Výuka jazyků na školách, vs polygloti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1400
9.2.23 12:56

Jsem se zasmála. Běž se někdy podívat na úplně obyčejnou ZŠ. Ne, ono vlastně stačí podívat se tady do diskuze. Kéž by ty děti po ZŠ uměly pořádně svůj mateřský jazyk a v tom cizím hlavně beze strachu komunikovat. To by byla velká paráda a dobrý základ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
9.2.23 13:00

@Náhodný host tohle nevyřešíš. Aby se jazyk mohl učit jiným způsobem, museli by učitelé sami mluvit plynule a úroveň vědomostí mají jakou mají. Navíc biflování slovíček a testy se snadno hodnotí + nějaký kulturní kontext. Žiješ v zemi, kde se vědomosti tradičně předávají biflováním nejenom u jazyků a děti jsou tradičně vedené k tomu, aby drželi hubu a krok a to se promítá všude. Chtít na hodině koukat filmy, dělat v jazyku nějaké hry, vymýšlet - pro to moc není prostor, co se týče času, ani systém není nastaven tak, že by dal dětem tolik „volnosti“. Učení přeci není zábava ale dřina :mrgreen:7. Tohle nepřeskočíš.

• Citovat
  • Upravit
14677
9.2.23 13:00

@Náhodný host no ale jak ma dite vědět, kam ho život zavane nebo jaké bude mít záliby? A kdyz to někoho nebaví, proč by se to měl učit? Já jsem se ucila z čistého zájmu několik italsky a na samouka myslím si, ze jsem dosáhla opravdu dobre úrovně, vyuzila jsem to nakonec i ve škole, no a pak jsem se ucila z určitých důvodů hebrejsky :lol: na sš jsem měla jeden rok latinu. Za dva roky jsem se sama naučila anglicky tak, ze jsem na vs dostala ze zkoušky jedničku a ještě si zkousejici myslela, ze to někde studuju :P němčinu jsem uměla dobre, ale už jsem to dost zapomněla :lol: máme rodinu v Polsku, takže polsky se taky domluvim a slovensky taktéž. Španělštinu jsem zkousela a to fakt ne, je to hnusnej jazyk pro mě, něco mezi italštinou a arabštinou :P vůbec mi to neslo přes pusu :lol:

Tím chci říct, ze ač mě samotnou třeba jazyky baví a nemám problém se naučit, tak si myslím, ze vetsina lidi to proste k životu nepotřebuje, k čemu taky? A když to potrebovat začnou, nějak se to naučí. Ostatně pro mě samotnou to taky nutnost není :lol: rodina, která žije tak, ze ty jazyky využívají, k tomu své deti povede i bez toho, aby se to učily v rámci povinne školní docházky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
9.2.23 13:39
@Náhodný host píše:
Tak samozřejmě bych neučil nikoho 3 jazyky, aby byl ve všech na začátečnické úrovni. Pokud ale někdo po 4 letech ovládá pokročile angličtinu, zde další jazyk přibrat jde.

Jenže pokročile angličtinu v 5. trídě ovládá možná tak jeden žák z ročníku. Vlastně žádné takové dítě ze základky neznám. Ani se to tomu neblíží. 95% se nedokáže odomluvit ani na základních frázích. takže bych se zaměřila především na tento problém Pak až řešila další jazyky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
9.2.23 13:40
@Semtex píše:
@Náhodný host no ale jak ma dite vědět, kam ho život zavane nebo jaké bude mít záliby? A kdyz to někoho nebaví, proč by se to měl učit? Já jsem se ucila z čistého zájmu několik italsky a na samouka myslím si, ze jsem dosáhla opravdu dobre úrovně, vyuzila jsem to nakonec i ve škole, no a pak jsem se ucila z určitých důvodů hebrejsky :lol: na sš jsem měla jeden rok latinu. Za dva roky jsem se sama naučila anglicky tak, ze jsem na vs dostala ze zkoušky jedničku a ještě si zkousejici myslela, ze to někde studuju :P němčinu jsem uměla dobre, ale už jsem to dost zapomněla :lol: máme rodinu v Polsku, takže polsky se taky domluvim a slovensky taktéž. Španělštinu jsem zkousela a to fakt ne, je to hnusnej jazyk pro mě, něco mezi italštinou a arabštinou :P vůbec mi to neslo přes pusu :lol:Tím chci říct, ze ač mě samotnou třeba jazyky baví a nemám problém se naučit, tak si myslím, ze vetsina lidi to proste k životu nepotřebuje, k čemu taky? A když to potrebovat začnou, nějak se to naučí. Ostatně pro mě samotnou to taky nutnost není :lol: rodina, která žije tak, ze ty jazyky využívají, k tomu své deti povede i bez toho, aby se to učily v rámci povinne školní docházky.

Tak nějak. Jazyk je pouze prostředek komunikace. Obvykle těch prostředků stačí asi tak jeden až dva. Jedna věc je naučit se obstojně jazyk, druhá - těžší - je si ho udržet. Já mám možnost více méně pravidelně se setkávat s dvěma cizími, tak ty docela dávám. Další dva, vlastně tři, jsem poztrácela. Nemám na to kapacity. To by muselo být opravdu cílevědomé úsilí a vyhledávání příležitostí. Jak třeba psala Lama. Ale nemám celý den na práci jen konverzaci a čtení/poslech. Právě naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
9.2.23 13:42
@Semtex píše:
@Náhodný host no ale jak ma dite vědět, kam ho život zavane nebo jaké bude mít záliby? A kdyz to někoho nebaví, proč by se to měl učit? Já jsem se ucila z čistého zájmu několik italsky a na samouka myslím si, ze jsem dosáhla opravdu dobre úrovně, vyuzila jsem to nakonec i ve škole, no a pak jsem se ucila z určitých důvodů hebrejsky :lol: na sš jsem měla jeden rok latinu. Za dva roky jsem se sama naučila anglicky tak, ze jsem na vs dostala ze zkoušky jedničku a ještě si zkousejici myslela, ze to někde studuju :P němčinu jsem uměla dobre, ale už jsem to dost zapomněla :lol: máme rodinu v Polsku, takže polsky se taky domluvim a slovensky taktéž. Španělštinu jsem zkousela a to fakt ne,je to hnusnej jazyk pro mě, něco mezi italštinou a arabštinou :P vůbec mi to neslo přes pusu :lol:Tím chci říct, ze ač mě samotnou třeba jazyky baví a nemám problém se naučit, tak si myslím, ze vetsina lidi to proste k životu nepotřebuje, k čemu taky? A když to potrebovat začnou, nějak se to naučí. Ostatně pro mě samotnou to taky nutnost není :lol: rodina, která žije tak, ze ty jazyky využívají, k tomu své deti povede i bez toho, aby se to učily v rámci povinne školní docházky.

seš divná :jazyk: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
9.2.23 13:55
@Náhodný host píše:
Ano, v USA se naučí mluvit každý, i když to neznamená, že by uměl vyplňovat gramatické testy. On tu gramatiku pochopitelně taky umí, stejně jako dítě, které mluví plynně česky, ale ještě se nanaučilo, co to je přístavek a druhy vedlejších vět. Jen to umí správně používat, ale neovládá tu teoretickou gramatiku.
U nás je hlavní slabinou mluvení. Plynule mluvit, používat jazyk (obraty), které používají rodilí mluvčí. Ne svoji angličtinu, které rodilí mluvčí porozumí, ale hned poznají, že ten jazyk je jiný, než se běžně mluví. Naučit se na gramatické testy u zkoušek, případně naučit se psát eseje, to samozřejmě by musel i mnohý rodilý mluvčí, který nemá moc škol, nebo si z nich málo pamatuje. 12leté dítě by to asi nezvládlo, ale může zato mluvit na úrovni C1 a stejně tak rozumět americkému filmu. A bez potíží si číst anglicky psané knihy, originál, ne s nějakou upravenou angličtinou.

No takže adoruješ plynnou mluvu. Jako nezlob se, dítě, ačkoli mluví česky, tak gramatiku neumí. Kdo neumí psát a číst - tomu se říká negramotnost a není to úroveň C1 ani kdyby mluvil hodiny. Ne, že umí, protože rozumí a používá. Musí vědět, jak se které slovo píše, jaké i/y, kdy je velké písmeno, co znamená otazník. V AJ obzvlášť.
Moje dítě používá gonna, wanna, umí požít třeba i souslednost časovou, ale netuší, že gonna je „going to“. To není jen o teorii druhů vět a slovních druhů, ten základ je i psaný text a pravidla pravopisu.
No a k té Latině, já ji teda měla a za ztrátu času to považuji, přestože jsem studovala biologii, kde veškeré názvy i popis je v latině. Ano, hezké si to s něčím spojit, ale s jazykem to fakt nepomůže, Latina má zbytečně složitou gramatiku. Že by měla Aj z Latiny víc, než má třeba čeština, to se mi ani nezdá - můžeš uvést nějaký příklad?
Jinak se nedej mást, já Aj mám jako pracovní jazyk a písemný styk je hodně důležitý.
Přednáším v Aj, píšu oficiální žádosti, posudky, zprávy, emaily. Mluvím hůř, právě kvůli stylu výuky v ČR, ale žila jsem i nějakou dobu v USA a tak vím, kde mám nedostatky a to je právě to spontánní vyjadřování. Ale bez gramatiky bych byla pracovně o mnoho levlů níž.
Opravdu nejde jen o schopnost popovídat si a rozumět filmu v originále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14677
9.2.23 14:49
@Lama Lama píše:
seš divná :jazyk: :mrgreen:

Já vím :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
9.2.23 14:56

Jako..k čemu je běžnému člověku schopnost dorozumět se třeba 5 jazyky? Jsi trochu zaspal/a dobu ne? Stačí angličtina a v našich podmínkách je ještě dobrá němčina. Další jazyky podle mě spadají do kategorie „koníček“. V době překladačů a AI bude jazyková schopnost mnohem méně poptávaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
9.2.23 15:00
@safina píše:
No takže adoruješ plynnou mluvu. Jako nezlob se, dítě, ačkoli mluví česky, tak gramatiku neumí. Kdo neumí psát a číst - tomu se říká negramotnost a není to úroveň C1 ani kdyby mluvil hodiny. Ne, že umí, protože rozumí a používá. Musí vědět, jak se které slovo píše, jaké i/y, kdy je velké písmeno, co znamená otazník. V AJ obzvlášť.
Moje dítě používá gonna, wanna, umí požít třeba i souslednost časovou, ale netuší, že gonna je „going to“. To není jen o teorii druhů vět a slovních druhů, ten základ je i psaný text a pravidla pravopisu.
No a k té Latině, já ji teda měla a za ztrátu času to považuji, přestože jsem studovala biologii, kde veškeré názvy i popis je v latině. Ano, hezké si to s něčím spojit, ale s jazykem to fakt nepomůže, Latina má zbytečně složitou gramatiku. Že by měla Aj z Latiny víc, než má třeba čeština, to se mi ani nezdá - můžeš uvést nějaký příklad?
Jinak se nedej mást, já Aj mám jako pracovní jazyk a písemný styk je hodně důležitý.
Přednáším v Aj, píšu oficiální žádosti, posudky, zprávy, emaily. Mluvím hůř, právě kvůli stylu výuky v ČR, ale žila jsem i nějakou dobu v USA a tak vím, kde mám nedostatky a to je právě to spontánní vyjadřování. Ale bez gramatiky bych byla pracovně o mnoho levlů níž.
Opravdu nejde jen o schopnost popovídat si a rozumět filmu v originále.

The vocabulary of Modern English is approximately a quarter Germanic (Old English, Scandinavian, Dutch, German) and two-thirds Italic or Romance (especially Latin, French, Spanish, Italian)
Převzato ze stránek Britannica.

Čeština nevím, ale pochybuju, že se jakkoli přibližuje takovému objemu, bereme-li v úvahu slovní zásobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85467
9.2.23 16:27
@astoret píše:
Tak gramatiku potrebujes, to je jasny, ale v cesku se na tom casto zaseknou a gramatikou to zacina a konci, deti by se mely taky naucit v jazyce myslet, pochopit ho a hlavne umet a nebat se mluvit, bratranec je v 8. tride a tam jedou jen granatiku, on se nabifluje na testy, vecne neco vyplnuje apod.ale nemaji zadnou konverzaci, nic. On vlastne je zkouseny jen ze slovicek a max pisi nejaky sloh jako test, ale vubec se neuci v tom jazyce konverzovat, myslet. Gramatiku ma naucenou, ale vlastne ji nerozumi, nevi proc se v tomto pripade pouziva apod..ale vi, ze to tak ma byt a v testu vi co zaskrtnkut, co doplnit…

To sice jo, ale i tak jsem odjela do Nemecka na pohovor, aniz bych v DE kdykoli predtim byla, zvladla ho, vse si pak sama na uradech zaridila a ziju zde a pracuju mnoho let. Zase tak strasne mi ta vyuka neprisla, i kdyz mluvit jsem se prakticky nenaucila, to az tady. Poslechy jsme na gymplu delali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85467
9.2.23 16:39
@Náhodný host píše:
Tak úplně malé děti neumí třeba psát a číst v mateřském jazyce, nicméně v tom jazyce plynně mluví. Neznají gramatická pravidla, aspoň ne školním způsobem, a přitom jejich jazyk je lepší než někoho, kdo driloval gramatická pravidla, akorát neumí mluvit, souká to ze sebe, jazyk je nepřirozený, dle české učebnice, z které se to učil. Rovněž malé děti nemají tak širokou slovní zásobu, ani osmileté dítě nezná řadu českých slov, která předpokládají třeba znalost nějakého oboru (nechci psát vědního. Ono je klidně možné, že dítě z bilingvní rodiny v testech z gramatiky dá horší výsledky než jiné dítě, které je drilované na gramatická cvičení - ať v češtině nebo cizím jazyce. Jenže ono ten jazyk umí používat přirozeně. Ano, bývá tady, že z jednoho jazyka občas něco p oužije v tom druhém. Toto se ale časem upraví.

Plynne mluvi i tak s gramatickymi chybami, i ted v 8 letech a to se tu narodila a logopedii delame mnoho let. Ono je to i dost tim, ze zalezi, jak moc mluci dobre rodice. Znam pripady, kdy rodice rikaji, ze dite nastoupilo do skoly bez znalosti nemciny a pak mluvili po par mesicich plynule a lepe nez oni. Ale kdyz se na to pak zeptam, jak mluvi rodice, zjistim, ze v podstate nic neumi, tudiz to tezko poradne posoudi. Pro ne je jejich dite buh, ze mluvi skvele nemecky a pro me to dite mluvi nedostatecne a blbe, kdyz nemcinu umim na vyssi urovni a slysim ty chyby.

@astoret píše:
Ja tuhke zkusenost nemam, dcera je tu od 2 let a od skolky normalne rozumi a mluvi, ale jasne, obcas nejaky slovicko nezna, to je normalni u bilingvnich deti, taky to ze dlouho mixuji oba jazyky nebo ze tvori vetu treba v nemcine s ceskou gramatikou apod..ale to vse je prirozene a casem se to srovna..a co se tyce skoly, tak stejne jako dite v cesku musi se ucit psat a cist a ucit se gramatiku jazyka.Znam tu i dost rodiny vetsi deti to maji vydrene, ale i tak, vetsina za rok jazyk ovlada, jen proste ve vyssi tride uz musi dohanet a drit na gramatice, deti co prijdou do skolky casto zvladaji jazyk uz i za pul roku. Nektere treba diky vice jazykum nemaji gramatiku 100% tak jsou do predskolni tridy ale dost jich jde rovnou do 1.tridy.

V mem okoli chodi hodne deti prave o rok pozdeji nebo do trid Nemcina jako druhy jazyk. Maloktere nastoupi tak, jak ma. Dcera nastupovala normalne dle veku, odklad nemela. Jazyky nemicha, to uz od 4 let vubec, ani druhe dite je nemicha, maji to oddeleno. Ale treba ve 3.pade da koncovku 4. padu a podobne, to slysim. Jako skolu zvlada normalne asi, ale makame i nad ramec a do toho cestinu. Oba nemecky rozumi, to je bez problemu, ale dcera zacala poradne a lepe mluvit az od 6 let nemecky, do skolky tu chodila od 18 mesicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85467
9.2.23 16:42

Latinu jsem mela jen na VŠ jeden nebo dva semestry a stacilo, tezka mi nepripadla, ale pak ji clovek stejne nevyuzil, ty zakladni veci se proste daji naucit a staci to. Zbytecne se ji ucit od zakladu mnoho let. Ale teda ja mam jazyky rada. Anglictinu jsem bohuzel pobytem v Nemecku zapomnela, rozumim, ale nemluvim. Spanelstinu mam rada, ale zapomnela jsem ji. Taky vse naucene na gymplu, ale s rozsirenou vyukou jazyku teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65418
9.2.23 16:42
@Semtex píše:
@Náhodný host já si třeba myslím, ze jazyk stačí jeden, ale vadí mi, ze se zrušily na ZŠ “zahradky” a dílny. Já jak jsem bydlela v paneláku, neměla jsem kde jinde si tyhle věci vyzkouset, neměli jsme v rodině nikoho s domem. Na ZŠ jsme měli skleník, kuchyňku, dílnu, venkovní domeček s naradim na zahradu, uměly realisticky mimina na prebalovani… :lol: to všechno mě bavilo hodně a bylo to takové osvěžení té výuky v lavicich, no ale dost se to teď zkrouhlo, možná ze tu alespoň rodinnou výchovu ještě mají? Pracovat ven děti v rámci výuky určitě nechodi, ani nemají kam, když mají pracovní činnosti, je to jako druhá vytvarka, akorát tam něco sijou nebo lepí :nevim:

my máme normálně dílny. Dobře vybavené. Dělají se dřevem, kovem, plastem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85467
9.2.23 16:55
@vokishka píše:
my máme normálně dílny. Dobře vybavené. Dělají se dřevem, kovem, plastem.

Nase skola v DE ma taky dilnu, i kuchynku, uci se tam sit na strojich uz ve 2. tride, dcera nam nosi usite cepice a saly, jsem z ni nadsena :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin