Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Opět jsem narazil na článek s názvem: Polyglotka Eva Spekhorstová mluví osmačtyřiceti jazyky. Ten celkový počet mi přijde nadsazený, nejspíš tam zahrnuje i jazyky, o které jen zavadila. Ale i když vezmu jazyky, které umí na vysoké úrovni C1-C2, tak těch jazyků tam je slušný počet. Desítky jazyků, to chce asi mimořádné nadání.
Vyrůstal jsem v době bolševika, výuka jazyků vč. ruštiny byla mizerná, nebyl cíl, aby lidi cizí jazyky uměli. Osobně si myslím, že lehce nadprůměrné dítě je schopno se naučit za dobu zš a sš více cizích jazyků na slušné úrovni. Kdysi uměli třeba němčinu i lidé, kteří byli jen vyučení, nebo ani to ne. Jednou z metod bylo např. poslat dítě na rok do pohraničí, kde v rodině se mluvilo německy (na handl), na oplátku si vzali domů dítě z té rodiny. Ale i ze škol něco uměli, asi něco dost. Myslím, že jen ze školy by dítě mohlo ovládat 3 cizí živé jazyky a k tomu navíc latinu - zde nejde o aktivní znalost. Ta latina se pak skvěle hodí při učení se románským jazykům, nebo u studia medicíny, např. Uvažuji o znalosti na úrovni C1, za dlouhá léta školní docházky to není žádný zázrak. Z blízkého okolí vím, že školní dítě se bez předchozí znalosti naučí jazyk když v té zem žije za rok tak, že plynně mluví. Potom si umím představit, že se někdo naučí i nějaký další jazyk - něaká jazyková škola, nebo se ten jazyk bude učit sám. Zvládají to občas i ty děti ve věku zš až sš. Takže 5-6 jazyků nemusí být takový zázrak, jen trošku fungující výuka ve škole a trošku zájmu navíc. Z blízkého okolí znám i případy, ve škole z angličtiny dítě neprospívá, vč. třeba zš zaměřené na jazyky. Pak chodí rok do nějakého kurzu s rodilými mluvčími a najednou plynně mluví. Nadáním to asi nebude.
Zkrátka přijde mi, že většina času stráveném na zš a sš je zabitý čas. Děti by mohly mít slušné znalosti, místo toho je to naprostá bída. Přitom tu je zahlcování učením se zbytečností a skutečně cenné znalosti, to se jaksi nenaučí.
Me by stacilo, kdyby umeli slusne anglicky. Zbytek uz je nadstavba, lterou člověk zvládne za rok dva, pokud se do toho opre, když bude potrebovat. K kcemubeznemu smtelnikovi se SŠ vice, než 3 jazyky?
Vysledky jsou ze ZS. Myslim, že kdyby jim 3 hodiny tydne posteli od prvni třídy Peppa pig a pak postupne presli na youtube videa hracu Minecraftu a dalsich youtuberu, umi toho děti mnohem vic bez jakekoli dalsi intervence, než to, co predvadi ted. Uroven je zoufala. Děti se uci slovicka bez nebo s minimalnim kontextu, doplnuji tvary slove do cviceni, aniz by kdy zkusili stvorit celou vetu nebo dokonce reagovat na otazku. ![]()
Nase deti vyrustaji dvojjazycne a muzu rict, ze aby ten jazyk ovladali opravdu dobre, vcetne cteni a psani, tak je to drina. Makame doma na cestine a ve skole a skolce nemcina. Kazdy si to predstavuje jak Hurvinek valku mi prijde. Za rok se dite, ktere driv v Nemecku nebylo, nemcinu nenauci. Rozhodne ne tak, aby se bez problemu domluvilo. Zkusenosti nejen me.
@blumen souhlasím, taky mám bilingvní děti, čj aj, ale žijeme v čr, a mluví rozumí dobře, ale gramatiku, psaní se učit musí.. myslím, že není těžké naučit se základy několika jazyků, ale umět je na úrovni C1-C2, to je v podstatě plynně na úrovni rodilého mluvčího, to už chce fakt hodně času a učení…
Já mám AJ tak B2 a to s tím mluvím každý den… nějak základně jsem schopná se domluvit 3 dalšími jazyky…
Spoluzacka vyjela na rok do USA jeste na stredni (90.leta). Jednak ji to totalne socialne vyradilo z kolektivu, coz uz se nesrovnalo ani do konce studia, druhak vzhledem k zalostne urovni americkeho skolstvi (stredniho) chytla strasny deficit ve vsech predmetech a co se tyce AJ, mirne si vylepsila jen fluenci, ale v gramatice katastrofa. Nemluvilo se tam zrovna spisovne a podle pravidel, takze v tomto pak hrozne plavala, protoze naucit se nejake pravidlo nasucho drilem je jedna vec, ale pokud se vam do toho neustale vkrada neco, co jste si za ten rok naposlouchali a je to s tim pravidlem v rozporu, je to dost tezko resitelne… Puvodni plan byl, ze si po navratu udela nejaky certifikat, ale to vubec nepripadalo v uvahu kvuli tomuto. Sama zhodnotila, ze prinos pobytu byl hlavne v te zkusenosti, ze se musela o sebe sama postarat atd. Jazykove ji to paradoxne spis ublizilo.
Ja bych teda jeste dodala, ze mne se gramatika, nabiflovana na zakladce a stredni v Nemecku hodi, muzu dceri pomahat se skolou. Ze jsem potrebovala par mesicu cas na to, porozumet nemeckemu akcentu je vec jina, ale gramatiku ocenuju.
Jo, výuka jazyků na českých školách je tristní. Výsledek u většiny žáků je, že se v reálné situaci bojí promluvit, aby neudělali chybu (a nedostali od pančelky pětku
). Omezila bych to stupidní vyplňovaní pracovních sešitů a zaměřila se víc na konverzace a souvislosti…
Mame multilingual deti, 4 jazyky. Cestina ode me, anglictina od manzela a vsude okolo (zijeme v Irsku), irstina od 4 let, spanelstina od 6 let. Cesky a anglicky mluvi plynule, irstinu se uci mimo skolu, spanelstinu maji od prvni tridy. K tomu si muzou kdykoliv pridat dalsi jazyk, kdyz se jim zachce. Nejstarsimu synovi je 11, je v 6. tride a prave cte Hobbita ve spanelstine, mladsi deti (6 a 9) si ted stridaji Narnii v eng a Denik maleho poseroutky v irstine. Ty jazyky je opravdu bavi a ja jsem na ne neskutecne pysna, sama umim jenom cesky a anglicky. Deti chodi na Nord Anglia skolu, je to mezinarodni skola a jazyky a celkove kulturu tam hodne resi, proto jsme je tam dali. Pro deti, ktere maji odmalicka vic nez jeden jazyk je to uplne perfektni skola. V Praze je taky jedna, a myslim, ze nabizi stejne curriculum jako ta irska. U nas se uci podle IB curricula, ktere je postavene tak, ze bez dvou jazyku nikdo neodmaturuje, takze se pocita s tim, ze kazdy minimalne dva umi.
Jinak ano, jazyky v ceskych zakladkach jsou pry docela katastrofa, aspon co jsem slysela od pribuznych a od znamych. A sama si pamatuju, ze ani za me to nebyla zadna slava. S anglictinou bych zacinala klidne uz ve skolkach, ale spousta skol zacina az ve 2.-3. tride, coz je ohromna skoda. A pak celkove ten styl uceni… kdyz jsme byli naposledy v Cesku u moji sestry, jeji deti ukazovaly nasim detem ukoly z anglictiny a my jsme nestacili zirat. Podle ucitelky neexistuji rozdily mezi “the” a “a”, creation je sloveso a creating neni, ve slovech jako sitting a begging se v prostredku nezdvojuji pismena, no sileny. Strasna skoda
Latina mi přijde zbytečná, tu ať se učí medici. To už je lepší jakýkoli živý románský jazyk, například italština.
Jinak jazyk se dá naučit pouze tím, že jsem mu vystaven a aktivně ho používám. Je dost možné, že i tady platí pravidlo „10000 hodin dělá mistra“, což by ve školním provozu znamenalo to, že by výuka musela být dvojjazyčná nebo i trojjazyčná - postupně by děti přecházely v určitých předmětech na cizojazyčnou výuku. To mi v českém prostředí přijde jako sci-fi. Navíc by se jim zhoršila čeština - měly by problém vyjadřovat se český o odborných věcech (třeba biologii). Zkrátka něco za něco, pokud mluvíme o výborném zvládnutí hned několika cizích jazyků.
Jinak souhlasím s tím, že cizí jazyky by se v první řadě měly učit tak, že učitel (+ další materiály) mluví (téměř) výhradně cizím jazykem a děti se musí přizpůsobit/přidat.
@Náhodný host já si třeba myslím, ze jazyk stačí jeden, ale vadí mi, ze se zrušily na ZŠ “zahradky” a dílny. Já jak jsem bydlela v paneláku, neměla jsem kde jinde si tyhle věci vyzkouset, neměli jsme v rodině nikoho s domem. Na ZŠ jsme měli skleník, kuchyňku, dílnu, venkovní domeček s naradim na zahradu, uměly realisticky mimina na prebalovani…
to všechno mě bavilo hodně a bylo to takové osvěžení té výuky v lavicich, no ale dost se to teď zkrouhlo, možná ze tu alespoň rodinnou výchovu ještě mají? Pracovat ven děti v rámci výuky určitě nechodi, ani nemají kam, když mají pracovní činnosti, je to jako druhá vytvarka, akorát tam něco sijou nebo lepí ![]()
Na to musis mit nadani, podle me…a ano, vyuka jazyku ve skole byva tristni..kor v Cesku, mam porovnani z vice zemi ze zahranici.
Moje dcera ma 7 let, mluvi cesky a nemecky, zijeme v AT, je tu od skolky, ted uz ve skole, plus se domluvi anglicky, ale tak nejak bezne, lehkou konverzaci zvladne, obcas nejaka gramaticka chyba, mame tu kamarady jak nemecky mluvici tak anglicky mluvici. Odmala se vidame s 2 rodinami a komunikujeme s nimi v aj. Za me male deti ty jazyky prirozene nasavaji. Nicmene stale plati, ze se s tim musi pracovat, protoze obcasne setkavani je malo, dcera ma o aj zajem a ma ji uz i ve skole hravou formou, plus chodi na kurz pro deti. A v tv kouka na pohadky jak v cj, nj tak i v aj. Casem by rada pridala jeste itasltinu, ta se ji pry libi, kamaradka ze skolky je taky bilingvni, mluvila nenecky a italsky a obcas deti ucila nejaka italska sluvka..ale ted je v 1. tride a chci aby se soustredila na nemcinu plus ma pres krajanka jeste cestinu a casem se uvidi. Nemcinu ma zadarmo defacto, tu se naucila zcela prirozene a anglictinu tak napul..myslim, ze do budoucna ji to pomuze v uceni se dalsiho jazyka, ale umet 48 jazyku nebo i jen nekolik treba na urovni C, je rarita..nicmene za vzdelani a na jazykovych kurzech a pobytech, to je vec, na ktere setrit nebudu..ja sama jsem v tom taky byla podporovana a umim 4 jazyky a dalsi 3 se jakztakz domluvim…
A vlastne tu aj mely deti i ve skolce, delaly barvicky, zviratka, písničky, tancovaly u toho nejaka anglicka rikadla, takovou hravou formou v detech vypestivaly chut se ucit cizi jazyk, vim, ze hodne deti pak chtelo se tu aj ucit a do skolky se pak tesily, ze orijdou s novym slovickem..:)
@alynch píše:
U nas se uci podle IB curricula, ktere je postavene tak, ze bez dvou jazyku nikdo neodmaturuje, takze se pocita s tim, ze kazdy minimalne dva umi.
To je poněkud zavádějící, IB program je v angličtině a povinně je druhý jazyk, ale ten může být i mateřský, pokud mateřským není angličtina. Není tedy nutno, aby to byly dva cizí jazyky. Dítko přestupuje na zahraniční školu s IB programem a při výběru zvažovalo i to, zda k angličtině češtinu samostudiem, nebo pokračování v němčině.
Jinak za me je i problem vyuka jazyku na skole, bazirovani na gramatice, neustale opravovani a donekonecna omilani gramatiky, deti to pak nebavi a vlastne i ty, ktere i tu gramatiku zvladnou, tak pak neumi otevrit pusu a mluvit, pre nejsou zvykle.
Navic se neuci casto jazyk pochopit a jsou naucene na preklady a ne v tom jazyce myslet..
Do toho casto ucitel, jehoz znalosti jazyka nejsou nic moc, vyslovnost apod je ponekud usmevava, ono zalezi proste na kvalite te vyuky a ucitele a taky podani te hodiny.
A taky i na diteti a odkud pochazi, pokud v rodine nikdo jazyk neumi, dite se s tim nesetkava, tak je to pro nej proste jen dalsi otravny predmet, ktery se musi ucit..
@blumen píše:
Ja bych teda jeste dodala, ze mne se gramatika, nabiflovana na zakladce a stredni v Nemecku hodi, muzu dceri pomahat se skolou. Ze jsem potrebovala par mesicu cas na to, porozumet nemeckemu akcentu je vec jina, ale gramatiku ocenuju.
Tak gramatiku potrebujes, to je jasny, ale v cesku se na tom casto zaseknou a gramatikou to zacina a konci, deti by se mely taky naucit v jazyce myslet, pochopit ho a hlavne umet a nebat se mluvit, bratranec je v 8. tride a tam jedou jen granatiku, on se nabifluje na testy, vecne neco vyplnuje apod.ale nemaji zadnou konverzaci, nic. On vlastne je zkouseny jen ze slovicek a max pisi nejaky sloh jako test, ale vubec se neuci v tom jazyce konverzovat, myslet. Gramatiku ma naucenou, ale vlastne ji nerozumi, nevi proc se v tomto pripade pouziva apod..ale vi, ze to tak ma byt a v testu vi co zaskrtnkut, co doplnit…
@alynch píše:
Jinak ano, jazyky v ceskych zakladkach jsou pry docela katastrofa, aspon co jsem slysela od pribuznych a od znamych. A sama si pamatuju, ze ani za me to nebyla zadna slava. S anglictinou bych zacinala klidne uz ve skolkach, ale spousta skol zacina az ve 2.-3. tride, coz je ohromna skoda.
Myslela jsem si to taky. Nicméně už si to nemyslím. Děti začínaly v první třídě, v páté tříde neuměly sestavit jednu jedinou větu nebo reagovat na základní otázku. POuze memorovaly desítky slovíček, psali na ně testy. A doplnovaly jednotlivá slova do pracovních sešitů.
Ted jsou na osmiletém gymplu, tam už se to výrazně zlepšilo. Ale víceméně základková angličtina mi přišla ztráta času.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.