Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vyvařit určitě ne, možná to tak vyprat nebo stačí umýt teplou vodou plastové
Nikdy jsem hračky nevyvařovala, světe div se, oba moji kluci se dožili dospělosti ![]()
Já hračky nevyvyřovala. Jen to opláchla vodou. Jak už bude brát hračky tak už bude dávat do pusy kde co… Já vyvařovala láhve, dudlíky denně asi dva tři měsíce… pak už jen dvakrát týdně, a pak tak jednou týdně.
Taky jsem hračky nevyvarovala, u většiny materiálů je to nemožné. Omyla jsem, co šlo, vydesinfikovala, co šlo a plyšáky jsem jednou za čas vyprášila a vyprala v pračce program vlna.
Nikdy jsem jedinou hracku nevyvarela a uz mam dve velky zdravy deti.. Oplachni to pod teplou vodou a je to ![]()
Omyju jen vodou, něco hodím do myčky něco do pračky, pak oplachnu a čau. Dudliky jsem vyvarela možná tak první měsíc večer a pak už tak jednou týdne nebo jak jsem si vzpomněla. Teď co leze a stoupá si tak už neřeším skoro nic, protože podlahu atp těžko vyvařím.
Jen oplachnout vodou s mydlem.
Nikdy jsem hrackynevyvarovala, obcas oplachnu, syn 1 rok doted zdravy.
Ja bych nevyvarovala. Umyla jsem teplou vodou a jarem, co slo sem hodila do pračky. Vyvarovani jsem zkusila u prvniho a většina těch chrastitek a kousatek se uplne zdeformovala.
Mohu v myčce, peru v pračce. Otec ditete ani neplacené a da novou hračku.
Hracky peru nebo myju v mycce. Vyjimecne neco umyju v ruce. Ale jo, u prvniho jsem take resila vsechno a snazila se mu davat jen ciste a omyte veci. Ted na mimino starsi sahnou do kocaru s rukama od pisku ![]()
Látkové hračky vyper nebo promáchni v ruce, plastové můžeš vydezinfikovat Savem nebo jiným desinfekčním prostředkem, ale stačí i obyčejné tekuté mýdlo a teplá voda. Vyvařováním můžeš hračky zničit, to si šetři na případné dudlíky, lahvičky nebo odsávačku. ![]()
Stříkala jsem sanytol nebo hlavně Aquaint a pak oplachla vodou.
Naštěstí jsou na hračkách a nádobí pokyny, zda se mohou vyvařovat nebo dávat do myčky, mikrovlnky. Řiďte se VŽDY tím. Protože jen výrobce má čisté nebo trošku špinavé svědomí co použil za tepelně či oděruvzdorné nebo jinak nestabilní materiály. Pokud to popletete můžete tím naopak uškodit miminku.
Sama jsem příliš důkladně myla dřevěnou hračku a najednou koukám můj pětiměsíční syn měl plnou pusu odchlípnuté barvy…
Naštěstí u barev je problém vidět, ale třeba například u plastů být nemusí a může způsobit alergie nebo mít vliv na vyvíjející se hormonální systém…
Ahoj, čekáme první miminko, termín máme zítra, ale zatím se nic moc neděje. Od známých jsme dostali plno nových hraček. (kousátka) a jedním z nich je i knížka šustici, není to přímo látka, spíš takový šustici materiál a jak je roh stránky tak ty jsou právě udělaný do kousátka. Je mi jasné že bych to měla vyvarit, jen teda vůbec nevím zda tento šustici materiál můžu vyvařovat. Podobných věcí s tímto materiálem máme více. Vyvařovaly jste?