Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zajímalo by mne jak vám vyšel screening v našem věku..
Byla jsem rozhodnutá pro Prenascan, ale jak gynekolog, tak genetik, který mi screening prováděl mě od toho zrazovali, že mé výsledky jsou dobře (DS 1:1100).
@Ja40 píše: Více
Je tady jedna uzivatelka. Screening 1:2500, vše v pořádku a dítě se narodilo s Downem
Já mam embryo po PGT, screening 1:850 a na NIPT pujdu. 40 let.
@Anonymní píše: Více
Máš genetiku embrya hotovu - proč ještě NIPT?
Víc se nedozvíš…
Zakladatelko, riziko sice není závratně vysoké, ale… pořád je to jenom statistika… pokud to není částka, která by vám chyběla do rozpočtu, tak bych pro klid duše šla.
@Whitedog píše: Více
Dozví. Je pravděpodobnost, sice hodně malá, ale je, že by se mohlo jednat o mozaiku. Z embrya se odebírá jedna buňka, ta se vyšetří, ale nikdo nezaručí, že vada není v kterékoliv jiné buňce. Ale mě teda po PGD stačil výsledek screeningu 1:1200.
@Ja40 Proc te od toho zrazovali? Sla jsem na prenascan i s daleko lepsimi vysledky. Vsak na odberu krve neni nic rizikoveho, tak nechapu, co by jim melo vadit. Me nikdo neodrazoval.
@Whitedog píše: Více
Protože se odebírá jen par buněk. Doporučil mi to doktor při screeningu, že ani PGT není 100%.
Když ta možnost NIPT je, proč nevyužít.
@Ja40 já bych si místo testu z krve vyžádala integrovaný screening. V 16 tt ti odeberou krev, udělají stejné vyšetření jako na triple testy, ale pak ho posoudí spolu s prvotrimestrálním screeningem. Je to dost přesný a bonus navíc to dobře odhaluje rozštěpový vady.
@Anonymní píše: Více
Jj, na mozaiku jsem zapomněla…
Ano, taky jsem NIPT využila…
Jestli chceš mít úplnou jistotu, tak jdi na amniocentézu. NIPT ti totiž taky řekne jen riziko 1:xxx. Já bych ve 40+ nad amnio neváhala.
Ja jsem na NIPT sla, vek 39. To riziko je velike. A navic mame v okoli Downa se skvelym vysledkem screeningu u mlade maminky pod 30. ![]()
Bez na NIPt nebo plodovku. Já riziko 1:2500, vše ukázkové, všechny markery v pořádku a malý se narodil s DS (zjištěno den po porodu). Bez ve svém věku určitě a nenech se odradit. Věřím, že budeš mít vše v pořádku.
Ja jsem měla screening v pořádku a stejně jsem sla na amnio. Nipt je fajn nicmene jen upresnuje vysledky ze screeningu. Amnio odhali treba i mikrodelece na raminkach chromozomu. Chteli jsme mit proste co největší jistotu..
@Alojska píše: Více
Panorama v plné verzi odhalí i mikrodelece.
Ale samozřejmě plodovka je přesnější.