Výsledky testů rodinnému přislušníkovi?

53
4.1.12 08:22

výsledky testů rodinnému přislušníkovi?

krásný den, mám naléhavý dotaz :/ můj tatínek má podezření na rakovinu - včera podstoupil CT vyšetření a zítra se má dozvědět výsledky.. výsledky jsou ale už dnes.. ráda bych je sama zjistila, nevíte zda-li na ně mám nárok jako jeho dcera? ještě jedna důležitá věc- šlo by nějak udělat, aby se v případě pozitivního nálezu taťka nic nedozvěděl? nebo má nárok znát svůj zdravotní stav? vím, že je to všechno o psychice a jsem silný zastánce toho, že když si bude myslet, že je zdravý, dožije se mnohem vyššího věku než jako léčený.. bohužel s tímto nemám zkušenosti, do nemocnice určitě za chvili pojedu, ale pokud mate nejake zkusenosti, radte prosiim.. dekuji moc :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
kofola3
4.1.12 08:27

No Em myslím, že tobě nic neřeknou, pokud nemají souhlas od otce.

• Citovat
  • Upravit
16365
4.1.12 08:29

Pokud tatínek vyloženě nepodepsal nějaký papír, kde by stálo, že přímo Tobě můžou poskytovat informace a tedy i výsledky, tak Ti myslím neřeknou vůbec nic…
Na informace má nárok, a to na všechny, pokud si to on sám přeje a pokud lékař sám neuzná, že by mu taková informace mohla velmi uškodit.

hodně info je třeba tady
http://www.ferovanemocnice.cz/…-otazky.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
4.1.12 08:29

Správně by ti výsledky nikdo říci neměl - pokud tě teda tatínek nenapsal jako osobu blízkou, která se má výsledky dozvědět.
S tím jestli říci nebo neříci, že je to rakovina… :think:
Můj děda měl rakovinu prostaty. Dostával jenom léky, takže mu babička nic neřekla a ten prášeček mu propašovala mezi ostatní a on o ničem nevěděl.
Pokud by ale tvému tatínkovi hrozila operace, nebo chemoška tak si myslím, že zatajení diagnozy možné není.
A teď tak trochu můj pocit, mně kdyby takhle někdo ,,očůral,, a dělal ze mně zdravého a kdybych se to dozvěděla - to by bylo hodně zlý… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
4.1.12 08:32

Podle mě ti to neřeknou (neměli by), pokud k tomu on nedal souhlas… Jen nechápu tu logiku, že by to neměl vědět? Teda jde o to, o jakou rakovinu jde, ale podle mě je lepší se léčit, protože u některých druhů je šance na to, že se to „zlikviduje“ docela velká… :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.1.12 08:32

peggy a jak to tedy babicka udelala, ze se deda nic nedozvedel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
4.1.12 08:34

No, dle mého názoru se doktoři budou ptát tatínka, zda souhlasí s tím, aby byli informováni jeho rodinní příslušníci. Takže když on řekne ne, doktoři by to měli respektovat a vás informovat jen v případě, že by tatínek vysloveně sabotoval léčbu nebo nějakým způsobem ohrožoval ještě své okolí (třeba v případě že by někdo měl tuberu nebo tak). Dál si myslím, že ho určitě o výsledcích vyšetření a léčby budou informovat, protože v řadě případů potřebují jeho písemný souhlas s léčbou. Bože, já měla jen normálně podrážděný žlučník, a co já podepisovala papírů …

Leda že by tatínek byl v nějakém špatném psychickém stavu, kdy by jeho rozhodnutí značně ovlivnilo léčbu (já se léčit nebudu, já umřu doma, atd.), pak by asi ve spolupráci s psychiatrem mohla rozhodovat rodina … :nevim: ale nakonec i tohle rozhodnutí je nějaké rozhodnutí a ikdyž je to těžké, je někdy situace, kdy je to třeba akceptovat … a to jen teoreticky, ježiš, ne že by váš tatínek fakt na tom měl být tak špatně!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.1.12 08:36
kate02 píše:
Podle mě ti to neřeknou (neměli by), pokud k tomu on nedal souhlas… Jen nechápu tu logiku, že by to neměl vědět? Teda jde o to, o jakou rakovinu jde, ale podle mě je lepší se léčit, protože u některých druhů je šance na to, že se to „zlikviduje“ docela velká… :think: :nevim:

tatínek už je hodně starý a mám strach, že ho tato informace zničí.. je i takový, že se všeho bojí, před vyšetřením tři dny nejedl, nespal.. a jen cesta z domazlic do plzne mu vadi.. chci, aby si myslel, ze je zdravy a mohl si pekne zit na vesnici dokud to jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
4.1.12 08:38
Emmca píše:
peggy a jak to tedy babicka udelala, ze se deda nic nedozvedel?

On měl spoustu jiných nemocí, nemocné srdce a kdesi cosi. Tak babi prostě usoudila, že bude lepší, když se to nedozví. Domluvila se s urologem a obvodní doktorkou, že mu nic neřeknou. Ten jeho nádor se nedal operovat, takže dostával cytostatika v tabletách. Je fakt, že to děda vydržel osm let a nakonec umřel na něco jiného.
Takže těžko říct, jestli říkat nebo mlčet. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
4.1.12 08:40
Emmca píše:
kate02 píše:
Podle mě ti to neřeknou (neměli by), pokud k tomu on nedal souhlas… Jen nechápu tu logiku, že by to neměl vědět? Teda jde o to, o jakou rakovinu jde, ale podle mě je lepší se léčit, protože u některých druhů je šance na to, že se to „zlikviduje“ docela velká… :think: :nevim:
tatínek už je hodně starý a mám strach, že ho tato informace zničí.. je i takový, že se všeho bojí, před vyšetřením tři dny nejedl, nespal.. a jen cesta z domazlic do plzne mu vadi.. chci, aby si myslel, ze je zdravy a mohl si pekne zit na vesnici dokud to jde

Tak v tom případě, bych se snažila asi taky pravdu utajit. Já si myslím, že s lékaři se domluvit dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7615
4.1.12 08:42

Neřeknou ti to… podepisuješ jako pacient pozitivní reverz a tam udáváš jména nejbližší osoby, které se mohou informace sdělit a pokud Tě tam otec neuvedl tak se nic nedovíš. Pracovala jsem na onko a nevím jak to chceš utajit… :-) určitě je lepší znát diagnozu a vědět proč se máš léčit… určitě tvůj otec není 85letý dědeček, kterýmu to ani nepálí proč chodí denně do nemocnice nebo proč mu po kapačkách vypadávají vlasy… Neboj, pacienti se s tím srovnají líp než sami rodinní příslušníci. Nevím, kde se to psychice bere ale opravdu to zvládne … nikdo nám léčbu neodmítne a hlavně chlapi, oni se o sebe bojí a léčí se jak o život. Tak třeba přestanou kouřit nebo popíjet pivko dřív se zbaví všech neřestí než ženský. V případě rakoviny se určiny léčit… nevykašlat se na to! Kdyby jsi viděla jak rychle nádory rostou nikdy by jsi nenapsala, že by se dožil vyššího věku… je to samozdřejmě rozhodnutí pacienta samotného, jak se rozhodne. Držím pěsti a přeji pevné nervy! Třeba to bude dobré…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.12 09:26

Muj tata se nikdy nedozvedel, jak vazne nemocny je, mamka to zaridila. Takze mozne je vsechno, ale urcite asi ne oficialne.

• Citovat
  • Upravit
4151
4.1.12 09:39

Já být takhle nemocná, tak bych to chtěla vědět. Nevím, proč by můj syn měl rozhodnout, že se nemám nic dozvědět a tím třeba nezahájit léčbu :nevim: Podle mě má právo se sám rozhodnout, zda léčbu ano nebo ne.

Já bych si teda tohle na triko nevzala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SayaSt
4.1.12 09:45

pokud te neudal do papiru kdyz se ho ptali, tak ti nic nereknou.
je tam i kolonka informovat plne o svem zdrav. stavu. pokud napsal ano, reknou mu to…
ale treba u nas to jde, kdyz osobne zajdes za jeho osetrujicim lekarem (predpokladam ze lezi v nemocnici) nebo za lekarem ktery mu ma zitra rict vysledek a vse mu rict a snazit se spolu domluvit a najit kompromis.
muj deda byl takhle pred par lety na kolonoskopii, mel to nastesti dobry, vysledek mi rekli a byla jsem domluvena s babickou a ostatnimi ze kdyby tam byl nalez, ze nechceme aby to vedel. nastesti na to nedoslo. ja tam teda sla ale v sesterskem..
ale za zkousku nic nedas. drzim palce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
4.1.12 09:55
kamak píše:
Já být takhle nemocná, tak bych to chtěla vědět. Nevím, proč by můj syn měl rozhodnout, že se nemám nic dozvědět a tím třeba nezahájit léčbu :nevim: Podle mě má právo se sám rozhodnout, zda léčbu ano nebo ne.Já bych si teda tohle na triko nevzala :nevim:

Moje babicka mela nador na tlustem streve, byla jednou na operaci, ale vse bylo zarizeno tak, ze se nikdy nedozvedela, ze je to rakovina. Myslime si, ze to tusila, ale nechtela si to priznat, takze i my jsme delali, ze je ji jenom spatne od zaludku a neni to nic vazneho.

Utajit se to da pomerne dlouho, zvlast kdyz ten clovek si chce myslet, ze je zdravy.

A kdy to utajit? Kdyz je nador neoperabilni nebo by se pacientovi mohlo nasledkem te informace jeste pritizit a prispet to k jeho konci…

A kdo to ma urcit jiny nez manzelka nebo dcera? Ktere ho znaji nejlepe? Ja tedy nevim… Podle me, jestli je Emci tatinek tak vystraseny, tak by mu pravda mohla jeste pritizit (pokud se jeho rakovina neda lecit, samozrejme. Jestli se da, tak bych mu dala tu sanci se vylecit, to je samozrejme).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex