Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky
, byl mi z kontrolni krve v 16tt zjištěn vyšší cukr v hodnotě 5,3. Gynekolog mě poslal do diabetologicke poradny. Měl někdo podobně? Co mě tam prosím čeká? Lékař mi jen řekl, že se budu doma měřit a mít dietu.
Nepřijde mi to extra vysoké, mám i drobnou postavu a momentálně 58kg a ještě mi řekl, že bych mohla přibrat více
. Tak se mi to trochu rozporuje.
Chápu, že jde hlavně o miminko.
Sladké si tedy dopřeji ale zvládnu ho vynechat, spíš mě děsí to pečivo, na které me upozornila sestřička.
Jak jste se prosím stravovaly? Jen abych měla nějakou představu. Děkuji. 💓
Čekaji té kontrolní odbery a pak nejspíše dieta a domácí mereni…Pecivo můžeš ale musíš koukat na složení a můžeš jen omezene mnozstvi..bílé pečivo teda ne no..ale některé celozrnné..třeba v Lidlu měli moc dobře rohlíky které se mohly…doporučuji na FB najít si skupinky kde se sdružují maminky s tehotenskou cukrovkou..ochotně poradi jak vhodné potraviny tak třeba i nějaké recepty…
Koukni taky na stránky: www.tehotenskacukrovka.cz
No, máš těhotenskou cukrovku, čeká tě hlídání cukru, domácí měření a dieta, při které si hlídáš příjem sacharidů. Je to i o přílohách, ovoci, slazených nápojích či mléčných výrobcích. Jo a pozor na umělá sladidla. Ta se v těhotenství nesmí. Takže všechny produkty s příznakem „dia“ jsou tabu. Na tom webu výše se dočteš vše potřebné. A i zde je dost diskusí na toto téma.
Pokud ta hodnota byla poprvé, čeká tě ještě jeden odběr (jen z jedné hodnoty nalačno se cukrovka diagnostikovat nedá). Pokud bude i podruhé vyšší (limit je 5,1 a více), tak dieta, glukometr a sledování, žádná hrůza.
Těhotenská cukrovka s postavou vůbec nesouvisí, mají ji i drobné a štíhlé ženy. A ta dieta nijak nesouvisí s hubnutím, je to jenom úprava stravy.
Já měla v prvním těhu stejnou váhu jako ty, za celé těhu jsem přibrala tak 6-7kg. Taky mi byla diagnostikována těhotenská cukrovka. Teď jsem podruhé těhu (již mám o něco větší váhu, sedavá práce, o pár roků navíc
, ale je to kolem 65 kg, teď mám tedy v 28tt +3kg k tomu) a cukrovka detto. S postavou a váhou to fakt nesouvisí. Jde o práci tvého vlastního inzulinu, jak to v hormonálně rozhozeném stavu zvládá… V prvním těhu jsem měla problémy pouze s hodnotou ranního cukru. Musela jsem si upravit režim přes den tak, abych měla pravidelný příjem, v přesných rozmezích po 2,5 hod a večer nejít spát za víc než hodinu, hodinu a půl po večeři. Je to tedy i o pravidelnosti a dodržování určitých zásad, třeba ovoce jenom dopoledne. Teď mám větší problémy, lítá mi to i přes den nad doporučené limity pro těhotné, takže buď mi pomůže ještě zařadit do jídelníčku potraviny, co snižují cukr (třeba v prvním těhu to byla zaručeně brokolice) nebo si budu píchat inzulin, diabetologička to rozhodne na konci příštího týdne ![]()
Kdyby tě zajímaly detaily ve smyslu zkušeností, ptej se, nebo napiš zprávu. Jinak ty výše odkazované stránky určitě nejsou na škodu.