: brala jsem HA 10 let, vysadila jsem ji a nechala jsem volný průběh možnému početí dítěte. Cca 1,5 roku od vysazení stále nic, což je pochopitelné s ohledem na letité užívání hormonů, navíc v té době jsem měla šílené stresové období. MS se mi vrátila do cyklu cca 3/4 roce, trvala cca 4-5 dní. Nicméně jsem se rozhodla změnit život i přítele, stres už mě ubíral moc sil. Teď mám jiného přítele, stresové období je pryč, ale zase žiji s tím, že přítel má velmi nízkou pravděpodobnost, že může mít dítě. Spermie jsou prostě líné. Celou situaci jsem probrala se svou gynekoložkou, která mi doporučila se nestresovat, vyčkávat, zkoušet (on totiž přítel žil taky ve velmi stresovém životě), že to chce čas nějakou dobu a pak že se uvidí dál. S osudem nenaděláme nic, takže zkoušíme. Nakoupili jsme si nějaké vitamíny pro podporu. Nejsem ještě ve fázi, že bych si tělala testy na ovulaci atd…protože mi doktorka řekla, že by u mě mělo být vše ok. Konzultovala jsem s ní, protože mě trápily cysty, ale údajně je vše čisté. Ale v posledním půl roce se mi zkracuje délka MS, mývám ji max. 2 dny, ke konci druhého dne už je to spíš takové hnědé špínění, MS chodí se zpožděním. Cyklus mám nějaký celý rozhozený. Trápí mě tedy celá situace, že si nejsem jistá, zdali i já jsem v pohodě, když se u mě projevili takové změny. Navíc se mi často mění nálada, že by tělo nějak protestovalo? Navíc když jsem se dozvěla, že bývalý přítel, se kterým jsem se rozešla, tak nyní čeká mimčo, tak mě to asi dostalo, že se mnou to nešlo, zda opravdu taky není problém ve mě. Máte někdo obdobné zkušenosti? Budu ráda za koment. Čekám, až se mi gyndařka vrátí z dovči, abych s ní mohla řešit další kroky. A omlouvám se za text ve zkratce ![]()
@Jaňulkka Ahoj! Z líných spermií si nic nedělej. Jejich složení apod. se docela často mění, takže pokud má nějaké čerstvé vyšetření, za pár měsíců už to nemusí být pravda. Hlavně u něj pozor na moc upnuté věci. Ať radši nosí volnější oblečení (takže volné trenky místo slipů, žádné upnuté džíny a obzvlášť ne v horku…), nedává si nic teplého na klín (neřest některýc lidí, dávat si na klín třeba notebook apod), pak to chce hodně vitamínu E, selenu a třeba to bude v pořádku. Co se tebe týče, tak ti možná skutečně zlobí hormony a když tu píšeš o té MS, vzpomněla jsem si na sebe. Měla jsem problémy se žlutým tělískem (hormon progesteron), vyřešily to léky Duphaston. Nejdřív jen na úpravu cyklu a potom jako podpora v těhotenství (podobných léků exisuje víc, takže někdo bere třeba Utrogestan, někdo zas něco dalšího). A jinak to různé špinění může souviset i s těma cystama. Někomu se dělají opakovaně. Mně se tak po různu dělají celý život. Někdy z toho mám problémy, jindy ne. Byla jsem několikrát na operativním odstranění (když narostla moc a nechtěla zmizet
), ale dost často poznám, že jsem ji měla až když mám hodně silnou MS. Mám tři děti, takže rozhodně to není překážkou.
Držím ti palce, ať se to co nejdřív vyřeší a jsi spokojená mamina ![]()
@Amys Díky moc za rady
On sám si je vědom a snaží se nosit volné hadříky. I když boxerky mu nevymluvím, ale je fakt, že je vysléká když může. Vyšetření nové nemáme, ale přítel si z toho nechce dělat hlavu, dítě chce, ale nechce se stresovat, že by to zase bylo špatné. Prakticky je smířen, že mít dítě nemůže a tak to bere, ale byl by za něj moc rád. Takže jsme zvolili, nemyslet, mít se rádi a uvidíme. Mě jen trápí, zda jsem opravdu i já v pohodě, abychom se nesnažili v domnění, že jsem OK a pak by to bylo třeba zbytečné, kdybychom oba na tom byly negativně. Ráda bych od své gynekoložky slyšela, ano vy jste OK. Na preventivky chodím pravidelně, dokonce jsem chodívala 2× ročně, protože jsme pořád řešili „nelibost“ děložního čípku. Ale v posledním roce je prý ok.
Snad se zadaří, hold neovlivníme nic…jen nás „štve“, že můj bývalý má dítě ( i když se mnou mu to nešlo), přítelům švagr má dítě ( i když má taky problémy s pohyblivostí spermií - testy měl ještě horší).
@Jaňulkka a tvoje gynekoložka ti dělala nějaká vyšetření? Třeba hormonální profil, chodila jsi na folikumetrii, poslala tě na vyšetření průchodnosti vejcovodů nebo něco jiného? A přítel byl třeba na urologii nebo u androloga? Nám při jednom vyšetření řekli, že líné spermie můžou být následek prodělaného zánětu, a poslali nás na urologii. Přítel má malý počet a taky velmi líné mršky…vitamíny trochu zabraly, ale pořád to není žádný zázrak… ![]()
@Jaňulkka Pohyblivost spermií se fakt mění, takže pokud to zjistil kdysi dávno, už to dávno nemusí být pravda. V tomhle ohledu to ti chlapi mají jednodušší. Takže klidně teď může být superplodný ![]()
Hele uvidíš, třeba jste si s tvým bývalým prostě geneticky nesedli a teď taky nebude problém. I to se stává. Ačkoliv vlastně nevím, jak dlouho se snažíte. Nebudem si nic namlouvat, člověk, když chce dítě, tak ho chce prostě hned a když to nejde, je z toho špatněj (i můj případ, brala jsem to stejně, takže to prostě dokážu pochopit, i když už žádné další dítě nejspíš nikdy plánovat nebudu).
@boruvkay Gynekoložka mi právě nějaké prokazatelné vyšetření nedělala, proto s ní chci tuto situaci pořešit. Ona asi vychází z toho, že je pravidelná MS, nemám žádné jiné problémy. Dělala mi jen ultrazvuk, koukala na vejcovody a řekla mi, že je vše v pořádku, ale nějak mi to hlodá v hlavě. Vím, že tělu trvá, než se vzpamatuje z HA, navíc když teď přítel má problém, tak ani nemohu říct, zda je problém ve mě nebo ne. Přítel byl tenkrát přímo na vyšetření, dělali mu právě testy, protože v min. vztahu se jim nedařilo taky otěhotnět. A jak situaci řešíte vy? ![]()
@Amys No s bývalým přítelem jsme si fakt nesedli, asi ani geneticky
No snažíme, jelikož vím, že jeho prognoza je - horší početí dětí, tak jsme rovnou nepoužívali ochranu, nyní je to přes rok. Stále nic. Proto si fakt říkám, zda může být chyba i mnou, když mi začali teď takové problémy. Jo a holky, když už jste jedli ty vitamíny, nenabrala jste nějaká? Já totiž za ten měsíc co to do sebe cpu, tak mám jako min. 1kg nahoře a to spasu dost zeleniny, takže mi to přijde divné. A jestli to tak půjde dál, tak asi vitamíny nebodou ta správná volba ![]()
My to ani tak nebereme - chceme dítě. Víme, že je problém, tak jej až tak neovlivníme. Navíc se snažíme myslet na jiné věci, vybíráme si nyní RD, takže myšlenky jsou jinde.
@Jaňulkka no teď momentálně nijak, jen zkoušíme různé vitamíny a doplňky stravy. Máme za sebou 3× inseminaci a 2× umělé oplodnění IVF, a nic se nepodařilo. 2× samovolný potrat v 6tt. Příští rok zkusíme ještě jedno umělé oplodnění a pak se uvidí.
Byli jsme na genetickém a imunologickém vyšetření, laparoskopii, a kromě těch líných spermií a mé leidenské mutace - (vyšší srážlivost krve) nám nic nenašli. A to mám taky pravidelný menstruační cyklus, k ovulaci taky dochází, folikuly dozrávají, ale dítě se nám nedaří.
Už jsme začali uvažovat i o adopci, protože bez dětí zůstat nechceme.
@Jaňulkka záleží co bereš, může tě to třeba zavodňovat a to kg nahoře je voda.
Ta krátká MS by mohla ukazovat na nízkou sliznici… ![]()
@boruvkay Tedy, to čtu samé negativní pokusy, to se mám teda na co těšit
Jak jsem psala, je to nyní rok co se nedaří, chci se objednat k lékařce a řešit další postup. Myslíš, že je čas řešit nebo tomu dát ještě čas?
@Jaňulkka Tak to už se snažíte docela dlouho, tak to bych se nechala na nejaké vyšetření určitě poslat. Respektive i v gynekologické ordinaci jsou schopni lecos vyšetřit. Udělat hormonální profil, z krve zjistit případné mutace apod.
@Amys Čekám jak se mi vrátí doktorka a objednám se na konzultaci jak dál. Spíše jsem chtěla nějaké zkušenosti, zda si někdo prošel obdobnou situací. Začínám totiž krapet propadat zoufalství, 30tka se mi blíží… ![]()
@Jaňulkka Nepropadej zoufalství. Já mám teď ročního prcka a je mi skoro 38
![]()
@Amys Njn, když se tak zadaří
Ale chtěla bych mateřství užít dřív ![]()
@Jaňulkka Však jo, jen jsem tím chtěla říct, že v dnešní době už se to bere jinak a že ani po třicítce není pozdě ![]()