Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky co si o tom myslíte? Na screeningu vyšel DS populační riziko 1:288 a upravené riziko 1:5723. Navíc máme vyšetření PGT A právě na tyto trizomie.Dle dr je vše v pořádku. Řekl, mi že jestli chci mám zkusit NIPT na pojišťovnu, ale ze kdybych si to měla platit tak by do toho nešel. Že dalším testem nic nezkazíme.
@Nika558 Ahoj pokud nechceš dítě s DS, na další vyšetření bych šla. Přeju, ať všechno dopadne dobře ![]()
Presne, vzdyt to PGT- a testuje prave tyto vady. Tak nevim, proc byste meli mit jeste dalsi vysetreni. Prijde mi to jako zbytecne zdvojovani. (I ten screening je negativni, ale tak to je screening.)
@Katalpaz právě jsem stejného názoru a navíc kdyby bylo něco špatně i doktor mě tam automaticky pošle. Už jen jak to řekl, ze to mám zkusit na pojišťovnu. Jen mi to dnes začalo trochu vrtat hlavou.
Riziko máš nízký, genetiku udělanou, nechápu, proč další vyšetření. To by musel být mozaicismus, aby se nikde a nijak neprojevil, ale i tak je riziko opravdu, opravdu nízký.
Ja jsem slana NIPT i pres PGT-A. Samozrejme negativni a pri te prilezitosti jsme si nechali zjistit pohlavi. ![]()
@LucieKLuc a hradila jste si ho jako samoplátce? Pohlaví už víme na 99%🩷
A co vlastně řešíš? Jestli je dostatečně vyloučené riziko nejčastějších vrozených vad? To bych řekla, že bezpochyby ano. Ale dalšími (neinvazivními) testy opravdu nic nezkazíš. (Leda pohled na stav bankovního konta.) Ale jsou to pořád jen pravděpodobnosti. Mám mezi známými dva extrémy. Jedna měla riziko DS 1:4 a má zdravé děťátko, jedna 1:20.000 a má děťátko s DS. (Ani jedno teda není z posledních let.)
Příspěvek upraven 10.02.26 v 11:44
@Nika558 píše: Více
Ne, slo to na pojistovnu, ale ja neziju v CR.
To riziko je podle me nizke -pokud byto slo na pojistovnu, tak bych ti nechala udelat.
Kdy se dozvis, jestli to hradi pojistovna?
@LucieKLuc no ještě nevím… asi teda budu volat do genetické ambulance. Ale nejprve si vyžádám názor mojí doktorky z car, kde se dělalo PGT A, které vyšlo v pořádku.
@TRG já ani nevím asi zbytečně panikařím. Myslím si, že to PGT A má největší vypovídající hodnotu. A ano nic není na 100%.
Hodně bych se divila, když by to šlo na pojišťovnu. Já měla riziko upravené 1:180 a musela jsem si NIPT hradit sama. Až později jsem zjistila, že některá pracoviště to při určitém riziku (gennet např. méně než 1:1000) dávají na pojišťovnu. Vzhledem k tomu, že ty máš to riziko 1:5723 a navíc jsi měla tu preimplantační diagnostiku tak mi vůbec nepřijdeš indikovaná. Vlastně se dost divím, proč ti to vůbec ten gynekolog navrhoval. Ale jestli chceš mít jistotu, tak se poraď v té genetické ambulanci, abys měla klid.
@Katalpaz argumentoval tím, že tím NIPT nic nezkazíme, že to mám zkusit. Ale že kdybych si to měla celé hradit tak by do toho nešel. 🤦🏻♀️