Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Amys To máš pravdu, nepatřím do té skupiny - bydlení, svatba, dítě. Ono v dnešní uspěchané době je člověk vůbec rád, že to dítě má ![]()
My se snažili 2 roky, nakonec jsem začali chodit do CAR ve Zl, můj byl na spermigramu a výsledek zněl, velmi špatná pohyblivost (2 %), doktor nám hned řekl, že se s tím nedá nic dělat a že přirozeně s největší pravděpodobností mimino nebude. Každopádně jsme nakoupili Selzink a Macu (můj to bral asi 3 měsíce), já si na úpravu cyklu začala vařit kontryhel. čaj a užívala jsem kys. listovou a začali jsem šetřit na umělé. Týden před tím, než jsem měla jít na vyšetření průchodnosti vejcovodů jsem zjistila, že jsem těhotná, takže i ta líná spermie ma šanci ![]()
@Ale85 Hurá, konečně pořádně pozitivní ohlas. Jsem ráda, že i ta nejlínější spermie se dostala k cíly. Můj bere Macu, selen, zinek a ještě jakýsi podpůrný prvek, tak uvidíme. Teď se musím na sebe zaměřit i já, abych si řekla, ano udělala jsi proto to max. co jsi mohla. Ten čaj se dá koupit v lékárně? Mě se to tak o týden zpozdí, což zase ani není nic drastického. Spíš mě deptá ta délka, že jeden den to ráno přijde a druhý den večer už je to zase pryč. Přítel ani neregistruje nějakou sex. pauzu ![]()
@Jaňulkka Já jsem tenkrát chtěla zkusit přípravky z Naděje od paní Podhorné. Někdo si to chválí, někdo zas naopak, ale chtěla jsem prostě vyzkoušet něco přirodního a navíc mi to doporučil i doktor.
@Jaňulkka tak zkus ten kontryhel-čaj, je super na růst sliznice. Pije se od 1DC jen do ovulace.
Něbo Femigard, ten prý taky dost pomáhá.
Já myslím, že po roce snažení, už je na čase, aby gynekolog něco zkusil. Můžeš si říct o folikumetrii…že by jsi chodila během cyklu na kontroly, jak ti rostou folikuly a zda dochází k ovulaci.
My se snažíme dva roky, ale nám už je hodně přes 30, tak že i ten věk, je proti nám. ![]()
Hele rok a půl zase není tragédie, nevím, kolik Ti teda je, ale já jsem měla veškeré gyn. potíže, které si jen umíš představit, HA jsem brala taky asi 5 let, mám vrozenou vadu dělohy, jen jeden vaječník a vejcovod, který je navíc zjizvený a spontánně jsem 4× otěhotněla a porodila.
Nicméně to odkládání těhotenství zkrátka není dobře, jsem nakonec ráda, že jsem všechny 4 děti zmákla do 33 let. ![]()
Je to zkrátka mor dnešní doby, nejdřív všechno ostatní, pak teprve děti, následky jsou zřejmé a asi by mnohé tady o tom mohly vykládat.
Ptas-li se na tvou plodnost, nechej si udělat test AMH, najdi si to na netu. Ptas-li se na dvoudenní menzes, jdi na kliniku čínské medicíny a zacni brát byliny na tvorbu krve, ať je děloha schopna zvýšit sliznici.
Není od věci požádat doktora o vyšetření: hysteroskopii, hormonální profil, genetiku, infekce včetně ureoplazmat a chlamydii, zánětlivé markery v děloze.
Tohle vše ti odpoví na to, zda to něco brzdí a zda mas dost času. Chlap by měl zopakovat spermiogram.
Ahoj maminky a snažilky, jsem tady nová. S manželem jsme se domluvili, že odložíme snažení o miminko až na rok 2020 (důvodů je víc a nejsou předmětem mého dotazu). Nicméně nejsme už nejmladší, letos nám je 34 let. Trošku se bojím, aby to potom ještě šlo. Nyní mám cyklus naprosto pravidelný, 28 dní, ms přichází téměř na hodinu přesně (HA neberu). Existuje nějaké vyšetření, které by mohlo nějakým způsobem predikovat mou (popřípadě i partnerovu) plodnost a její vývoj v nejbližších letech. Popřípadě co dělat v rámci prevence, aby byla co nejvyšší šance zachování plodnosti? Moje gynekoložka v souvislosti s tím zmínila užívání antikoncepce, ale to se mi nějak nezdá, nechci do sebe cpát zbytečně chemické hormony… Děkuji za vaše zkušenosti a postřehy.
@SueLee Kámošce dělali nějaké takové testy, možná hormonální profil… ![]()
@SueLee Nech si v kterékoliv CARu změřit AMH - AntiMülleriánský Hormon, který ukazuje zásobu vajíček. Plus případně FSH, který ukazuje kvalitu vajíček.
AMH - čím vyšší tím lépe
FSH - čím nižší tím lépe
@SueLee můžeš si nechat hlídat hladinu hormonů ale to ovšem je jedna z mnoha…Bohužel po 30 pak hladiny hormonů, činnost vajíček prostě klesají a jde to pak hůř a huř..
Problém je že to prostě může být sešup a pak je pozdě.
Ano, hormonální profil a AMH, jak radí holky výše, něco se dá usoudit třeba geneticky (měla mamka děti ve vyšším věku?), ale ani jedno Vám nic spolehlivě nepoví. Kolem 35. věku obvykle přichází výrazný pokles plodnosti - změna hormonálního profilu, což teda pozoruju nejen na sobě, ale i u kamarádek. Proto lékaři radí si pořídit všechny děti do 35. Samozřejmě jsou výjimky. Otázka taky je, kolik dětí si chcete pořídit. První třeba může jít, další už ne. Zvážila bych priority a důležitost důvodu, proč dítě odkládáte.
@SueLee být tebou zašla bych do CAR a úplně nejlepší pro vaše rozhodnutí by bylo nechat si pro jistotu zamrazit vajíčka…a možná partner i spermie. V CAR ti udělají všechna potřebná vyšetření a partnerovi spermiogram a uvidíte jak to vyjde.
A taky se připrav na to, že ve vyšším věku t. j. nad 35 let tě pak v těhotenství budou honit po více vyšetření. Já otěhotněla poprvé v 39letech a i to snažení bylo delší, ikdyž jsme oba zdraví, trvalo nám to cca 3 roky, než se zadařilo. Doktoři si ty starší rodičky dost hlídají a někteří doktoři jsou i dost nepříjemní, alespoň já jsem na jednu takovou paní doktorku v těhu narazila. ![]()