Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jak vám dopadl NT screening v I. trimestru? Výsledek máme negativní, ale NT bylo 2,60, tak jdeme v 17tt znova na ultrazvuk a jsem z toho pořád nervozní. Měla jste to taky některá hodně a nakonec to bylo ok?
Ahoj, my máme výsledek taky negativní a NT 2,0mm a na ultrazvuk mám jít až po 20tt.
ahoj, NT 2,6 je v pohode, zalezi aj od tyzdna, kedy bolo robene, od presnosti utz, od sikovnosti doktora. ked vyslo negativne, nerob si s tym hlavu ![]()
Ahoj holky, tak já mám NT 1,7mm. Podle Vás nějak málo, nevíte co je normál??
naneta píše:
jo a výsledek negativní
mě vystresovala hlavně ta doktorka, podala nám to, jak kdybych tam měla malého mrzáčka.. manžel z toho byl špatný snad víc jak já. asi i proto máme strach.
Ahoj,já mám také výsledky negativní, navíc jsem byla v tt16+5 na odběru plodové vody a 4D ultrazvuku. Výsledky už máme,čekáme chlapečka a je naprosto v pořádku.Ještě nás čeká vyšetření srdíčka skoro ve tt21+6, pak tt22+4 ještě znovu 4D ultrazvuk jestli už se malej otočil do správné porodní polohy, neb předchozí děti mám ve 28tt a to překotným porodem
Já myslím, že důležitý je celkový výsledek negativní. Na netu jsem našla, že jedna paní měla u mimi NT 3,4 a jen jí doporučili další vyšetření a stále byla pravděpodobnost postižení velmi nízká ![]()
Neboj se. Já jsem měla hraniční výsledky, NT mi měřili 2krát (první byla nezkušená doktorka, která mě docela dost vystrašila) - hodnotu už si nepamatuju, ale zpětně beru toto vyšetření jako zbytečný stres. Malému je už rok a půl a je naprosto v pořádku. Pokud máš celkový výsledek negativní, buď v klidu.
naneta píše:
Genetik mi vysvětlil že čím nižší hodnota tím lépe . My měli 1,4 . To je prý výborné
Já stejně nevěděla strachy čí sem . Byla jsem s nervama v prrdeli
veronickalongipes píše:
mě vystresovala hlavně ta doktorka, podala nám to, jak kdybych tam měla malého mrzáčka.. manžel z toho byl špatný snad víc jak já. asi i proto máme strach.
Nevim proč to dělaj člověk už je tak dost na nerva. Chápu tě ale fakt se neboj . Kdyby bylo něco špatně hned by tě honili od čerta k dáblu.
pandora píše:naneta píše:Genetik mi vysvětlil že čím nižší hodnota tím lépe . My měli 1,4 . To je prý výborné
Ahoj holky, tak já mám NT 1,7mm. Podle Vás nějak málo, nevíte co je normál??Já stejně nevěděla strachy čí sem . Byla jsem s nervama v prrdeli
Aha, děkuji.
Ahojte
je tu prosím niekto zo zdravotníctva, kto sa vyzná v tých skratkách a číslach zo screeningu? Viem, že NT je šijové presvietenie a to máme 1,8 čo je super. Na vyšetrení sme boli 22.5 (13+0tt). Ale neviem, čo znamenajú niektoré detaily v závere, napríklad:
Kombinované riziko T21 z vysledků v I. trimestru: 1/2250 (v termínu).
(mne to nepripadá byť dosť malé riziko - 1/2250)
Kombinované riziko T 13+18 z výsledků v I. trimestru: 1:50 000 (v termínu)…nechápem ani dodatok v zátvorke „v termíne“
Riziko T21 a priori dle věku 1/1450 - to je tiež nejak málo nie? ![]()
takže, ktoré je to celkové riziko, že bude mať dieťa nejakú vrodenú vadu? PS, ja nestresujem, verím že je/bude zdravé
len to chcem pochopiť a mať v tom jasno… pri prvej, Kristínke som tiež všetko študovala a bohužiaľ si už nepamatám, čo ako bolo… ![]()
V terminu asi mysli, ze ty testy delali v terminu (11-13tt).
Vsechny tyhle rizika jsou pocitana z vysledku a veku matky. Je to jen moznost nebo pravdepodobnost, ze by 1 z x deti bylo postizene touto vadou. Vysledky mi prijdou v poradku, ne nejak silene.
Nekde ve zprave by melo byt, ze je screening negativni a toho bych se drzela.
Ja jsem byla na screeningu v patek a vysel neghativni s tim, ze kvuli memu veku je riziko na DS 1:354. Nic si ztoho nedelam a na Tripl testy nejdu. Pred rokem a pul jsem rodila a Triply mi vysly take se stejnym rizikem na DS, jenom kvuli veku a syn je zdravy.