Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Měla bych moc velkou prosbu pro maminky breptajících robátek. Moje tříletá dcera má obrovskou slovní zásobu,mluví pěkně, rychle, ale neumí říkat k a g. Prostě je vynechává. Což vzhĺedem k tomu, že se jmenuje Kateřina, zní zvláštně.Některá slova jsou tím vynechávání zkomolena k nepoznání. Prosím o radu, jak se z toho vymotat doma.A nebo jestli vyhledat logopeda. Nerada bych něco zanedbala.
Ahoj, naše Pepi mluvila jako Nácíček z Mikeše, bylo to dost strašné. Místo K říkala T a k tomu motala sykavky - jak je ve dvou třech letech obvyklé. Takže místo kočička říkala tošišta, koníček byl toníšet, slepička dělala toto - no děsný. Je ale fakt, domluvit se s Pepi dá od roku bez problémů, to zas ano. Před rokem jsme začali chodoit na logo s Adli a začali jsme pracovat i s Pepi. Napravit K není žádná sranda, ale zadařilo se.
Takže já mám s logopedií zkušenost velmi pozitivní a asi bych doporučila jít touto cestou. Záleží, jak je malá rozumná a jestli bude ochotná spolupracovat.
L.
Taky chodíme na logo, ale řekla bych, že i tříleté je ještě brzo.Zkus počkat aspoň půl roku, rok, zvlášť, když nemáte jiný problém.
Tak se opět hlásím jako aktivní logopedka
.S tříletou holčičkou už klidně můžeš navštívit logopedii, ale pokud neumí jen k a g, tak to není žádná katastrofa.Ve 3 letech vývoj hlásek ještě zdaleka nekončí a je velice pravděpodobné, že to časem naskočí samo.Rozumná logopedka zváží, zda je nutné začít s logo péčí nebo je možné chvíli počkat, zda si příroda pomůže sama a zbytečně nebude malou trápit.Petra
Znovu já
Pepi začala ve dvou a třičvtě, Ada ve čtyřech a půl. A hádej, s kým se líp pracuje a pracovalo
Samo, že s Pepi - ono opravdu strašně záleží na povaze dítěte, jak říkají i holky přede mnou, mnohem víc než na věku ![]()
S Adli bych ve třech nezačínala, nemělo by to smysl.
L.
Tak ten náš je taky brepta. Jsou mu tři a půl a zase hodně polyká sykavky a nejde mu r, ř, sch, š a ž a podobně. Já mu docela rozumím, ale okolí má teda hodně velké problémy… ![]()
Taky už mě napadla logopedie, ale vůbec netuším, jestli k ní posílá pediatr, nebo jestli se mám někam objednat sama…je to hrazené pojišťovnou, nebo se to platí?
nepřihlášená Gina
Ahoj,my jsem na tom jako Gina.Ptala jsem se před půl rokem pediatra,že chci na logopedii a on mě překvapil,že to máme řešit až po 4 roce.A je pravda,že se dcerka za ten půl rok hodně zlepšila a nejde ji jen R a kupodivu Ch,které ji předtím šlo.Teď ho mění za S.Ale každopádně na logopedii půjdu.Jen nevím,jak to s ní půjde,protože se ráda zabejčí a opakovat taky nechce.
Renata ![]()
Holky, opět já.Tak předně Gino, na logopedii se můžeš objednat sama klidně, ale stejně po tobě budou chtít doporučení bez pediatra, protože bez toho to oni nemůžou vykázat zdravotní pojišťovně, která logo péči hradí.A nebo rovnou pořádej pediatra o doporučení na logo a běž tam už s ním.To je jedno.
A druhá věc - Lesina má pravdu, že schopnost dítěte spolupracovat je hodně individuální.Proto bych já nikdy nevzala do péče dítě mladší 3 let ( samozřejmě s vyjímkou dětí sluchově a jinak postižených.To je jiná kategorie).Ale co se týká narušené výslovnosti, tak mladší děti neberu.Neznamená to, že mamku s dítětem pod 3 roky automaticky vyhodím.Prostě s ní proberu jaký mají problém, zkusím promluvit s mrňouskem, pokud to jde (nijak to nelámu) a doporučím další návštěvu po 3 roce.Pokud je dítěti 3 a více, tak se ho snažím celkově vyšetřit (nejde jen o výslovnost) a zvážím, na kolik je nutné a taky možné s dítětem pracovat.Těch věcí, které zohledňuji je spoustu a těžko bych je tady vypisovala.Mě se to aspoň jeví, jako nejrozumnější způsob.
A taky bych chtěla dodat, že schopná logopedka rozmluví v podstatě každé dítě - ne třeba hned na poprvé, ale tak dlouho hledá k prckovi cestu, až mu jazýček rozváže.A zvýšeným hlasem nebo výhružkami to určitě není.Toť vše.Howgh.Petra
Jo, naučit se K je fakt fuška! Kubovi to trvalo téměř půl roku, ale je beran a děsně to bojkotoval
Takže místo každodenního tréninku to byl spíš každodenní boj.
Jak se naučil K, šlo mu i G.
Naše logopedka radí přitlačit jazyk co nejvíc dolu a snažit se říkat TU TU, mělo by to znít jako KU KU. Fakt to funguje. ![]()
Moc držím palečky!!!
Btw: teď trénujeme sykavky a chvílema si říkám, ZLATÝ K ![]()
Jo a ještě - myslím, že ve třech letech je ideální čas na návštěvu logopeda… My chodíme od 3,5roku, šla jsem tam s tím, že Kuba neumí K a L, a logopedka mu našla celej řádek písmenek, který mu nešly ![]()
A jak tu někdo psal, že jejich logoped bere až od 4 let - pokud myslíš, že tvoje dítě má problém, jdi jinam… Někteří se prostě odmítají „crcat“ s malýma dětma
![]()
Našemu prckovi budou tři, nejde mu toho dost, R,Ř,L,a K taky, to je asi nejhorší, protože je všude. Zatím mě vůbec nenapadlo jít s ním k logopedovi, ale až půjdeme na tříletou prohlídku, tak se na to naší doktorky zeptám. Jinak si myslím, že holčičky jsou na mluvení šikovnější nebo spíš poctivější. Štěpán je od narození lenivé dítko, které se s ničím moc nezlobí, ani chození nevěnoval nějaké zvláštní úsilí ( chodil sám od 15 měs.).
naše malá to měla úplně stejně. k a g vynechávala. Naučila se to sama bez logopeda v necelých čtyřech letech. Tak stejně se se sama naučila r a ř. Neboj, ono se to poddá.
Ahoj,
tak naše malá taky neříká k. Ptala jsem se na to logopedky a říkala, že bychom to měli doma cvičit - jak už někdo psal - přitlačit jazyk dole a říkat kokoko, nebo kukuku. Protože jak se to dítě špatně naučí používat a zvykne si na to, že to nevadí, pak se to prý špatně odnaučuje - naše malá teda neříká „t“, ale rovnou to písmeno vynechává. Tak uvidíme, zda se to poddá, ve třech letech se na to určitě zeptám pediatričky.
Míša