Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Odkdy má dítě umět vytleskávat slabiky u slov? Odkdy je má umět spočítat? Odkdy to uměly vaše děti - ty šikovné i ty méně šikovné.
@Sára 1 Od 4 let (počítá od tří). Myšleno, že jsme rozkládali s dítětem slova na slabiky.
Odkdy má umět nevím, ale moje děti 4 a 5 let to umí, mají bratránka v 1.třídě a sestřenici ve 2.třídě, takže když se potkají u babičky, tak tam slyší, co se děje ve škole a zkoušejí to taky (to jen, aby si někdo nemyslel, že s nimi doma počítám slabiky, říkala mi to právě babička, děti mi to ukázaly i na těžších pětislabičných slovech). A myslím, že u syna ve školce teď v předškolácích budou tohle dělat.
Já si nepamatuju, odkdy jsem to dělala se starší. A překvapilo mě, když jsme to zkusili s jednou knížkou (co máme na logopedii), že to umí a ještě to spočítá. Tak jsem si říkala, že to asi děti dělají běžně.
@Sára 1 Nevím od kdy to má umět, ale u nás ve školce to dělají s předškoláky a jelikož jsou jednotřídka, tak to pochytí i ti mladší a přišlo mi, že ty 4 leté už to dávaly.
To je podle mě různý, někdo to zvládne ve čtyřech a někdo později, děti by to měly umět cca okolo zápisu do první třídy. V první třídě na začátku se to taky trénuje.
@Sára 1 píše:
Odkdy má dítě umět vytleskávat slabiky u slov? Odkdy je má umět spočítat? Odkdy to uměly vaše děti - ty šikovné i ty méně šikovné.
Syn to pochopil nedávno při prohlížení knížky, kde to bylo. Bude mu za chvíli 5.
Skoro si myslím, že to dělali ve školce v předškolácích…my to doma nijak netrénovali ![]()
Odkdy to má umět netuším, nikdo to po něm nijak nevyžadoval, jakože to musí umět. Ani doktorka, ani u zápisu ani ve škole…
@Sára 1 píše:
Já si nepamatuju, odkdy jsem to dělala se starší. A překvapilo mě, když jsme to zkusili s jednou knížkou (co máme na logopedii), že to umí a ještě to spočítá. Tak jsem si říkala, že to asi děti dělají běžně.
Aha, takže ti nejde o to, že to dítě ještě neumí a už by mělo, ale že to umí a podle tebe by ještě nemělo? ![]()
To neřeš, obzvlášť jestli má staršího sourozence, ty mladší děti toho odkoukají opravdu hodně, tak buď ráda.
Syn má 4 a začal to dělat úplně sám někdy před půl rokem. Nevím, kde k tomu přišel, předpokládám, že ve školce. On se tím baví, doma skáče a u toho vykládá slabiky. Ale nechápe, co je to slabiky, neumí totiž číst ani psát. Prostě jen pocitově zvládá slova rozdělit v naprosté většině případů správně.
@Tarinka píše:
To je podle mě různý, někdo to zvládne ve čtyřech a někdo později, děti by to měly umět cca okolo zápisu do první třídy. V první třídě na začátku se to taky trénuje.
Nevím, jestli to u nás ve škole v první třídě dělali. Myslím, že ne.
Čtení máme metodou sfumato.
@zrcadlo píše:
Aha, takže ti nejde o to, že to dítě ještě neumí a už by mělo, ale že to umí a podle tebe by ještě nemělo?
To neřeš, obzvlášť jestli má staršího sourozence, ty mladší děti toho odkoukají opravdu hodně, tak buď ráda.
Překvapilo mě to a mám pocit, že mi logopedka říkala, že je na tu knížku ještě malý. Ale se starší jsme to v jeho věku už určitě dělali. My jsme to dělávali i doma, chodili jsme na zpívánky, ale co chodí do školky, tak už na to není čas. Už tolik nestíháme číst a blbnout a upřednostňuje pohyb. Ani u logopedie mi nevydrží v klidu sedět. Se starší vím, že jsme se něco učili strašně dlouho a bylo to náročné a později jí spousta věcí naskakovala sama. Tak nechci nic hrotit. A mám samozřejmě radost, když něco umí vlastně sám od sebe a nejsou za tím hodiny dřiny se mnou. ![]()
@Sára 1 píše:
Ahoj, nevim odkdy to deti sami meji umet, ale my chodili s dcerkou jeden rok od jejich 2 a pul roku do takoveho hudebniho kurzu Yamaha alias Prvni krucky k hudbe a tam se na kazde hodine vytleskavaly slabiky a dcerka to umela.. Doma si treba sedela pak na nocniku a pro sebe si rikala „u-ter-ka“! „Ma-min-ka!“ „Pej-sek!“Jakoby do rytmu. Takze kdybychom tam nechodily tak tipuji cca od 3 az 4 let by to asi sama zacala delat..
Nevím od kdy to ma dite umet, ale mam tri syny 7,5r 5,5r a čerstve 3r a všichni od tri let logopedie. Vytleskávání slabik byla jedna z prvních aktivit, ktere logopedka s detmi zacala a věnovala tomu hodně času.
Nejprve vytleskat, pozdeji i určit pocet slabik. Kolem 4teho roku to určitě umeli. Pak se přešlo na rozlišování krátké a dlouhé slabiky a potom první hlasky, posledni atd.
Nejmladsi syn ted zacal s logopedii. zatim se jen otukavaji, trénují barvy a slovni zásobu, ale predpokaldam ze slabiky přijdou velmi brzo.
Prostřední syn, ted predskolak, uz zvládá prvni a posledni hlasku a samotne hlaskovani. Ale vse delali v rámci logopedie. Nevím nakolik se to dela ve školce